Romanul Lilianei Corobca “Un an in Paradis”  a aparut la editura “Cartea Romaneasca” in 2005 si este construit pe baza unor fapte reale timp de doi ani a doi ani. Intamplari cu fete si femei vandute cu destinatie de satisfacere a placerilor barbatilor- aceasta este tema expusa in roman.

Cartea, este, efectiv, descrierea unui an petrecut de catre autoare in infernul vanzarii de carne vie, unde totul se da la schimb, mai putin amintirea unei puritati pierdute la targurile de sclavi ale lumii in care traim.

Venind din Basarabia, Liliana Corobca contureaza niste personaje cu nume, destin, intamplari specifice locurilor si oamenilor de acolo. Totul se intampla ca de obicei, in traficul de carne vie, doar ca semnificatia faptelor este data si de faptul ca oamenii sunt anume de acolo.

Cateva situatii ce exemplifica mentalitati si situatii create in acest sens. Precum sustine si scriitoarea, romanul are extreme, duritate, cruzime versus tandrete si afectiune.

De la un capat la altul, cartea are in cele 206 pagini un joc interminabil cu stilul vesel care face imponderabila simpatia feminista. E adevarat ca este numai simpatie. Unghiurile inedite si ascutite din care sunt prezentate personajele iti dau impresia unui “tabu”, dar care, totusi, nu a rabufnit prea des in literatura (mai ales in cea de la Chisinau). Nu este un roman autobiograpic, este o poveste, nu essential diferita de ceea ce a fost inainte, dar diferit. O poveste construita cu femei vandute, cu amintiri ale acestora din care nu mai poti sa construiesti nimic frumos, cu oameni care merg in extrema vanzarii de carne vie doar pentru cateva sute de euro.Am ales cateva fragmente ascutite din carte: “Fetele vad copacii, vad ca le pazeste unul cu arma. Daca incercati sa fugiti, va impusc pe loc! In jur e padure, strigi, urli, nu te aude nimeni. Ne vinde. Fetele vorbesc, susotesc, cineva plange.”

“Sonia o sa plece cu Pavel. O sa o ia la el in apartament. O sa ajunga rafinata, o sa se imbracecu gust, toti vor intoarce capul dupa ea. Sonia imbrcata frumos convinge fetele de la tara, tinere si proaste, ce bine e sa pleci in strainatate, sa faci intr-un an-doi, bani de apartament.”

“Lui Petrica ii place de Galina mai mult decat de Anisoara… Pazesc fetele amandoi, Petrica e baiat bun, il plateste putin. Zeca e totusi bogat si, daca se supara pe Galina, o poate vinde si pe ea, toate sunt niste catele…”

“Intr-o seara Natasa se hotaraste sa fuga. S-au auzit tipete, impuscaturi. A fost ranita. Au prins-o…”
Cu siguranta povestile surprind momente dureroase din viata fetelor prostituate cu sila. Iti ramane sa nu compatimesti mai  mult decat e cazul si sa crezi ca toate povestile vin din realul nostrum contruit uneori fara cu exceptii de la reguli.

Corina Gologot

***

Despre Liliana Corobca
S-a nascut in 1975, in satul Saseni, judetul Orhei, Republica Moldova.
A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii de Stat din Moldova, sectia romana- Latina. Este doctor in filologie la Universitatea din Bucuresti sub conducerea Prof. Nicolae Manolescu la Universitatea din Bucuresti cu teza “Personajul in romanul interbelic romanesc”. A debutat cu romanul “Negrissimo”, cu care a luat si premiul “Prometheus” pentru debut al revistei Romania Literara.