Asociația studenților la Drept (ASD) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează în perioada 13 – 18 noiembrie 2017 a VIII-a ediție a proiectului „Autostrada de la Drept”. Acesta constă într-o formă de mentorat prin care tinerii care deja studiază Dreptul pot vedea și învăța lucruri noi de la studenți din alte două centre universitare. Cei interesați se pot înscrie pînă marți, 7 noiembrie, completînd acest formular. Candidații acceptați pot sosi la UAIC pe 12 noiembrie și le vor fi asigurate șapte nopți de cazare plus o masă pe zi la cantină.

Evenimentul se desfășoară în două faze diferite în aceeași săptămînă. Cei din Iași pleacă timp de șapte zile la fiecare dintre celelalte două facultăți participante, timp în care cei de la aceste facultăți petrec o săptămînă în Iași. Astfel, timp de cîteva zile, studenții invitați vor avea același statut ca ceilalți participanți din universitatea gazdă și vor putea descoperi modul de desfășurare a cursurilor și a seminariilor precum cele de Drept civil, Teoria generală a dreptului, Drept penal, Drept internațional public, Drept administrativ. „Proiectul se bazează pe conceptul schimbului de experiență, atît formal, cît și informal, facilitînd crearea legăturilor și a prieteniilor ce pot fi de folos în viața profesională ulterioară, dar și acumularea de cunoștințe academice comparative, necesare oricărui student la Drept”, a declarat Anamaria Danilevici, coordonatorul evenimentului.

Prima ediție a Autostrăzii de la Drept a avut loc în anul 2015. Această inițiativă a început ca o idee de mentorat ce a plecat de la Facultatea de Drept din București. Proiectul și-a păstrat aceeași formă și structură, însă a crescut pe partea organizatorică și în ce privește numărul participanților.