Miercuri, 11 noiembrie a.c., începînd cu ora 17:30, Facultatea de Farmacie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF) a găzduit în Aula „Emil George Palade” conferința despre riscuri și prevenire în diabet, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului, organizată de Societatea Studenților Farmaciști împreună cu Societatea Studenților Mediciniști și Societatea Studenților Stomatologi din Iași.

Șef. lucr. dr. Lidia Iuliana Arhire, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași, a susținut această conferință precizînd faptul că simptomele diabetului zaharat ar trebui mai mult mediatizate în rîndul populației, deoarece un număr foarte mic de pacienți ajung să le aibă, mulți sînt asimptomatici o lungă perioadă de timp, complicînd foarte mult lucrurile în ceea ce privește tratamentul.

„Din păcate stăm foarte prost la capitolul prevenție și acest lucru ne va afecta pe viitor. Una din 12 persoane are diabet în țările în curs de dezvoltare. Oamenii ajung să facă diabet din cauza consumului ridicat de alimente de origine animală. Principala armă terapeutică pentru combaterea diabetului ar fi o dietă echilibrată cu control caloric”, a precizat șef. lucr.dr. Lidia Iuliana Arhire.

Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Națiunilor Unite au demarat din 1991 Ziua Mondială a Diabetului, care se sărbătorește pe 14 noiembrie, trăgînd un semnal de alarmă în ceea ce privește această problemă de sănătate publică.

La nivel mondial sînt 347 de milioane de diabetici, în România 1,7 milioane de români au diabet, iar trei milioane de persoane suferă de prediabet, urmînd să dezvolte această boală în următorii zece ani dacă nu iau măsuri pentru a-și proteja sănătatea. În 2030 nicio țară nu va mai putea suporta costurile tratării persoanelor cu diabet zaharat, conform unor estimări realizate de organizațiile de specialitate.

de Laris Timofte