Studenții de la Departamentul de Românistică, Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) s-au întîlnit duminică, 14 mai 2017, cu jurnalistul Viorel Ilișoi. Evenimentul a început la ora 10.30 și a avut loc în Sala Senat a UAIC. Întîlnirea a constat într-o discuție liberă între studenți și jurnalist, pornind de la volumul lansat de acesta la Iași în cadrul Festivalul Internațional al Educației, la Tîrgul de Carte LIBREX, intitulat „Cele mai frumoase reportaje”. Studenții au aflat direct de la autor poveștile care stau la baza reportajelor scrise de acesta.

„Viorel Ilișoi este unul dintre cei mai importanți reporteri din România în zilele noastre și sînt onorat că are rădăcini foarte puternice în Iași”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Condurache, profesor la Departamentul de Românistică, Jurnalism și Științe ale Comunicării și coordonator al evenimentului. Acesta i-a invitat pe studenți să privească evenimentul ca pe o ocazie de a afla cît mai multe lucruri utile despre meseria pe care o vor urma.

„Reportajul e o chestiune de onestitate din partea autorului; onestitate față de subiectul pe care îl tratezi, față de text, față de cititor, iar aceasta nu suportă aroganța”, a spus Viorel Ilișoi. Jurnalistul le-a mai vorbit studenților și despre sursele subiectelor de reportaj, cum pot fi descoperite și selectate. Viorel Ilișoi și-a completat sfaturile cu exemple, citind fragmente din textele publicate în volumul „Cele mai frumoase reportaje”. „Pentru reportaje trebuie să ai ureche muzicală cu care te naști, instinct și foarte mult exercițiu. Talentul nu este destul, ai nevoie și de pasiune”, a completat acesta.

După eveniment a avut loc lansarea cărții „Cele mai frumoase reportaje”, care a avut loc în cadrul tîrgului de carte Librex, la Palas Mall, Atrium, începînd cu ora 13.00.

Foto: Sabina-Maria NICA