Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalul Internaţional de Foarte Scurt Metraj „Très Court” va avea loc anul acesta în perioada 9 – 18 iunie în 76 de oraşe ale lumii, printre care şi 21 de oraşe din România, dintre care face parte şi Iașul.

Concursul, coordonat de Institutul Francez din România, are o singura condiţie, cea ca durata filmului să nu depăşească trei minute. În competiţie sînt acceptate toate genurile de film, chiar şi cele filmate cu telefonul mobil, participarea fiind gratuită pentru toţi doritorii, indiferent de cetăţenie.

Cei care doresc să participe la competiție pot depune personal scurtmetrajele, însoţite de formularul de înscriere, la Institul Francez din Iaşi (IFI), Bucureşti, Cluj-Napoca sau Timişoara. De asemenea, filmele pot fi trimise prin poştă, pe DVD, la adresa Institutului Francez Cluj-Napoca sau direct prin e-mail la trescourt@institutfrancais.ro, însoţite de cîte un formular de înscriere. Data limită pentru înscrieri este 31 martie 2017. Filmul înscris în competiţie trebuie să fie produs în România, în ultimii doi ani, sau produs de un cetăţean român în altă ţară din lume.

„Festivalul Internaţional de Foarte Scurt Metraj este un eveniment cu tradiţie în întreaga lume, care aduce în atenţia publicului filme foarte scurte, de mai puţin de trei minute, concentrate de emoţie şi imagini. Deoarece festivalul are şi o secţiune de film românesc, îi invităm pe toţi cei interesaţi să ne trimită filmele lor foarte scurte în vederea selecţiei care va fi realizată de un juriu de specialitate”, a declarat Raluca Vârlan-Bondor, responsabil de proiecte culturale şi comunicare la IFI.

În luna aprilie, un juriu format din specialişti ai audiovizualului, membri ai reţelei culturale francofone şi parteneri vor alege în jur de 20 de filme româneşti care vor alcătui selecţia „Around the Très Courts Romania 2017”. Aceasta va fi proiectată, alături de selecţia internaţională, în toate oraşele din ţară participante la festival, în perioada 9 – 18 iunie 2017.

Filmele româneşti selecţionate se vor întrece pentru Marele Premiu, decis de juriul festivalului, Premiul Publicului, decis de voturile spectatorilor de la fiecare proiecţie, Premiul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), decis de un juriu special şi Premiul Casiopeea, la fel, decis de un juriu special. Pentru mai multe detalii referitoare la aceste premii, dar şi la modul de desfăşurare a competiţiei consultaţi regulamentul festivalului.

Festivalul Internaţional de Foarte Scurt Metraj este organizat de asociaţia „TouT en Très Court” și Nanosphère Productions, din Franţa. Obiectivul festivalului este de a promova filmul sub trei minute la nivel internaţional.

Sursă foto: forumcinemaslv