Nota autorului

9

Titlu: „Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut”

Autori: Simona Tache, Mihai Radu

Anul apariției: 2013

Editură: Trei

Pagini: 287

Gen: Publicistică

Între scoarțele cărții „Femeile vin de pe Venus, iar bărbații de la băut” respiră personaje obișnuite, personaje cu care trăim de cînd ne știm vii pe lume. Prieten și prietenă, soț și soție, mamă și tată, sînt cu toții adunați aici și obligați să-și ducă războaiele de nemulțumiri, scandaluri și înțepături de tip stereotip preț de 287 de pagini. Maniera piperat de comică prin care sînt redate problemele tipice înrădacinate în viața de cuplu, te face să sorbi intens fiecare rînd chiar dacă citești cartea cu porția, de teamă să nu se termine.

Volumul ieșit la lumină sub eticheta editurii „Trei” la sfîrșitul anului 2013, s-a născut avîndu-i drept părinți pe Simona Tache, „femeie cu statut și drept de «Cațaveancă»” și pe Radu Mihai, jurnalistul ce cochetează cu aceeași publicație, respectiv „Cațavencii”. Înfăpuirea acesteia nu a fost un proces îndelung dospit din partea autorilor, căci textele compilate aici provin din rubrica „Bătăi în dialog”, rubrică care-și are locașul în Revista-Mamă a scritorilor. Decizia de împachetare a acestora într-o carte a aparținut într-un fel insistențelor celor care dau 2,5 lei săptămînal pentru a achiziționa publicația umoristică.

Deși se pare că este vorba despre un „război între sexe”, ștergînd praful aparenței, cartea nu-și propune decît să evoce numeroasele moduri în care se manifestă diferențele dintre femei și bărbați într-o căsnicie. În viziunea femeilor, bărbații sînt niște ființe ignorante, obsedate de bere și fotbal, pierdute în spațiu și timp, pe cînd femeile văzute prin ochii scăldați în alcool ai bărbaților apar niște ființe extraterestre, axate pe detalii nesemnificative, născute cu oglinzi și scule de machiat în buzunare.

Volumul funcționează pe principiul provocărilor. La fiecare temă de dialog lansată de unul dintre autori, celălat încearcă să-și apere cît mai bine specia. Astfel că atunci cînd, de exemplu, Radu Mihai anunță că femeile „nu pot înțelege băutura și ce pot vorbi bărbații timp de 12 ore la o bere” acuzîndu-le pe acestea că pierd mult mai mult timp atunci cînd se întîlnesc cu o prietenă trebuind „să ai grijă de ele să le tragi e pe trecerea de pietoni, din intersecție unde întîmplarea a făcut să se vadă”, Simona Tache nu face decît să-i întoarcă plata cu aceeași monedă, dublu însă. Fiind o femeie care nu înțelege băutura, crede despre bărbați că în cele 82 de ore, cinci săptămîni sau ani de lungul cît stau ei să bea „decît trei beri”, printr-o limbă extraterestră formată din „semne, bale și onomatopee” pun stîngaci lumea la cale.

Printre mîncare, plimbare, copil, socrii, haine, curătenie și bere, cei doi autori crează o adevărată terapie de cuplu, avînd puterea de a salva o familie de la divorț și de a scuti niște bani aruncați pe notari și mediatori, cu o singură condiție, „să existe umor.”

Sursă foto: www.edituratrei.ro