Facultatea de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează în perioada 24 martie – 3 iunie 2017 un curs facultativ, gratuit, de comunicare în limba ebraică, destinat tuturor studenților și angajaților (personal didactic sau non-didactic) de la UAIC.

„Proiectul a pornit anul trecut cu ideea clară de a completa oferta de cursuri de limbi străine rare oferită de Literele ieșene. Cursul a fost gîndit, dezvoltat și implementat pe baza ideii de societate deschisă. Astfel, acesta a fost deschis întregii comunități academice, dar și angajaților UAIC. Nu a presupus cunoștințe anterioare de limbă ebraică modernă. Acest lucru este îmbucurător datorită faptului că s-a reușit recrearea în miniatură a conceptului de «ulpan» – școlile de limbă ebraică modernă din Israel în care oricine, indiferent de vîrstă și pregătire academică, se poate înscrie și învăța limba”, a declarat Radu Ilinca, coordonator al proiectului și inginer biomedical. Radu Ilinca, cel care va preda, a lucrat doi ani în Ierusalim, Israel, în domeniul cercetării în neuroștiințe, unde a studiat și a învățat limba ebraică.

Cursul se va desfășura modular, în datele de 24 – 25 martie, 12 – 13 mai, 19 – 20 mai și 2 – 3 iunie, și presupune cunoștințe anterioare de limba ebraică, nivelul A1.1. Persoanele care nu au participat la aceste cursuri în trecut vor susține un test inițial pentru a-și demonstra cunoștințele de bază de ebraică. Înscrierile se fac la adresa de e-mail ebraica.iasi@gmail.com, inclusiv în ziua cursului. Studenții vor avea de susținut, la final, un examen scris cu exerciții de gramatică, înțelegere a textului scris și o compunere. Cei care vor promova testul vor primi o adeverință eliberată de Facultatea de Litere de la UAIC.

Prima ediție a avut 14 absolvenți provenind din medii diferite: studenți, masteranzi și doctoranzi la facultățile de Litere, Drept, Istorie, cadre didactice de la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor, angajați de la Institutul de Arheologie.

Cursul este concentrat strict pe comunicarea în limba ebraică modernă, nu ebraică biblică și nu are afiliere ideologică sau religioasă. Suplimentar, participanții vor avea ocazia să ia contact cu operele unor mari personalități evreiești din literatura română, cum ar fi Moses Gaster.

Sursă foto: olimpicschool.ro