Cea de-a XXXVI-a ediție a Seminarului Geografic Internațional „Dimitrie Cantemir”, organizat de Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a debutat vineri, 21 octombrie. Festivitatea de deschidere a avut loc în Sala „Aula Magna” a UAIC.

„Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la scrierea operei «Descriptio Moldaviae», iar noi am simțit să marcăm acest eveniment. Este prima lucrare de geografie de pe teritoriul nostru și a fost scrisă de acest savant – pentru că Dimitrie Cantemir este un savant în toată puterea cuvîntului. El a fost și membru al Academiei din Berlin, la comanda căreia a inițiat această scriere”, a declarat prof. univ. dr. Corneliu Iațu, președintele seminarului.

În zilele de vineri și sîmbătă, prima parte a zilei a fost dedicată prelegerilor, iar a doua parte a fost rezervată prezentării lucrărilor științifice, care s-au desfășurat simultan, pe mai multe secțiuni: Tranziția postcomunistă și criza economică; Geomorfologie și Pedologie; Schimbări climatice; Gestiunea Resurselor Hidrologice; Geografia populației; Geografia așezărilor umane; Aplicații geomatice în Geografie; Turism, Patrimoniu și Biodiversitate și „Didactica geografiei”.

Vineri, sesiunea de prelegeri a fost deschisă de prof. univ. dr. Antoine Bailly de la Universitatea din Geneva, Elveția, care a prezentat o lucrare privind criza Statelor-Națiuni. Acesta a și primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC în cadrul evenimentului. „Pentru că Dimitrie Cantemir a fost un precursor al geografiei regionale, noi am ales să acordăm acest titlu onorific unui expert în acest domeniu, care cunoaște opera savantului nostru”, a adăugat președintele seminarului. Următoarea prelegere a fost susținută de către prof. univ. dr. Jean-Paul Carrière de la Universitatea din Tours, Franța, care le-a vorbit participanților despre dezvoltarea teritorială durabilă.

Sîmbătă, comunicările din plen au fost susținute de către prof. univ. dr. Carlos Costa de la Universitatea Aveiro, Portugalia și de prof. univ. dr. Tamara Ratz de la Universitatea Kodolanyi de Științe Aplicate, Budapesta, Ungaria, care au vorbit despre turism. Noutatea de anul acesta a seminarului a fost organizarea unui stagiu de pregătire pentru studenți, „Tineri cercetători”, unde participanții au învățat cum să elaboreze o lucrare științifică.

După finalizarea întîlnirilor formale, participanții au avut ocazia să vizioneze principalele obiective turistice ale Iașului, într-un tur ghidat al orașului. Cea de-a doua zi a evenimentului s-a încheiat cu o Serată culturală, organizată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”. Ultima zi a evenimentului a fost dedicată în totalitate aplicației de teren „Vizită în ținuturilor Hușilor și a Vasluilor”.

La ediția de anul acesta s-au înscris peste 150 de participanți din țări precum Canada, Ungaria, Elveția, Uzbekistan, Rusia, Portugalia. Taxa de participare a variat între 125 și 150 de lei, în funcție de statul fiecărei persoane înscrise, la sfîrșitul evenimentului fiecare participant primind un atestat.