Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a organizat miercuri, 8 noiembrie 2017, conferința „Istoria transplantului în România” în Aula „George Emil Palade”. La eveniment au fost invitați prof. univ. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale, al Romtransplant și al Asociației Europene de Chirurgie, prof. univ. dr. Cristian Lupașcu, coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic Iași și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași. Discuția a fost moderată de dr. Richard Constantinescu.

„Cu toții știm că chirurgia de transplant este unul dintre cele mai grele segmente ale chirurgiei, dar chirurgul de transplant, care este foarte greu încercat, nu poate să acționeze singur, ci se bazează pe o echipă care își are rolul atît în pregătirea transplantului, cît și ulterior în urmărirea acelui transplant”, a apreciat, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Academicianul Irinel Popescu a precizat faptul că pacienții din România cu afecțiuni hepatice, chiar și în fază terminală, pot avea o speranță, datorită posibilității efectuării unui transplant în țară. Tot el a subliniat că operația este grea, riscantă și trebuie să se încadreze într-un anumit interval de timp. După cum însuși a remarcat, „marea realizare este să treci de la acele momente de emoție la o operație de rutină”.

Întrebat fiind cum se desfășoară activitatea de transplant la Iași, prof. univ. dr. Cristian Lupașcu a explicat că „Vechimea activității de transplant la Iași este de mai bine de un an de zile. Nu am crezut că se va materializa, pentru că nu aveam o locație sau un spațiu amenajat. Cu ani buni înainte ne-am străduit ca factorul uman să fie asigurat, înainte de a începe”. Acesta a pus în discuție și faptul că este foarte greu să sugerezi unei familii că un trup poate fi un potențial donator de organe.

Spre finalul conferinței, academicianul a ținut să le spună studenților prezenți că „termenul «trans» înseamnă și ar trebui să însemne pentru generația tînără curiozitatea de a trece dincolo de niște limite, dincolo de niște garduri după care nu se vede nimic, dar după care se află ceva”.

Evenimentul face parte din ciclul manifestărilor științifico-culturale speciale, intitulate „Conferințele Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» Iași”, organizate cu prilejul sărbătoririi a 125 de ani de la nașterea patronului spiritual al universității, Grigore T. Popa.