Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) va acorda 11 granturi (n. red. subvenții), în valoare de 10.000 de lei fiecare, pentru tinerii cercetători. De aceste fonduri vor beneficia proiectele care vor obține peste 80 de puncte la concursul lansat, pe 1 octombrie, de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățămîntului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), dar care nu vor primi finanțare din partea instituției organizatoare.

Participanții la competiția organizată de TUIAȘI vor trebui să urmeze, în primă fază, calendarul stabilit de UEFISCDI și să înscrie, pe data de 10 ianuarie 2017, pe www.uefiscdi-direct.ro, proiectele de cercetare postdoctorală (PD) sau pe cele pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE). Dacă în cazul PD, membrii echipei trebuie să fi obținut titlul de doctor în urmă cu cel puțin patru ani, în cazul TE, aceștia trebuie să-și fi obținut titlul de doctor cu cel mult patru ani în urmă. În urma evaluării proiectelor de către experții internaționali, rezultatele vor fi afișate pe site, iar cele care nu au primit finanțare din lipsă de fonduri, dar cărora li s-au acordat peste 80 de puncte, vor intra automat în competiția lansată de Universitatea Tehnică din Iași.

„Nu este neapărat să avem 11 proiecte cîștigătoare, poate vor fi doar două sau trei. Numărul 11 este unul simbolic, fiindcă atîtea facultăți avem, însă o facultate poate primi, în această competiție, mai multe astfel de subvenții”, a declarat prof. univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin, Prorector Cercetare, Dezvoltare și Inovare la Universitatea Tehnică.

Subvenția, în valoare de 10.000 de lei, pe care o va primi un proiect, va acoperi doar cheltuielile ce țin de logistică. Astfel, deși proiectele inițiale care se înscriu la competiția UEFISCDI din cadrul Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare (PNCDI) III 2015-2020 prevăd un buget mult mai mare, coordonatorii acestora vor putea reface bugetul și planul de realizare în funcție de suma acordată. De asemenea, cheltuielile de personal vor intra în bugetul final al proiectului, însă organizatorii proiectelor nu vor fi recompensați cu bani, ci prin acordarea unor ore de cercetare care sînt prevăzute în norma de activitate academică.

Durata de desfășurare și de implementare a proiectului finanțat de TUIAȘI trebuie să fie cuprinsă între 6 și 12 luni și, la final, coordonatorii trebuie să publice cel puțin o lucrare într-o revistă indexată ISI. Pe toată perioada, proiectul va fi analizat din punct de vedere tehnic și financiar de Centrul de Cercetare și Transfer Tehnologic „Polytech”.

TUIAȘI, prin proiectele Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, a obținut anul acesta trei granturi în cadrul competiției „Bridge Grant 2016”, organizată tot de UEFISCDI.

Sursă foto: www.bayer.ro