Cercul de Drept Civil European „Dimitrie Alexandresco” al Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează joi, 10 noiembrie, dezbaterea cu titlul „«Cumințenia pămîntului» călătorește prin SMS-natură juridică, efecte, revocare”. Evenimentul se va desfășura în sala de seminar „Vespasian Pella” a Facultății de Drept, începînd de la ora 18.00.

„Ne propunem să urmărim parcursul negocierilor precontractuale purtate între stat și proprietarii sculpturii „Cumințenia pămîntului”, să înțelegem contextul încheierii contractului de vînzare, atît cel juridic, cît cel și social-economic, apoi să dezbatem popularul concept de crowdfunding (multifinanțare) național, precum și utilitatea sa. Dar, în mod special, ne va preocupa calificarea juridică a colectei publice pentru renumita operă de artă”, a declarat Oana Hemen, masterand la Facultatea de Drept, autoarea conferinței de la care va porni dezbaterea.

Conferința se va desfășura sub un motto sugestiv: „De la 2 lei pentru Ateneu, la 2 euro pentru «Cumințenia pămîntului»”, aluzie la subscripția publică derulată de Ministerul Culturii prin campania „Brîncuși e al meu”, din luna mai a acestui an și pînă în luna octombrie, în urma căreia statul român să poată achiziționa sculptura „Cumințenia pămîntului” a lui Constantin Brîncuși.

Organizatorii dezbaterii, Oana Hemen, masterand la Facultatea de Drept și lector univ. dr. Codrin Macovei vor încerca, alături de profesori, studenți și absolvenți ai Facultății de Drept, să răspundă la cîteva întrebări esențiale pentru înțelegerea regimului juridic al acestui tip de subscripție: „Ce fel de act juridic încheiem atunci cînd alegem generozitatea în fața dezinteresului?”, „Cu ce drepturi rămînem noi?”, „Putem fi nemulțumiți de utilizarea banilor?”, „Ne putem cere banii înapoi?”.
Evenimentul este deschis tuturor persoanelor interesate să afle mai mult despre natura juridică a „Cumințeniei pămîntului”.

Sursă foto: www.laws.uaic.ro