Săptămîna aceasta, în perioada 4-7 decembrie a.c., va avea loc workshop-ul caritabil „Basic Surgical Skills”. Organizat de către Societatea Studenţească de Chirurgie din România, filiala Iaşi, evenimentul are drept scop strîngerea de fonduri pentru Răzvan Mihnea Ghenghe, diagnosticat cu un chist arahnoidian.

Desfăşurată la Demisolul Instutului de Anatomie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T.Popa” din Iaşi, tematica activităţii este alcătuită din măsuri de asepsie şi antisepsie, instrumentar chirurgical, noduri şi suturi chirurgicale, noţiuni de chirurgie digestivă şi vasculară, pansamente şi bandaje. La acest workshop se pot înscrie studenţii de la Medicină Generală, taxa fiind de 200 de lei.

„Taxa de participare este puţin mai mare decît cea obişnuită deoarece toţi banii care se vor aduna de la cursanţi vor fi donaţi lui Răzvan Mihnea Ghenghe. Dispunem de un mijloc prin care încercăm să îl ajutăm să treacă peste acest moment greu din viaţa lui”, a declarat Roxana Maria Bulgărescu, studentă la Facultatea de Medicină Generală şi vicepreşedintele Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România, filiala Iaşi.

Lui Răzvan Mihnea Ghenghe, în vîrstă de 17 ani, i s-a găsit un chist arahnoidian cu dimensiunile 19/14/16 mm. Tumoarea a crescut de la diagnostic şi în ritmul asta îi va comprima centrii respiratori şi pe cei ai memoriei de la nivel cerebral. El are nevoie de o intervenţie chirurgicală pe creier, ale cărei costuri ajung la 30.000 euro. Operaţia va fi efectuată în Germania, într-unul din centrele care dispune de tehnologia necesară.

„Mă bucură faptul că membrii echipei ne-au atras atenţia asupra acestui caz şi că am reuşit să ne mobilizăm în număr destul de mare pentru a facilita desfăşurarea workshop-ului. Ştim că este greu pentru familia lui Răzvan şi că orice ajutor este bine venit. Atît eu cît şi ceilalţi colegi implicaţi sîntem mîndri că putem contribui la împlinirea unui vis”, a mai adăugat Roxana Maria Bulgărescu.

„Basic Surgical Skills” pentru studenţii străini, care îşi desfăşoară activitatea didactică în limba engleză sau franceză, se află la cea de-a VI-a ediţie. Cursurile teoretice se vor ţine sub forma unor prezentări, fiecare student avînd la dispoziţie toate materialele necesare. Partea practică va fi demonstrată la început de către instructori, urmînd ca participanţii să înveţe să efectueze singuri manevrele chirurgicale. La finalul workshop-ului, studenţii medicinişti susţin un test practic de evaluare în urmă căruia obţin un punctaj şi diplome de participare. Toate acestea se vor desfăşura sub coordonarea asist. univ. dr. Alin Vasilescu.

Sursa foto: premierlegal.org