Joi, 8 decembrie, în sala H1 a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc lansarea volumului I al cărții „Istoria Basarabiei”, numit „Preludii. Din paleolitic pînă la sfîrșitul Antichității”. Lucrarea este semnată de prof. univ. dr. Ion Țurcan de la „Universitatea de Stat” din Republica Moldova (USM). Prof. univ. dr. em. Nicolae Ursulescu de la Facultatea de Istorie a UAIC și prof. univ. dr. Lucrețiu Bîrliba, prodecanul facultății, au fost invitați să vorbească despre volum. La manifestare au fost prezenți Mircea V. Ciobanu, redactor-șef la Editura „Știința”, prof. univ. dr. acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române și studenți ai Facultății de Istorie.

Prof. univ. dr. em. Nicolae Ursulescu a vorbit despre subiectele care stau la baza volumului, precum istoria Basarabiei ca parte integrantă a României, afirmarea basarabenilor în istorie. A precizat că volumul conține mai multe puncte de vedere asupra istoriei Basarabiei, fiind structurat în două părți: Preistoria și Antichitatea. De asemenea, a făcut o scurtă prezentare a geografiei spațiului și a modului cum a fost percepută în decursul timpului.

„În toată interpretarea istorică se merge pe integrarea a ceea ce se petrece în spațiul Basarabiei într-un spațiu mult mai larg, în paralel cu ce se întîmplă în alte zone, iar pentru perioada mai veche acest lucru este absolut obligatoriu”, a adăugat prof. univ. dr. em. Nicolae Ursulescu, menționînd că înscrierea istoriei vechi este dificilă fără documente și izvoare.

În continuare, prof. univ. dr. Lucrețiu Bîrliba a precizat că analiza istoriei Basarbiei trebuie făcută în contextul istoriei universale și că este o „entitate dincolo de elementele geografice sau politice”. De asemenea, a abordat situația politică a spațiului și a apreciat că volumul „este o parte a unei istoriografii, care va fi abordată de viitorii cercetători”.

Prof. univ. dr. Ion Țurcan, autorul lucrării, a vorbit despre faptul că Basarabia este percepută în gîndirea tradițională ca parte sovietică, care este o viziune greșită. A menționat că a dorit să realizeze o monografie științifică, care are în vedere evoluția Basarabiei din perspectiva mai multor istorici. „Avem nevoie de sinteză mare, în care istoria Basarabiei să-și găsească o orientare cît mai largă și mai adecvată în corespundere cu cercetările care s-au făcut pînă în momentul de față”, a mai adăugat autorul. În finalul întîlnirii, acesta a anunțat că lucrarea va conține încă trei volume la care se lucrează.

Prof. univ. dr. Ion Țurcan este istoric, om politic și scriitor român din Republica Moldova. A ținut cursuri de istorie și de filosofie a istoriei la USM și a fost redactor-șef al editurii „Cartea Românească” și director al editurii „Universats”. Activitatea sa de cercetător conține lucrări dedicate trecutului Basarabiei, dar și a istoriei românilor. În anul 2000 a publicat „Moldova antisovietică. Aspecte din lupta basarabenilor împotriva ocupației sovietice. 1944-1953”, iar în anul 2007 a lansat o sinteză intitulată Istoria românilor.