Studenții de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași (UAGE) au fost protagoniștii celei de-a șasea zi a Festivalului Muzicii Românești. Pe 22 octmbrie a.c., la Casa Balș, ansamblul Teodor T. Burada, format din studenți și cadre didactice, a susținut un concert tradițional de folclor românesc. Invitații speciali au fost muzicologii Florin Bucescu și Viorel Bârleanu.

Ansamblul condus de lectorul universitar Ciprian Chițu are ca obiectiv conservarea şi promovarea tezaurului folcloric românesc, precum şi asigurarea debutului tinerilor interpreţi de folclor în peisajul cultural naţional. „Încercăm să promovăm și alte genuri folclorice, diferite față de cele care se cîntă astăzi pe scenele din România, adică și genuri tradiționale. Aici mă refer la muzica bătrînească, cu elemente din ciclul calendaristic primăvară-vară și elemente din ciclul nupțial. Pe lîngă asta, ne putem adapta și la realitatea folclorică și avem și o orchestră mare. Prima parte a concertului nostru este interpretată de un taraf mic moldovenesc, iar partea a doua implică orchestra mare”, a declarat lectorul, liderul ansamblului.

Spectacolul nu s-a limitat doar la interpretarea unor cîntece, ci a inclus și prezentarea unor datini și obiceiuri mai puțin cunoscute publicului larg. „Studenții de la secțiile de canto, pedagogie și instrument au pus în scenă cîteva datini și obiceiuri vechi de peste o sută de ani, precum evocarea ploii sau paparudele. A fost și o mireasă prezentă în această seară, pe care am pregătit-o pentru măritiș. Am încercat și sper că am reușit să reînviem vechile balade și doine”, a spus Alexandru Tărâțeanu, membrul ansamblului.

Pînă la încheierea festivalului, în fiecare zi ieșenii se vor putea bucura de cel puțin un concert susținut de către tineri artiști dornici de consacrare sau muzicieni cunoscuți pe plan național și internațional.