Miercuri, 7 decembrie 2016, între orele 12.30 – 14.30, Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) a organizat conferința „Sarcina la facultate, o provocare?”, în Amfiteatrul Rectorat de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF).

La eveniment au participat asist. univ. dr. Mădălina Nour-Ciuhodaru, doctor ginecolog, și Ioana Monica Ciolan, psiholog. Conferința a debutat cu o analiză a Mădălinei Nour-Ciuhodaru asupra percepției oamenilor asupra sarcinii cînd este vorba de o studentă, dar și despre cauzele cele mai frecvente ale avortului. Aceasta a precizat că, în cele mai multe cazuri, o studentă recurge la avort din cauza partenerului. „De multe ori blamăm mama, femeia, că face avort, dar să știți că de cele mai multe ori se întîmplă din cauza tatălui, care îi spune «sînt prea tînăr, nu mă lasă mama să mă însor, așa mi-au zis mama și tata, avem prea mulți copii acasă, de ce să-l mai facem și pe ăsta?». De multe ori responsabilitatea partenerului lipsește pentru că el își permite să plece atunci cînd apare problema.”

Mădălina Nour-Ciuhodaru a afirmat că atitudinea față de o studentă care alege să fie mamă trebuie să fie una de toleranță. „Este greu să fii mamă în general, este cu atît mai greu să fii o mamă care vrea să învețe”, a declarat doctorul ginecolog.

În continuare, doctorul a vorbit despre reticența cu care privesc tinerele în ziua de azi sarcina. „Sarcina este o stare fiziologică, nu trebuie să privim sarcina ca o stare neobișnuită. A ajuns sarcina această un fel de dinozaur, crocodil”, a afirmat aceasta.

În cadrul evenimentului a fost proiectată o prezentare despre evoluția unei sarcini, despre analizele necesare și posibilele boli la care poate fi supus nou-născutul în lipsa acestora și despre importanța supravegherii ginecologice pe toată perioada sarcinii.

Ioana Monica Ciolan a vorbit despre momentul potrivit pentru o sarcină și cum nicio femeie nu este sigură pe deplin atunci cînd alege să aducă pe lume un copil. „Eu ca psiholog aș spune că este foarte importantă auto-cunoașterea, cred că nu este un moment în care o femeie să spună că este sută la sută convinsă că este pregătită să facă față acestui lucru.”

Psihologul a pus în discuție etichetarea și critica socială la care sînt supuse viitoarele mame de pe băncile facultății, problema cea mai mare apărînd în cazul studentelor care nu sînt căsătorite sau nu au o relație stabilă și rămîn însărcinate. În acest caz, judecata oamenilor din jur este și mai aspră, iar problema este și mai greu de dus pentru persoana în cauză. Aceasta a vorbit și despre depresia postnatală, subiect discutat și înțeles destul de puțin în România, potrivit doctorului. Cuvîntul cheie al discuției, din punctul de vedere al psihologului, este „schimbare”.

Conferința „Sarcina la facultate, o provocare?” face parte din cele peste 30 de evenimente care au loc în perioada 7 – 9 decembrie 2016 în cadrul zilelor UMF Iași. În acest an, UMF Iași împlinește 137 de ani de la înființare.