Ieri, 21 octombrie a.c., începînd cu ora 17:00, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași (UAGE) a avut loc conferinţa cu tema imaginaţiei ca loc de rezistenţă în conceptul de cinema trei, realizată de către Olga Ştefan, curator în Zürich, Elveţia. Evenimentul s-a desfăşurat în secţia Foto-Video din Corpul D al UAGE și a fost prezentat de prof. univ. dr. Matei Bejenaru.

Olga Ştefan a făcut o prezentare a originii acestui termen de „cinema trei” sau „third and expanded cinema”, oferind în final o definiţie a acestei noţiuni: „În forma filmelor o să găseşti totdeauna un spaţiu unde povestea nu este terminată şi nu este dictată, sfârşitul nu este dictat, semnificaţia povestei nu este dictată. Este acolo un fel de provocare pentru spectator să preia şi să-şi imagineze noi posibilităţi, noi sfîrşituri şi noi utopii, de fapt, noi situaţii.”

Invitatul a evidenţiat acest concept prin prezentarea a două filme realizate de Erick Backman şi Ştefan Constantinescu, „Switch Station”, respectiv „Troleibuzul 92”, despre care a afirmat că deși sînt complet diferite ca stil și formă, ilustrează perfect conceptul de „cinema trei”.

Olga Ştefan este la prima sa conferinţă în cadrul UAGE. Conferința s-a încheiat cu discuţii libere despre tema prezentată. La acest eveniment au participat aproximativ 40 de persoane, atît studenţi, cît şi profesori.