Exact asta au incercat sa puna in scena actorii Teatrului National iesean “Vasile Alecsandri”. Doru Aftanasiu, Livia Iorga, Horia Verives, Oana Sandu, Catinca Tudose, Petru Ciubotaru, Daniel Busuioc, Monica Bordeianu, Andreea Boboc, Cristina Bodnarescu si Maria Campean au reusit sa provoace spectatorul iesean al zilelor noastre cu o piesa scrisa de Matei Visniec, care a lasat pentru doua ore respiratia rebela si timpul sa se “plimbe” printre cei care pana nu vad, nu cred. Au vazut si au crezut intr-o piesa absolut necesara intelegerii asupra unui fapt pe cat de simplu, pe atat de delicat: timpul.

In regia lui Ovidiu Lazar, “jucaria teatrala a timpului” ramane fidela textului, dar aduce in scena niste efecte pe cat se poate de apropiate celor pe care le simti daca citesti opera celui mai jucat autor roman care mai traieste. Timpul devine ceva mult mai important pe masura ce “inaintezi” in piesa, iar in acelasi timp, te cufunzi in ceea ce inseamna o nedeslusire seaca a ceva ce tu stiai ca e “al naibii e simplu”, dupa cum precizeaza si actorul Petru Ciubotaru. “Negustorul de timp” are ca fir rosu atitudinea fata de copilarie, fata de viata de cuplu si, cel mai important, fata de tine insuti, ca individ. Impactul emotional este dupa “rasuflarea” punctului culminant, cand omul incepe sa treaca de toate varstele si paseste in sine, meditand si regretand. Pana pe la jumatatea piesei este introdus un fel de “ nu stiu ce se intampla cu timpul”, dupa care toate se aseaza la locurile lor exact ca bucatile de metal atrase de magnet. Experienta urmaririi actorilor in misiunea lor de a reprezenta timpul ca ceva “palpabil, vandabil si chiar bun de schimb” aduce dupa sine o alta, si anume aceea de a fi propriul administrator al timpului tau. Aventura unui om care si-a vandut ultimele saptamani din viata fara sa stie ca sunt ultimele, aranjeaza, parka, intr- ierarhie mai curand spirituala decat materiala ceea ce se numeste “viata de om”. Viata si moartea sunt aici brat la brat, intr-o calatorie halucinanta, unde cel care isi vinde timpul – pierde, iar cei care il cumpara- castiga. Nu e vorba de schimbul banal, ci de acea pierdere a timpului pe care o simtim fiecare din noi, iar in ciuda acestui fapt, nu intreprindem mai tot timpul nimic.

“Negustorul de timp” intra cu brio in actualitate, punde in discutie o tema destul de controversata si este pusa in scena cu maiestrie de actori de prim rang al nationalului iesean. Are un farmec simplu, generat de insasi intelegerea a ceea ce reprezinta timpul pentru fiecare din noi, ceea ce este inca un plus pentru a vedea piesa la Teatrul Iesean la Cub.

Corina Gologot