Joi, 16 noiembrie, de la ora 10.00, în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI), din Copou, în ședința festivă a Senatului Universității, au fost onorați și premiați profesorii seniori, dar și cercetătorii instituției de învățămînt tehnic superior. La eveniment au fost prezenți membri ai comunității academice, profesori, studenți, dar și reprezentanți ai administrației publice locale și ai celorlalte universități din Iași.

Festivitatea a fost deschisă în acordurile imnului academic „Gaudeamus Igitur”. Apoi, a luat cuvîntul rectorul TUIAȘI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, care a moderat prima parte a evenimentului. Acesta a făcut un scurt istoric al Universității Tehnice, evocînd faptul că în 2017 se împlinesc 80 de ani de la acreditarea instituției prin decret regal, cu toate că ar trebui celebrat centenarul universității. „Sîmburele Universității tehnice ieșene a fost sădit în 1913, prin înființarea, de către Gheorghe Asachi, a primei clase de inginierie hotarnică din țară”, a subliniat rectorul TUIAȘI.

Au avut intervenții și prof. dr. Vasile Vîntu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, dar și prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care au oferit plachete aniversare reprezentanților TUIAȘI.

Primarul lașului, Mihai Chirica, prezent la eveniment, a declarat că „pentru municipiul Iași, Universitatea Tehnică, alături de celelalte universități, reprezintă cele mai importante instituții, sînt brandul nostru de municipiu, sînt punctele noastre de reper și, de fiecare dată, cartea de vizită a ieșenilor în lume”.

Profesorii seniori și cercetătorii, răsplătiți cu distincții

Festivitatea a continuat cu oferirea titlului de „Profesor emerit” decanului Facultății de Hidrotehnică, Geodezie și Inginieria Mediului, prof. univ. dr. ing. Florian Stătescu, titlu de onoare, care se oferă profesorilor care s-au distins prin activitatea lor.

De asemenea, 25 de profesori seniori (cu vîrsta de peste 65 de ani) au primit distincții pentru întreaga lor activitate. Însă, aproape o jumătatea dintre aceștia nu au putut fi prezenți, din cauza stării de sănătate sau a imposibilității de a ajunge la Iași.

A urmat decernarea premiilor pentru performanțe în cercetarea științifică, inovare și transfer tehnologic, atragere de fonduri publice pentru cercetare, dar și atragere de fonduri private pentru cercetare.
Cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică a fost desemnat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, de la Facultatea de Inginerie Chi­mi­că și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.
Tînărul cercetător cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică a fost, anul acesta, șef lucr. dr. ing. Daniela Căilean, de la Facultatea de Ingi­ne­rie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.
Iar cele mai bune performanțe în cercetare și transfer tehnologic au fost obținute de șef lucr. dr. ing. Ioan Gabriel Sandu, de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor.

Tot în cadrul evenimentului, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI, a declarat că săptămîna aceasta au fost definitivate planurile urbanistice zonale (PUZ-urile) pentru patru noi cămine ce urmează a fi construite începînd cu anul viitor. Aceastea ar oferi locuri suplimentare de cazare, pe lîngă cele 8.000 de care dispune campusul „Tudor Vladimirescu” dedicat studenților TUIAȘI.

Universitatea Tehnică „Gheorge Asachi” din Iași aniversează, în perioada 14-25 noiembrie, 80 de ani de la înființarea Școlii Politehnice ieșene. Momentul este marcat printr-o serie de manifestări dedicate profesorilor, studenților și cercetătorilor universității, toate incluse în seria celor organizate anual în cadrul Zilelor Universității Tehnice.

Manifestările continuă vineri, 17 noiembrie, de la ora 10.00, cu ceremonia festivă de decernare a titlului onorific de Doctor Honoris Causa, dar și a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași general-locotenentului în rezervă Dumitru Prunariu, primul român care a ajuns în spațiu.
De asemenea, în perioada 17-19 noiembrie, Universitatea Tehnică este instituție-gazdă a Consiliului Național al Rectorilor, eveniment la care participă rectori și reprezentanți ai comunității academice din întreaga țară.

Fotografii: Ana Maria BLANARIU