O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), împreună cu oameni de știință de la alte opt instituții de învățămînt superior din Islanda, Ungaria, Italia și Polonia, au creat un dispozitiv care îi ajută pe nevăzători să primească informații sonore și haptice (n. red. referitor la simțul tactil) despre mediul înconjurător. În cadrul proiectului au fost incluși și specialiști în psihologie, neuroștiințe și științe comportamentale, care evaluează și validează rezultatele cercetătorilor.

Astfel, echipa „Sound of vision” a inventat o vestă pe care nevăzătorul o poate purta atît în interior, cît și în exterior, prin intermediul căreia primește detalii despre obstacolele din jurul său. Dispozitivul poate fi utilizat atît de persoanele complet nevăzătoare, fie că așa s-au născut, fie că și-au pierdut vederea la un moment dat, cît și de către persoanele care au resturi de vedere.
„Pînă acum nu am popularizat proiectul, fiindcă trebuia mai întîi să vedem ce ne iese. El se bazează pe fonduri europene nerambursabile, prin programul «Orizont 2020 pentru cercetare-inovare». Fiecare universitate parteneră din proiect are cîte un prototip a ceea ce dorim noi să producem”, a declarat prof. univ. dr. ing. Vasile Ion Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare de la TUIAȘI, unul dintre coordonatorii proiectului.

Dispozitivul ar putea să-i transmită purtătorului senzația unor desenări pe spate, prin care să-i explice un anumit traseu sau să-i modeleze cîteva litere, transmițîndu-i, în final, un mesaj complex. Totodată, nevăzătorul ar putea purta și o pereche de căști special concepute care să-i ofere informații sonore despre cum poate localiza anumite obiecte.

Proiectul, coordonat de Universitatea din Islanda, a început în urmă cu trei ani, iar acum se află în ultima etapă, cea în care cercetătorii organizează ateliere de lucru pentru a le explica oamenilor cum funcționează dispozitivul și pregătesc documentele pentru a obține toate autorizațiile de care au nevoie.
Cercetarea se va finaliza în luna decembrie a acestui an, cînd autorii vor pune la dispoziție atît prototipul creat, cît și un manual de utilizare.

Sursă foto: www.soundofvision.net