Departamentul de Românistică, Jurnalism-Științe ale Comunicării și Literatură Comparată, în parteneriat cu Asociația Culturală „Text și discurs religios” și Institutul de Filologie Română „A. Philipide”, a organizat vineri, 20 noiembrie, conferința „Limbă, Literatură, Comunicare”.

Deschiderea lucrărilor conferinței a avut loc la ora 11.00 în Sala „Ferdinand” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), unde au participat aproximativ 40 de persoane, printre care studenți și profesori. „Dincolo de faptul că există o semnificație culturală mai mult decît academică în ideea și organizarea unui astfel de simpozion dedicat strict Departamentului de Românistică, există și o importanță pe care o sesizez și anume interacțiunea dintre limbă și literatură”, a declarat prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, decanul Facultății de Litere, în discursul său de întîmpinare.

În cea de a doua parte a deschiderii au avut loc două comunicări în plen. Prof. univ. dr. Elvira Sorohan a vorbit despre imaginea internă a umanismului român, cu referire la scriitorul Mircea Eliade, iar prof. univ. dr. Alexandru Gafton a vorbit despre autoritatea în știință. „În lingvistică există o sintagmă care se repetă prea des – limba se formează în diacronie și funcționează în sincronie; limba se formează și în diacronie și în sincronie”, a declarat acesta.

În finalul deschiderii, conf. univ. dr. Ioan Milică, directorul departamentului de Românistică, Jurnalism-Științe ale comunicării și Literatură Comparată a prezentat volumul adus ca omagiu prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru de către colectivul de etică și genealogie din cadrul Facultății de Istorie. „Sînt convins că fără un moment conjunctural în care cineva te alege, multe din traseele carierei noastre ar fi cu totul altele”, a spus acesta.

În cadrul conferinței, în aceeași zi, au mai avut loc patru comunicări în secțiuni și un workshop organizate de Firecredit, finanțatorul evenimentului. Între orele 13.00 – 14.30 s-a desfășurat „Atelierul de speaking: cum îmi organizez prezentarea”, dedicat studenților, în sala ­„G. Ivănescu”. De la ora 14.30 la 16.30 au fost susținute, concomitent, două comunicari: „Elemente de lingvistică generală” și „Științele literaturii, azi”. În cea de a doua comunicare, lect. univ. dr. Loredana Cuzmici a prezentat lucrarea „Literatura profesorilor de literatură. Un elogiu al proximității” în care a vorbit despre cărțile publicate de profesorii de la UAIC precum Radu Andreescu, Florin Irimia, Liviu Iacob și Doru Scărlătescu. „E un tip de patriotism local, dacă vreți, cu toată groaza pentru astfel de sintagme, pe care cred că ar fi cazul să-l cultivăm și noi”, a declarat aceasta.

Între orele 16.45 și 18.45 au avut loc alte două comunicări, „Teorii și practici ale comunicării” și „Literatură, istorie comunitară, memorie culturală”.

de Crina Antohi
de Ana Maria Pastramă