Titlul: Şocul căderii
Autor: Nathan Filer
Editura TREI
Colectia: Fiction Connection
Pagini: 288

„Am 19 şi singurul lucru asupra căruia am control din toată lumea mea e felul în care aleg să spun povestea asta”

„Șocul căderii” este o carte scrisă într-un stil direct, sincer şi onest despre evoluţia spre schizofrenie a personajului principal, Matthew Homes, un tînăr născut într-o familie englezească atipică. Legătura afectivă principală e cea cu fratele său mai mare, Simon, bolnav cu Sindrom Down în jurul căruia gravitează toată familia. Moartea acestuia într-un accident absurd provocat de personajul principal, la vîrsta de 12 ani, generează primele simptome ale bolii: izolarea de colegi, halucinaţiile în care este prezent fratele mort, consumul de alcool şi droguri și pierderea contactului cu realitatea.

Toate aceste transformări sînt descrise din perspectiva personajului principal, fără cosmetizări, fără interpretări exterioare, doar trăire intensă a sentimentelor de vinovăţie şi revoltă a unui tînăr adolescent aflat la marginea abisului.

Personajele feminine cu cea mai mare influenţă în viaţa tînărului sînt remarcabil construite: mama,la rîndul ei cu probleme psihice, este un personaj fragil şi neputincios care s-a concentrat pe creşterea şi educarea copiilor şi care după moartea tragică a lui Simon, l-a retras pe Matthew de la şcoală, izolîndu-l de ceilalţi copii şi împovărîndu-l cu propriile ei angoase. Bunica este un alt personaj interesant, singura legătura cu realitatea a tînărului în perioadele de izolare şi halucinaţie. Este singura capabilă să-l însoţească în nebunia lui fără să-l judece, retrăind experienţa aceasta cu propriul său copil închis într-un spital de boli mintale.

Cartea te impresionează la fiecare scenă prin sinceritate brutală a personajului principal, urmărit pas cu pas în evoluția bolii, de la 12 ani pînă la 19 ani. Trăirea conştientă a propriei vieţi şi experienţa alunecării în nebunie a personajului central este asumată total: „mă scriu pe mine în propria mea poveste şi o spun din interior”.

Povestea este atît de bine construită încît ofera sentimentul că toate amintirile tănarului sînt piese de puzzle care doar prin regăsire dau sens întîmplărilor. E o carte pe care o citeşti pe nerăsuflate, trăind autenticitatea relatării la intensitate maximă şi fără să-ţi rămînă loc de interpretări valorice, momente de viaţă dezvăluite fără perdea şi retuşuri, emoţie pură.

Principalelele cotidiene de specialitate au salutat apariţia romanului, acordîndu-i atenţia cuvenită în paginile lor de specialitate: „Cu acest volum amuzant și dureros, pe care îl veți adora, Nathan Filer calcă pe urmele lui Mark Haddon în ,,O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții!”, a remarcat Daily Mail; „Un roman uluitor. Ambițios și minunat realizat, deopotrivă șocant, chinuitor și sfîșietor. Scriitura e remarcabilă, greu de crezut că e un debut”, a precizat S. J. Watson. „O lectură captivantă, antrenantă, cu pasaje de-a dreptul poetice”, se arată în The Guardian. „Autentic, nostim şi obsedant”, îl declară Sunday Times; „Cu adevărat tulburător dar şi nostim debut”, spune Kate Saunders în The Times. „Îl găsesc întunecos, tulburător, dulce şi nostim şi frumos scris – una dintre cele mai bune cărţi despre boala psihică”, declară Jo Brand.

Sursă foto https://dianoraioana.files.wordpress.com