Luni, 13 octombrie a.c., de la ora 16:00, a avut loc lansarea volumului „Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană”, scris de Mirel Bănică. Evenimentul, găzduit de Librăria „Orest Tafrali” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a reunit atît cadre didactice, specialiști în sociologie, cît și studenți de la Facultatea de Filosofie și Științe Politice.

La discuție au participat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, decanul Facultății de Filosofie și Științe Politice, lect. univ. dr. Bogdan Crețu și lect. univ. dr. Alexandru Tofan.

Prezentarea cărții a fost susținută de argumente despre prima plecare pe teren și perioada de studiu a autorului. „Cartea este începută în București, la Gara de Nord, pe 13 octombrie 2009, la 5:30. De atunci, au fost patru ani de cercetare, 22 de pelerinaje și două pelerinaje în grup”, a afirmat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță. Acesta a mai subliniat că „lucrarea reprezintă prima carte de referință în ceea ce privește cercetarea antropologică a fenomenului religios”.

Apărut în colecția „Plural M” a Editurii Polirom, volumul conține studii de teren, pe baza discuțiilor cu cei implicați în organizarea pelerinajului, „oameni dintr-o realitate care reprezintă societatea în ultimii 25 de ani”, după cum a precizat lectorul univ. dr. Bogdan Crețu. Printre subiectele abordate, Mirel Bănică a vorbit și despre cum apare religia în mass-media de astăzi, fiindcă „ceea ce există în cărți există și în realitate. Este un act de dreptate făcut pelerinilor”, a explicat acesta.

Construită ca un documentar, „cartea este o miză personală, o bucurie în întîlnirea cu pelerinajul și sacrul, cu textul din spatele imaginii”, după cum a specificat lectorul univ. dr. Alexandru Tofan. Spre final, autorul volumului a afirmat că este posibilă o continuare a acestuia, explicînd că mai are sute de interviuri pe care încă nu le-a publicat. „Este o carte pentru toți, o proză cu ritm, care stîrnește curiozitatea”, a subliniat lectorul univ. dr. Bogdan Crețu.

Mirel Bănică este doctor în științe politice al Universității din Geneva, cercetător științific la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române și membru al Asociației Franceze de Științe Sociale ale Religiei din Paris.

Sursă foto: doxologia.ro