Romanul „Umbra lui Poe“ a fost publicat in 2006 si a devenit rapid un bestseller international, fiind publicat in peste douazeci de tari. In Romania, „Umbra lui Poe” a aparut in 2008, la editura Humanitas Fiction. Autorul a mai publicat in 2003 thrillerul Clubul Dante, care a devenit bestseller in Statele Unite, apoi a fost tradus in peste 30 de limbi si publicat in 40 de tari.

Moartea misterioasa a poetului

Tanarul Quentin Clark, incearca sa descifreze unul dintre cele mai mari mistere ale lumii literare: ciudata moarte a lui Edgar Allan Poe. Aceasta a declasat de-a lungul timpului o multitudine de teorii: incepand de la crima, la alcoolism sau diverse infectii mortale, si pana la o „anomalie a creierului”. Edgar Allan Poe si-a petrecut ultimele clipe la varsta de patruzeci de ani, intr-un spital din Baltimore, in 7 octombrie 1849, la patru zile dupa ce a fost gasit intr-o situatie deplorabila, in hanul si taverna Ryan’s. La 26 sau 27 septembrie, Poe a plecat din Richmond, Virginia, cu vaporul, indreptandu-se spre casa din New York, cu o scurta oprire la Philadelphia, unde avea sa redacteze o culegere de poeme ale scriitorarei Marguerite St. Leon Loud. Numai ca Poe nu a ajuns nici la New York, nici la Philadelphia. In schimb, a facut o vizita neanuntata la Baltimore. S-au piedut aproape toate detaliile privind cele cinci zile fatale, de cand a coborat de pe vapor si pana si-a facut aparitia la Ryan’s, intr-o zi de alegeri.

Marturii si fapte istorice

Tanarul avocat asista, din intamplare la o modesta ceremonie funerara la cimitirul presbiterian Westminster. Cortegiul este format doar din patru persoane, doua rude, doctorul care l-a ingrijit si un fost coleg de clasa, iar slujba dureaza trei minute. Intrigat de conditiile in care a murit  idolul sau, Quentin este gata sa-si puna in joc cariera, reputatia si chiar viata pentru a-i face dreptate, macar postum, marelui om de litere. Tanarul are o idee salvatoare: il va gasi pe singurul om capabil sa afle adevarul, nimeni altul decat modelul real al faimosului detectiv C. Auguste Dupin, eroul povestirii „Crimele din Rue Morgue”. Timp de mai bine de un secol s-a incercat identificarea adevaratului Dupin, cel care i-a inspirat lui Poe povestirile detectivistice. Auguste Duponte si baronul Dupin sunt pesonaje imaginare, dar care is au originea din larga paleta de candidati la rolul „Dupin”.
„Umbra lui Poe” este un fiction, desigur, insa toate teoriile si analizele referitoare la moartea poetului se bazeaza pe fapte istorice si marturii concludente. Cartea prezinta doua planuri, cel al elucidarii mortii lui Poe si un plan personal, al vietii lui Clark cu Hattie, logodnica sa, Peter (asociatul sau la firma de avocatura) si matusa Blum. Cartea poate fi gasita in orice librarie Humanitas, la pretul de 35 de lei.

Giorgiana Zurba