Studenții de la Facultatea de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași au participat ieri, 11 martie a.c., la „Conferința despre cariera de cercetător: o alegere viabilă?” din cadrul proiectului POSDRU „Studenții de azi, profesioniștii de mîine”.

De la ora 16.00, în Corpul R al UAIC, Sala R502, Mihaela Oprea, expert în Fizică Medicală la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, a ţinut în prima parte a conferinţei o prelegere despre „Fizica, o poartă deschisă şi în medicină” şi despre meseria de cercetător în domeniul fizicii.

În cea de a doua parte a conferinţei, lector dr. Ionuţ Ţopală, de la Facultatea de Fizică din cadrul UAIC Iaşi şi managerul proiectului „Noaptea cercetătorilor”, a abordat o temă despre “Cum pot cercetătorii să aibă o voce proprie în societate?”.

„Cînd eu am terminat facultatea nu te primea nimeni să faci voluntariat. Acum se poate face practică, iar acest lucru este foarte important deoarece poţi vedea exact ce se face şi aşa îţi poţi da seama cu uşurinţă dacă îţi place ceea ce faci. Este mult mai bine să vezi dacă îţi place o meserie înainte de a fi angajat, decît după ce eşti deja angajat”, le-a comunicat studenţilor Mihaela Oprea.

Aceasta a primit numeroase întrebări din partea studenţilor despre cum se desfăşoară meseria de fizician medical într-un spital şi i s-a cerut în acelaşi timp să povestească exact ce trebuie să facă într-o zi obişnuită. „Un fizician medical trebuie să verifice aparatele periodic. Tot el se ocupă şi de calcularea dozelor de radiaţii ce trebuie să i se facă unui pacient după prescripţia medicului. Este important ca acestea să fie calculate corect deoarece dacă îi sînt administrate mai multe radiaţii unui pacient acesta poate paraliza sau da în alte boli”, le-a precizat Mihaela Oprea viitorilor fizicieni.

„A fi cercetător este o meserie, iar pentru asta nu există o facultate. Am lansat proiectul Noaptea cercetătorilor pentru a aduce faţă în faţă cercetătorii şi publicul larg de la doi-trei ani pînă la cei aflaţi la pensie. În fiecare an proiectul are loc în ultima vineri din luna septembrie. Anul acesta va avea loc pe 25 septembrie şi se va desfăşura în peste 10 oraşe din România”, le-a spus Ionuţ Ţopală studenţilor.

Proiectul are în vedere legătura dintre cercetătorii ştiinţifici şi societate, iar o întrebare sugerată pe care toţi oamenii ar trebui să şi-o pună ar fi „Există limite? Universul este limitat?”. Greu de răspuns. Întrebat în final de un student de ce a ales să lanseze proiectul „Noaptea cercetătorilor”, Ionuţ Ţopală a răspuns astf: „La un moment dat elevii au fost întrebaţi cum arată în mintea lor un cercetător, iar peste 80% dintre ei au răspuns că sînt oameni cu părul vîlvoi, ochelari şi halat alb. Eu am vrut să arăt publicului că cercetătorii sînt oameni normali”.

Studenții care participă la proiectul „Studenții de azi, profesioniștii de mîine”, trebuie să treacă prin trei etape pentru a-l putea finaliza. Prima etapă constă în participarea la o conferinţă, a doua printr-o consiliere în care trebuie să rezolve nişte teste de cunoaştere, iar a treia etapă constă în vizitarea unei companii de profil. În urma îndeplinirii celor trei etape, studenţii vor primi o subvenţie de 500 de lei.

Cei care vor să participe se pot înscrie pe site-ul cariera.uvt.ro.

Sursă foto:Facebook