Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează în perioada 21 – 23 octombrie a XXXVI-a ediție a Seminarului Geografic Internațional „Dimitrie Cantemir”. Festivitatea de deschidere are loc vineri, 21 octombrie, începînd cu ora 9.15, în sala Aula Magna „Mihai Eminescu” din corpul A. În cadrul evenimentului, profesorului dr. Antoine Bailly, de la Universitatea din Geneva, Elveția, îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC.

Lucrările Seminarului se desfășoară în cadrul a 13 secțiuni ce vor acoperi următoarele preocupări: Tranziția postcomunistă și criza economică; Geomorfologie și Pedologie; Schimbări climatice; Gestiunea Resurselor Hidrologice; Geografia populației; Geografia așezărilor umane; Aplicații geomatice în Geografie; Turism, Patrimoniu și Biodiversitate; Noi regiuni în Europa? Criza statelor-națiuni; Inovație și Dezvoltare Teritorială Durabilă; Gestionarea riscurilor și reziliența teritorială. La acestea se adaugă secțiunile: Didactica Geografiei, care se adresează cadrelor didactice preuniversitare, și Young Reserchers (Tineri Cercetători) pentru studenți și masteranzi.

La eveniment participă peste 100 de persoane din țări precum Franța, Elveția, Canada, Brazilia, Rusia, Ucraina, Turcia, Algeria, Tunisia, Senegal, Coasta de Fildeș și Republica Moldova. „Ne dorim ca prin intermediul acestui seminar să punem în contact cercetătorii din România cu cei din străinătate ce aparțin domeniilor geografie, științe sociale și științe ale Pămîntului. Scopul este de a îmbunătăți calitatea cercetării și calitatea diseminării rezultatelor”, a declarat lect. univ. dr. Mihai Bulai, de la Facultatea de Geografie și Geologie.

În ultima zi a seminarului, duminică, 23 octombrie, va avea loc o aplicație de teren numită „Ținuturile Hușilor și a Vasluiului”. Temele propuse sînt: „Pe urmele lui Ștefan cel Mare și Sfînt”, „Vinurile de Huși și gastronomia moldovenească” și „Peisaj rural tradițional din ținutul Vasluiului”.

Seminarul coincide, în acest an, cu împlinirea a 300 de ani de la apariția lucrării „Descriptio Moldaviae”, scrisă în limba latină de către Dimitrie Cantemir, la cererea Academiei din Berlin. Simpozionul se organizează încă din 1980 cu o bogată participare (100-150 de participanți în fiecare an). La ultimele ediții, prin diversele asocieri ale conferinței cu unele instituții din domeniul cercetării, prezența invitaților din afara României a crescut considerabil.

Sursă foto: uaic.ro