Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF) a sărbătorit „20 de ani de Educație și Știință pentru Sănătate la Facultatea de Bioinginerie Medicală” vineri, 5 decembrie, în Aula „George Emil Palade”. Întîlnirea a avut loc într-un cadru festiv în care s-a celebrat educația, „adevăratele valori și relațiile interumane durabile”.

Gheorghe Nichita, primarul Municipiului Iași, a precizat că se va acorda o diplomă de excelență facultății.

„Dacă judecăm în contextul a ceea ce înseamnă dezvoltarea tindem să spunem că 20 de ani de activitate sînt puțini. Pe de altă parte, văzînd eforturile oamenilor care au vrut să înființeze această facultate, cred că sînt multe destine la mijloc. Important este că cei care au venit la această facultate s-au gîndit că tehnicile chirurgicale moderne trebuie adaptate actului medical”, a precizat primarul.

În cadrul evenimentului a fost prezentat un film documentar în cadrul căruia s-a vorbit despre evenimentele importante care au marcat dezvoltarea Facultății de Bioinginerie Medicală, profesorii care au așezat temelia acesteia și istoria de la înființare pînă astăzi.

„O altă perioadă grea pentru facultatea noastră după cum s-a văzut și din filmul documentar a fost acea perioadă în care a trebuit să facem tranziția de la un sistem de învățămînt de șase ani la sistemul Bologna de patru ani ceea ce a însemnat o restructurare la nivel de cadre didactice, a planurilor de învățămînt și crearea ulterior a unor direcții de masterat”, a declarat conf. dr. Dan Zaharia, decanul Facultății de Bioinginerie Medicală UMF.

De la înființarea sa, Facultatea de Bioinginerie Medicală a parcurs mai multe etape și a reușit să depășească reorganizările cerute de conformarea la dinamica normelor europene ale învățămîntului biomedical și tehnic.

În cadrul facultății funcționează Centrul de Cercetare în Bioingineria Implantului, înființat în anul 2005, și Centrul de formare și cercetare în ingineria tisulară, organe bioartificiale și medicină regenerativă. Centrul de Fiziokinetoterapie și recuperare a fost înființat în 2008, iar în anul 2011 a fost extinsă activitatea sa prin înființarea Laboratorului de Ortezare și Protezare.