Prof. Jonathan M. Gershoni, de la Departamentul „Cell Research and Immunology”, Universitatea Tel Aviv, Israel, invitatul special al conferinței „HIV Envelope: Structure and Application”, a vorbit miercuri, 4 martie, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), despre virusului imunodeficienței umane.

„Conceptul de bază este relația dintre structură și funcție. Acestea reprezintă baza biologiei, subliniez acest lucru în toate cercetările mele. Întrebarea care mă interesează este perceperea mecanismului de funcționare a proteinelor și interacțiunea acestora”, a declarat prof. Jonathan M. Gershoni. „Virusul HIV contaminează populația de mult timp, însă avem mii de exemple de oameni care generează anticorpi împotriva acestuia. Ce trebuie să facem este să identificăm acele componente care neutralizează virusul, să găsim călcîiul lui Ahile”, a mai adăugat invitatul.

Prof. Jonathan M. Gershoni a susținut conferința în memoria lui dr. George Emil Palade, medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare și laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină. Tema principală pusă în discuție a fost relația între structura și funcția virusului HIV asupra căreia, s-a revenit de mai multe ori cu explicații și exemple. De asemenea, s-a discutat și din ce sînt compuse, cum se numesc, interacționează și funcționează proteinele, care sînt componentele de bază ale celulei virusului imunodeficienței umane (HIV), clasificarea, mecanismul de infecție a celulei corpului uman, cum se formează anticorpii, precum și diferența dintre SIV și HIV.

La sfîrșitul conferinței „HIV Envelope: Structure and Application” studenții și profesorii au adresat întrebări profesorului.

Universitatea din Tel Aviv, Israel, este cea mai mare universitate din Israel şi cea mai mare universitate evreiască din lume. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, în cadrul colaborărilor stabilite în luna mai a anului 2014, oferă perspectiva dezvoltării unor proiecte de cercetare comună și invitarea unor personalități de prestigiu din diverse domenii cu tangență medicală.