Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va sărbători, în perioada 7-8 decembrie, 138 de ani de la înființare. Momentul va fi marcat printr-o serie de conferințe, lansări de carte, vernisaje, dar și un bal caritabil. Toate manifestările sînt organizate în cadrul „Zilelor UMF” și se înscriu în seria de evenimente dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri.

Festivitatea oficială de deschidere va avea loc joi, 7 decembrie, începînd cu ora 10.00, în Aula „George Emil Palade”, cu discursul rectorului UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu și va fi urmată de Conferința „Iașul în Marele Război”, susținută de istoricul Cătălin Turliuc. Tot miercuri va avea loc și lansarea a două volume apărute la Editura „Gr. T. Popa” a UMF Iași, „Memorii de război” și „Răniți și ranițe. Chirurgia marelui război”, semnate de Mihai Ștefănescu – Galați și editate de dr. Richard Constantinescu.

„O condiție pentru ca o universitate să fie performantă este să aibă rădăcini puternice. Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași a fost fondată în decembrie 1879, fiind una dintre cele mai vechi instituții de învățămînt superior din România, cu o istorie de 138 de ani. Aici s-au format mulți dintre ctitorii medicinei româneşti şi spiritul acestora este cel care imprimă şi în prezent destinul instituţiei”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rector UMF Iași.

Seria evenimentelor va continua, la Muzeul de Istorie a Medicinei, cu „Vernisajul expoziției documentare în memoria dr. Jean Clunet”, prezentat de Olivier Dumas și Raluca Vârlan-Bondor, de la Institutul Francez din Iași. De asemenea, tot în muzeul UMF, va avea loc și vernisajul expoziției de pictură „Culorile Marelui Război”, semnată de artista Alexandra-Cecilia Ruja.

Ziua se va încheia cu „Balul iernii”, un spectacol caritabil organizat de studenții universității în folosul Casei de Copii Bogdănești.

Cea de-a doua zi de festivități va începe cu prelegerea susținută de sociologul Vasile Dîncu, avînd ca temă „Imaginea medicului în societatea contemporană. Reprezentări sociale și mari provocări actuale”.
De asemenea, va avea loc lansarea seriei noi a revistei „Însemnări ieșene”, revistă înființată acum 81 de ani.

Programul „Zilele UMF” se va incheia cu un spectacol susținut de artiștii Operei Naționale în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. La finalul spectacolului, ca în fiecare an, va avea loc premierea profesorilor emeriți și onorifici ai UMF Iași.

Ediția din acest an a „Zilele UMF. Zilele Educației Medicale” se desfășoară în perioada 4-8 decembrie. Printre evenimentele pregătite de asociațiile studențești se numără și multe workshop-uri și seri clinice.

Sursă foto: www.televiziunea-medicala.ro