Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) împreună cu Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România a organizat pe 27 noiembrie 2014 în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a universităţii, seminarul despre „Înfiinţarea şi întreţinerea plantaţiilor pomicole în România”.

La acest seminar a luat parte mai mulţi specialişti atât din România cât şi din Olanda, care au prezentat lucrări despre tehnici şi tehnologii moderne în pomicultură precum şi informaţii despre noul program tematic pomicol 2014 – 2020.

Florentina Nanu, membru la Business Development Group București, a fost cea care s-a ocupat de coordonarea evenimentului, în care au fost prezentate tehnici și tehnologii moderne în pomicultură, precum și informații despre noul program tematic pomicol 2014-2020.

„România are un viitor luminos în ceea ce privește creșterea pomilor, se află într-o tendință de creștere și dezvoltare. Dorim să fim parteneri și să cooperăm cu cei din Olanda, pentru a pune la punct producția pomiculturii cu ajutorul firmelor de acolo”, a declarat Reinder Shaap, consilier pentru Agricultură în cadrul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România.

„Ne aflăm într-un schimb de experienţă şi ne bucurăm că facem astfel de schimburi şi sperăm că această manifestare a fost benefică şi va conduce spre un viitor mai fructuos pentru toţi”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Leonte, prorector al USAMV Iaşi.

Tema de deschidere a seminarului a fost „Oportunităţi de finanţare în sectorul pomicol” a ec. Neculai Olariu –directorul DADR Iaşi, în care a abordat subiecte precum investiţiile în exploataţiile pomicole, condiţiile de eligibilitate, intensitatea sprijinului nerambursabil, etc. Despre Ghidul de practici de pomicultură „Producerea, controlul, certificarea și comercializarea materialului săditor utilizat la înființarea noilor plantații pomicole” a vorbit ec. Gelu Corneanu, director SCDP Iași. Acest ghid constă în prezentarea soiurilor și speciilor specifice fiecărei zone. „Acest ghid va ajuta persoanele sau firmele autorizate care doresc să planteze pentru a-i preveni din a planta specii sau soiuri nefavorabile unei anumite zone”, a declarant acesta.

Prezentările ce au urmat au fost despre următoarele teme: „Producerea, controlul certificarea şi comercializarea materialului săditor pomicol utilizat la noile plantaţii pomicole”, despre care a vorbit ec. Gelu Corneanu – director SCDP Iaşi, „Calitatea garantată pentru pomii fructiferi”, susținută de Verbeek Nurseries specialist olandez, „Modernizarea tehnologiilor de cultură la principalele specii pomicule”, despre care a vorbit prof. univ. dr. Mihai Istrate de la Facultatea de Horticultură de la USAMV, „Proiectarea corectă a livezilor”, despre care a vorbit Van Oostrum specialist olandez, „Managementul eficient al apei în livezi”, despre care a vorbit Theo Heesakkers specialist olandez, „Protecţia fitosanitară a plantaţiilor pomicule” despre care a vorbit ing. Eugen Cardei, „Fertilizarea şi protecţia fitosanitară a livezilor” susținută de Ruben van Kraaij specialist olandez, şi „Sisteme de susţinere şi protejare a livezilor, sortare şi depozitare fructe”, despre care a vorbit Geerit van Doorn din Olanda.

La finalul programului a avut loc o sesiune de întrebări din partea publicului.

de Ștefan COISIN
de Jenica MANDIUC