Studenții din anul I de la Facultatea de Geografie și Geologie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, coordonați de lect. univ. dr. Oana Stoleriu și de drd. Eva Mihail organizează vineri, 22 aprilie, ce de-a VI-a ediţie a Tîrgului de Turism şi Tradiţii Moldoveneşti.
Evenimentul va avea loc în Sala Paşilor Pierduţi a UAIC şi va începe la ora 11.00. Timp de patru ore vizitatorii vor putea urmări o prezentare a costumelor populare, o evaluare a standurilor de către studenţi, profesori şi voluntari, precum și momente artistice susținute de studenţi (cîntece și dansuri tradiționale).

„Noutatea apare în fiecare an în tematica standurilor pregătite de studenți și în modul în care acestea sînt amenajate. Aceleași localități sînt promovate diferit de la un an la altul, în funcție de imaginația studenților. O noutate ar mai fi că printre invitați avem anul acesta reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, vom avea un stand al Centrului de Informare Turistică Iași și unul al Agenției de turism Conventus”, a declarat lect. univ. dr. Oana Stoleriu, coordonatorul proiectului.

Printre obiectivele tîrgului se numără punerea în practică a conceptelor teoretice predate la disciplina Geografia Turismului, dezvoltarea unui spirit de identitate locală și regională, dezvoltarea spiritului antreprenorial (prin valorificarea turistică a unor aspect precum legende, remedii naturiste, meşteşuguri vechi, clădiri abandonate, mîncăruri tradiţionale), dezvoltarea unei identități de grup legată de specializare.

„Tîrgul este o simulare de fapt, o activitate didactică de evaluare a cunoștințelor. Mulți studenți încep să descopere sau să conștientizeze aspecte noi, pozitive despre localitățile în care s-au născut. Descoperă similitudini și elemente unice în raport cu alte destinații din Moldova și, mai ales, sperăm că vor începe să descopere o Moldovă mai frumoasă decît cea din stereotipurile negative asociate frecvent acestei regiuni”, a mai precizat lect. univ. dr. Oana Stoleriu, coordonatorul proiectului.

Aflat la cea de-a șasea ediție, Tîrgul de Turism și Tradiții Moldovenești se desfășura la început doar pe două grupe de seminar, în sălile de curs. Pe parcurs, manifestările tîrgului s-au ținut în holul mare al Facultății de Geografie (2012 şi 2015), respectiv în Sala Pașilor Pierduți (2013).

Sursă foto: www.cluju.ro