Nota autorului

Film: 300 – Ascensiunea unui imperiu (2014)
Regia: Noam Murro
Cu: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey
Durată: 102 min
Gen: Acțiune, Dramă, Război

Așteptarea a luat sfîrșit pentru fanii primului film „300” regizat de Zack Snyder. „300 – Ascensiunea unui imperiu” vine în continuarea poveștii, cu un nou regizor, Noam Murro, considerat de critici a fi „un novice”. Dacă prima parte l-a avut în centrul acțiunii pe regele Leonidas înfruntînd oastea persană în bătălia de la Termopile, de data aceasta vine rîndul lui Temistocle să se lupte cu regele-zeu autoproclamat al persanilor, Xerxes.

Întreaga bătălie are loc pe ape iar regia evidențiază constant strategia micii armate conduse de Temistocle în fața flotei gigant a surorii lui Xerxes, Artemisia (interpretată de Eva Green). Acțiunea trimite către bătălia de la Salamina, însă evenimentul istoric este folosit doar ca un vag pretext pentru etalarea unor efecte speciale, pe alocuri exagerate, precum acelea care arată trupuri umane răvășite de lovitura unei sulițe, destrămîndu-se în șiroaie de sînge. Cu toate acestea, se remarcă peisaje apocaliptice și cadre puternice prin care se accentuează dramatismul confruntării dintre cele două flote inamice.

Eva Green, în rolul Artemisiei, construiește perfect rolul unei războinice necruțătoare, care are în subordinea sa mii de soldați pe care-i sacrifică pentru obținerea unei victorii vindicative. La polul opus, Stapleton, în rolul lui Temistocle, întruchipează un conducător ferm și dedicat, care s-ar sacrifica pentru fiecare din puținii soldați pe care-i are în subordine. Contrastul dintre cele două caractere este frumos evidențiat de regizor, care le dedică o scenă specială, într-o confruntare „corp la corp” care a stîrnit atît tensiune cît și rîsete în sala de cinema.

Deși multe reacții îl clasficiă pe Murro ca fiind o alegere proastă pentru regia acestei pelicule, punerea în scenă a acțiunii a fost clară, concisă și cu momente tensionate bine dozate. În „300 – Ascensiunea unui imperiu” oamenii par a fi făcuți doar din piele și sînge, judecînd după valurile roșiatice care umplu ecranul la fiecare aruncătură de suliță. Dramele personale ale personajelor alternează cu războiul sîngeros, cele două planuri îmbinîndu-se armonios, fără să suprasatureze spectatorii.

În ciuda faptului că pelicula a fost bine primită de critici, notele acordate pe site-urile de specialitate indică mai curînd dezamăgirea publicului. Pe IMDB a obținut nota 6.9 și un punctaj de 42% pe Rotten Tomatoes.

Sursă foto: Previews Nation