Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice (FSSP) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași (UAIC) a celebrat vineri, 27 octombrie, 120 de ani de la susținerea primului curs universitar de sociologie de către profesorul Constantin Leonardescu. Manifestarea aniversară a avut loc la Muzeul UAIC, acesta fiind și locul în care sunt păstrate anunțul concursului la care a participat Constantin Leonardescu pentru obținerea postului de cadru didactic al Universității din Iași și documentul oficial prin care acesta a fost numit în funcție.

La evenimentul moderat de prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, decanul FSSP și de conf. univ. dr. Romeo Asiminei, directorul Departamentului de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul FSSP, au fost invitați prof. univ. dr. Ioan Ionescu, din cadrul aceluiași departament și prof. univ. dr. Vasile Miftode, unul dintre cei mai importanți profesori de sociologie din România. Prof. univ. dr. Ioan Ionescu a susținut conferința „Constantin Leonardescu – primul profesor de sociologie la Universitatea din Iaşi”, conferință ce deschide seria nouă a analelor științifice ale Departamentului de Sociologie și Asistență Socială al FSSP.

Manifestarea a reprezentat un omagiu adus sociologiei, dar și profesorului Constantin Leonardescu, inițiatorul studiului acestei discipline, care, după cum a remarcat prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, nu este prea cunoscut în rîndul studenților.
Conferința a avut ca subiect locul pe care îl ocupă, astăzi, ramura sociologiei în rîndul disciplinelor de studiu, dar și statutul acesteia în decursul istoriei universitare. Întîlnirea a fost apreciată de prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu ca „o datorie de a ne aminti mereu că nu începe cu noi acest domeniu și, mai mult decît atît și poate mai important decît atît, ne responsabilizează în a avea grijă ca un domeniu pe care nu l-am creat, ci la care doar contribuim pentru o anumită perioadă de timp din activitatea noastră, să nu fie pus în pericol prin ceea ce facem”.

Prof. univ. dr. Ioan Ionescu, a făcut o incursiune în istorie, ancorînd în realitatea vremii situația învățămîntului și implicit a sociologiei, axîndu-și discursul pe personalitatea lui Constantin Leonardescu și pe ideile sale sociologice. Prof. univ. dr. Vasile Miftode a vorbit despre cum s-a poziționat știința sociologiei de-a lungul anilor, menționînd că cea mai mare dezamăgire a lui este că „sociologia nu este o disciplină principală în tot sistemul de învățămînt” și că, în contextul în care „societatea e bombardată de cele mai grave fenomene”, amintind de violență, abuzuri, dependență de narcotice, jocuri de noroc, etc., „sociologii nu sunt solicitați de către guvernanți”.

Prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu a încheiat atrăgînd atenția participanților, foarte mulți dintre ei studenți și profesori în cadrul FSSP, că „este responsabilitatea noastră ce se întîmplă în domeniu”.

Celebrarea a 120 de sociologie la Iași a constituit un eveniment integrat în seria manifestărilor organizate cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.