Un roman aparut la Munich, la Editura C.H. Beck Verlag, in 2008, „Zaira” este lansat abia in 2010 la noi in tara la Editura Polirom. O poveste incarcata de izul vechi al nobilimii romanesti, de culoarea sangerie a comunismului si de mirosul imbietor al libertatii, „Zaira” ne poarta prin trei lumi intangibile pentru noi citittorii. Ceea ce este si mai interesant este faptul ca autorul este de origine romana, nascut la Timisoara, insa crescut si educat in spatiul german. De aceea, cartea este scrisa in totalitate in limba germana si tradusa in limba romana de Mariana Barbulescu, lector doctor universitar la catedra de limba germana a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Catalin Dorian Florescu este unul dintre autorii cei mai cunoscuti din spatiul german. Intamplarea si dorinta de a spune povesti l-au determinat sa se apuce de literatura. Inainte de a scrie fictiune, Catalin Dorian Florescu a lucrat sase ani ca pshihoterapeut in domeniul reabilitarii persoanelor toxicodependente. In domeniul  literaturii a fost distins, printre altele cu premiile Cartea de Limba Germana a anului, Premiul „Un an platit de viata”, Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002 si Premiul Anna Seghers pe 2003. A fost desemnat scriitorul orasului Dresda in 2008 si scriitorul orasului Erfurt in 2010.

Romanul „Zaira” urmareste povestea de viata a personajului feminin care da titlul cartii si este scrisa la persoana I, chiar din perspectiva Zairei. Cartea urmareste evolutia personajului feminin inca de la nastere pana la varsta batranetii. Zaira se naste intr-o familie de nobili stabilita in vestul tarii. Ar fi avut o copilarie linistita si fericita daca intre timp nu s-ar fi schimbat regimul politic. Comunistii au confiscat intreaga avere a parintilor ei si i-au obligat, pe ea si pe parintii ei, sa traiasca intr-un apartament mizer din Bucuresti. Evenimentul care a marcat-o cel mai mult a fost moartea tanarului ei unchi, care practic o crescuse pana la varsta adolescentei si de la care a invatat sa spuna povesti. Tot datorita amintirii lui, ea a ajuns sa devina papusareasa si inca una foarte apreciata si cunoscuta. Datorita acestei meserii si-a cunoscut si marea iubire, pe Traian. Ce urmeaza mai departe, sarcina, casatoria de convenienta, fuga in SUA si experienta dureroasa care o indeparteaza de sot si de fiica sunt deja prea multe scene pentru a putea fi povestite pe scurt. Cert este ca Zaira se intoarce in tara, dupa caderea comunismului, si il cauta pe Traian, barbatul pe care nu incetase niciodata sa-l iubeasca. Acesta o reprimeste langa el simplu si natural, punandu-i doar o singura intrebare, desi trecusera treizeci de ani de cand nu se mai vazusera: „Tu? Unde ai stat atat?”

Ceea ce face povestea si mai interesant de urmarit este faptul ca romanul a fost inspirat de povestea unei Zaira reale.

Presa germana a primit foarte bine cartea. In Spiegal gasim urmatoarele randuri, referitoare la roman:„Un roman monumental. Florescu povesteste eliberat de orice forma de incrancenare impovarata simbolic.”

Carmen Rotaru