Studenții Facultății de Medicină de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) au ocazia de a participa la a XX-a ediție a Congresului Național pentru Studenți și Tineri Medici (CNSTM), care va avea loc în perioada 8 – 11 decembrie 2016 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davilă” București.

Înscrierile se fac până la data de 20 noiembrie, iar cei care vor dori să participe pot face acest lucru în mod activ sau pasiv. Modul activ presupune înscrierea unei lucrări științifice la un concurs, pentru aceasta trebuie să trimită lucrarea pînă la data de 6 noiembrie 2016, ora 23.59. Cei care pot lua parte la acest congres sînt studenții la medicină indiferent de an, rezidenți și medici specialiști sau primari.

Lucrarea trebuie să aibă maxim doi autori și să păstreze regulile unui abstract (caz clinic, research, review). Categoriile la care se poate încadra abstractul sînt: Științe fundamentale, Științe medicale, Științe chirurgicale și Poster. Cei care scriu o asemenea lucrare trebuie să țină cont de faptul că sînt permise doar abrevierile standard, dar acestea nu sînt acceptate în titlu, abstractul nu trebuie să conțină grafice sau fotografii.

Mai multe detalii despre regulile necesare scrierii unei lucrări aici.

După înscrierea lucrărilor, acestea vor fi analizate de către o comisie formată din trei cadre medicale pentru fiecare secțiune în parte, rezultatele vor fi afișate pe data de 13 noiembrie și vor fi acceptate primele 40 de abstracte de la fiecare secțiune.

În urma alegerii abstractelor, fiecare participant activ va trebui să își prezinte lucrarea oral, în șapte minute, din care trei minute vor fi acordate întrebărilor comisiei și ale publicului.

La CNSTM pot participa și studenți care nu s-au înscris cu nicio lucrare, participarea lor fiind una pasivă. În afara prezentărilor lucrărilor se vor mai organiza și workshopuri și conferințe. „Congresul este făcut special pentru tineri, așa că totul este adaptat și reinterpretat pentru a face subiectele cît mai atrăgătoare, iar informațiile să le fie de folos. Stundeții la Medicină ar trebui să ia în serios participarea la acest congres, indiferent dacă o fac în mod pasiv sau activ, le va fi de folos”, a declarat Laura Stănciulescu, membru în echipa de organizare a Congresului din partea UMF Iași.

Prima ediție a Congresului a avut loc în anul 1997, sub coordonarea Federatiei Asociatiilor Studentilor în Medicină din România, reunind atît studenți la medicină cît și tineri rezidenți. În 2015 au participat aproximativ 700 de tineri și 150 de medici.

Sursă foto: tribuna.ro