Miercuri, 29 aprilie a.c., studenţii ieşeni au participat la o discuţie care l-a avut ca invitat pe prof. univ. dr. Daniel David, de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj. Conferinţa intitulată „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor” a avut loc de la ora 12:00, în Aula Magna a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a UAIC, în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Personală şi Formare Profesională.

Alături de autor au comentat prof. univ. dr. Ion Dafinoiu, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, şi prof. univ. dr. Nicoleta Turliuc, de la aceeaşi facultate. Conferinţa este o avanpremieră a lucrării cu acelaşi nume, care va apărea în prima jumătate a acestui an la Editura Polirom.

Prezentarea a pornit de la un anunţ urmat de părerile specialiştilor invitaţi despre ideea cercetării, care este axată pe profilul actual al românilor. „Centrul de Dezvoltare Personală şi Formare Profesională va iniţia prin această conferinţă seria unor prelecţiuni în cadrul cărora vom invita colegi de la diverse universităţi din ţară pentru a-şi prezenta cercetările din domeniul psihologiei, astfel încît să le asigurăm o vizibilitate mai mare, atît în interiorul, cît şi în exteriorul branşei”, a declarat prof. univ. dr. Nicoleta Turliuc.

După introducere, au fost expuse cîteva date biografice din activitatea academică şi ştiinţifică a prof. univ. dr. Daniel David. „Am avut în colegul şi prietenul Daniel David un partener util în dezvoltarea acestor domenii. Cu atît mai mult, este aici pentru a declanşa o dezbatere care mi se pare deosebit de folositoare, adică psihologia poporului român. Faptul că sîntem diferiţi este un lucru normal. Din nefericire, sînt unii care au o toleranţă mai scăzută la diferenţe”, a specificat prof. univ. dr. Ion Dafinoiu. De asemenea, acesta l-a întrebat pe autorul lucrării în ce măsură diferenţele sînt mai degrabă o resursă sau criterii de ierarhizare valorică, în ceea ce priveşte adevărul ştiinţific şi utilizarea politică a acestuia. „Sînt mereu preocupat de modul în care prelucrările informaţionale influenţează emoţiile şi comportamentele, dar pe noi ne interesează două aspecte şi anume, diferenţa între în ce constă sau cum este un fenomen psihologic şi cum credem noi că este acesta”, a precizat prof. univ. dr. Daniel David.

După ce i-a îndemnat pe cei prezenţi să lase deoparte aşteptările şi prejudecăţile, astfel încît să se uite atent la lucrurile realizate pînă acum, autorul le-a povestit despre motivul pentru care a început analiza profilului psihologic al poporului român. „În 2005 a apărut un articol interesant în revista Science, care şi-a propus să facă acelaşi lucru, nu la nivel de individ, ci la nivel de ţări. Cînd l-am văzut, am căutat rapid România. Din păcate, printre ţările analizate, România nu exista, cred că din cauza că în acel moment nu avea adaptate testele psihologice folosite în celelalte culturi. De atunci am investit în temă şi m-am implicat în adaptarea unor teste psihologice majore în România, împreună cu alţi colegi”, a susţinut acesta.

Sursele care stau la baza lucrării sînt rezultatele publicate în reviste de specialitate, analize secundare şi trei studii proprii. Aceasta este un tribut academic adus academicianului Constantin Rădulescu-Motru, care a scris o carte cu acelaşi titlu, apărută în 1937. Conform prof. univ. dr. Daniel David, pentru a înţelege atributele psihologice ale unei ţări, acestea trebuie raportate la alte culturi. „În cercetare, element de referinţă au fost mereu Statele Unite, pentru că reprezintă o cultură vestică spre care ne orientăm, care astăzi are un impact foarte mare la nivel internaţional”. Studiile au fost gîndite prin intermediul componentei biologice, al factorului ecologic şi socio-cultural, ca apoi să concretizeze ce înseamnă psihologia românilor.

„Noi ne credem aşa cum nu sîntem, dar ne credem aşa cum am putea să fim”

Psihologul a comparat cîteva trăsături ale culturii române cu cele ale altor ţări, pe baza a trei modele selectate din literatura de specialitate. „Am găsit alte atribute care nu apăreau în modele generale şi am încercat să le integrăm. Ne-a şocat să descoperim nivelul foarte scăzut de încredere, ceea ce nu este bine, deoarece încrederea este faza cooperării sociale, elementul care fundamentează construcţia unor instituţii sociale, care forţează cooperarea în beneficiul comun”, a precizat prof. univ. dr. Daniel David.

În cel de-al doilea studiu, autorul a vorbit despre cum cred românii că sînt, iar în cel de-al treilea a făcut o distincţie cu ceea ce sînt cu adevărat. „Rezultatele arată că ne considerăm în primul rînd ospitalieri şi prietenoşi. Alţii cred că sîntem reci. Chiar sîntem puţin reci, comparativ cu SUA. Ne considerăm foarte inteligenţi şi creativi. De fapt, potenţialul de inteligenţă şi creativitate este foarte înalt, dar nu se exprimă foarte bine. Sub aspectul comportamentului, ne caracterizează indisciplina, pe care o recunoaştem. Este un lucru bun să fii capabil să integrezi în ceea ce crezi tu şi aspectele negative”, a specificat psihologul. Acesta a adăugat că problema din cauza căreia o parte din potenţialul de inteligenţă rămîne nevalorificat stă în modul de organizare a Curriculum-ului şcolar.

După prezentare, studenţii şi specialiştii din sală au pus întrebări atît despre motivul pentru care autorul a folosit SUA ca etalon în cercetare şi spre cine se raportează România, cît şi despre politicile educaţionale şi cum ar putea fi depăşită neîncrederea românilor. „Partea de încredere ar trebui să se dezvolte încă de la vîrste foarte mici”, a subliniat psihologul.

Daniel David este profesor „Aaron T. Beck” la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde este considerat şeful şcolii de psihologie clinică şi psihoterapie, recunoscută atît la nivel naţional, cît şi internaţional. De asemenea, este directorul programului de cercetare al Institutului „Albert Ellis” din New York. În 2008, a fost decorat pentru ştiinţă cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler. Lucrarea „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor” se bazează pe studiile de specialitate publicate pînă în ianuarie 2015 pe această temă şi pe studiile proprii, realizate pe un total de peste 50000 de români din diferite zone ale ţării.