Proiectul „Consiliere profesională pentru studenții în medicină și program integrat de practică în domeniul medicinei generale și dentare“ – medCAREER și broșurile de consiliere au fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc miercuri, 3 decembrie, în Sala Auditorium, Hotel Internațional. La eveniment au participat reprezentanții universităților partenere Universității „Grigore T. Popa” din Iași, precum și experți și consilieri din cadrul proiectului.

„Proiectul are o durata de 20 luni, semnat pe 1 aprilie 2014 și derulat pînă pe 30 noiembrie 2015. Are valoarea de 16,3 milioane de lei. Partenerii sînt UMF „Iuliu Haţieganu“, Cluj Napoca, Universitatea Ovidius, Constanța, Asociaţia pentru Responsabilitate Socială, Iaşi, Societatea Română de Ergonomie Dentară, Bucureşti, Universitatea din Szeged, Ungaria, S.C. Bsmartest Press Group SRL, Iaşi. Un capitol special din acest proiect l-am acordat pacientului dezabilitat care se știe că în ora actuală în România este o țintă a discuțiilor”, a declarat prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, managerul de proiect și decan al Facultăţii de Medicină Dentară UMF.

În cadrul proiectului vor participa 3.500 de studenți din centrele universitare din Iași, 500 din Cluj-Napoca, 780 din Constanța, 230 din București și 30 din Brașov.

Activitatea de consiliere în carieră se va derula prin stabilirea experților care vor susține dezbateri și sesiuni de prezentare pe domenii ce țin de medicina generală (cardiologie, medicină de urgență, chirurgie laparoscopică, pediatrie/ neonatologie, medicină internă) și pe domenii ce țin de medicina dentară (proteică dentară, odontoterapie, chirurgie OMF, estetică dentară). În cadrul conferinței de presă experții au relatat ce presupun domeniile date.

„Am privilegiul de a încerca să consiliez pentru această profesie atît studenții Facultății de Medicină Dentară, cît și cei ai Facultății de Medicină Generală, deoarece chirurgia orală și maxilo facială poate fi efectuată de absolvenții ambelor facultăți. Nu este o chirurgie dificilă, cu o gamă foarte largă de intervenții chirurgicale și care să pună în dificultate specialistul într-un cabinet privat. Cred că beneficiile sub aspect social, financiar și personal pot motiva studenții să aleagă această specialitate”, a declarat prof. dr. Eugenia Popescu, șef secție, Clinica de chirurgie orală și maxilo facială, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași și expert în domeniul chirurgie OMF în proiectul medCAREER.

Prof. univ. dr. Dumitru Păduraru, șeful Institutului de Anatomie de la UMF Iași, a precizat că proiectul este unul generos, fiind vorba de 5.050 de studenți implicați și desfășurat în cinci centre universitare din țară.

„Proiectul dat este generos deoarece face apel la piața muncii, extrem de flexibilă și schimbătoare, chiar dacă medicul este același în România sau peste ocean. Este vorba de mobilitatea, de integrarea practică, de competențele pe care le căpătăm în fiecare domeniu. Este un proiect puternic și prin management și experții care fac parte în cadrul acestei consilieri. Nimeni nu este anatomist, însă anatomia este un obiect importat fiind că este prima disciplină de care se izbesc studenții din anul I de facultate. Noțiunile de anatomie se uită, dar trebuie să avem o gîndire logică ca să le punem într-un întreg ca ulterior să punem bazele unui diagnostic diferențial”, a adăugat prof. univ. dr. Dumitru Păduraru, expert medicină internă, anatomie, în cadrul proiectului dat.

„Consiliere profesională pentru studenții în medicină și program integrat de practică în domeniul medicinei generale și dentare” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziția de la şcoală la viaţa activă”.