Expoziţia „Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne”, realizată de istoricul de artă Adina Nanu, a fost vernisată marți, 14 martie, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași (BCU), în Galeriile Fundaţiei Regale-Cupola.

Expoziţia a fost prezentată de către Adina Nanu, critic şi istoric de artă, fiica sa, Unda Popp, şefa catedrei de Modă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti (UNArte), şi Alina Gurguţă, asistent universitar la UNArte Bucureşti. La eveniment au fost prezenţi, de asemenenea, şi Bogdan-Petru Maleon, director BCU Iaşi, bibliotecari ai BCU Iaşi şi pasionaţi de artă.

Adina Nanu a afirmat că colecția este realizată în urma călătoriilor sale, ale rudelor și ale prietenilor. Această expoziţie are tot felul de costume caracteristice diferitor popoare. Prezentarea lor, ca văzute prin ochii lui Jules Verne, au o notă caracteristică sfîrșitului secolului al XIX-lea, secolul romantismului, mutînd accentul comunicării de la documentar la trăirea artistică a imaginilor.

„Ar trebui să se dea o importanţă mult mai mare educaţiei vizuale, citirii imaginilor, creativităţii fiecărui elev, şi printre artele vizuale plastice: pictură, sculptură sau decorative, să intre negreşit şi această imagine umană”, a declarat Adina Nanu, critic şi istoric de artă.

Compozițiile, care reconstituie etapele călătoriei, urmăresc evocarea unor atmosfere specifice din Londra, Paris, din Egipt, India, China, Japonia și SUA. Prof. univ. dr. Unda Popp a precizat că imaginea expoziţiei este actuală, astfel încît sînt prezentate nişte costume tradiţionale care caracterizează anumite popoare. „Nu ai sentimentul că vezi o expoziţie cu caracter istoric, poate doar la început, acolo unde sînt costume de pe la 1870, din Anglia şi din Franţa, însă restul, în momentul în care vezi turci, arabi, indieni, negrese, chinezi, japonezi, cred că recunoşti sisteme de drapaj, sariuri, bubu-uri, chimonouri şi aşa mai departe, pe care le-ai vedea şi astăzi dacă ai călători prin locurile respective”, a afirmat Unda Popp.

Din punct de vedere al corectitudinii veşmintelor, la această expoziţie au fost cinci costume autentice, restul costumelor au fost compuse în maniera şi spiritul veşmintelor respective. „Aceasta sigur se poate face în momentul în care ştii foarte bine cum arăta costumele într-o anumită zonă, ştii să faci compoziţie umană cu elemente de costum, poţi faci game şi acorduri cromatice. Este ceva la graniţă cu scenografia”, a precizat Unda Popp.

În cadrul vernisajului, Adina Nanu a specificat că personajele niciodată nu arată la fel. De fiecare dată este o altă imagine, hainele se amestecă, se compun altfel, se aşează altfel, personajele se grupează diferit. Astfel, expoziţia este o etalare statică a deosebirilor din aspectul oamenilor, realizată cu scopul antrenării publicului, de toate vîrstele, în trăirea artistică a imaginilor vizuale, în special în contextul în care astăzi este prezentă o uniformizare la nivel global a felului în care ne îmbracăm, fără a exista specificul naţional.

La finalul întîlnirii, publicul i-a adresat întrebări Adinei Nanu, iar directorul BCU Iaşi Bogdan-Petru Maleon i-a mulţumit pentru amenajarea spaţiului bibliotecii într-o manieră originală.

Publicul a rămas mulţumit de expoziţie, aceasta reuşind să le capteze atenţia asupra tuturor elementelor vestimentare, accesoriilor şi combinărilor cromatice. „Am o stare de mulţumire că încă se mai face o excursie în trecut şi această excursie nu ne-a făcut decît să ne prezinte epoca trecuta prin prisma vestimentară. Dorinţa aceasta de a prezenta trecutul, de a crea obiecte, este dorinţa de a crea timpul într-un fel, de a-l reţine, aşa cum noi ne trecem foarte repede”, a comentat Andreiu Costel.

„Expozitia este într-adevăr o transpunere în faptă a romanului pe care l-am citit, şi l-am recitit. E o prezentare a intenţiei noastre de astăzi, de a călători în toată lumea. În ce priveşte costumul la femei, se vede clar diferenţa prezent-trecut”, a afirmat un alt invitat.

Această expoziţie a fost vernisată la Iaşi datorită membrilor BCU Iaşi care au luat legătura cu Adina Nanu. „A fost o conjuctură. Am vizitat-o pe Doamna Nanu la Bucureşti, am vizitat şi muzeul ei, iar prin intermediul prietenilor comuni, am aflat despre această expoziţie şi am înţeles că se poate aduce şi la Iaşi. Astfel, ne-am străduit şi datorită Adinei Nanu, Undei Popp şi a tinerei asistente Alina Gurguţă am reuşit”, a declarat Laura-Rozina Guţanu, bibliotecar al BCU Iaşi.

Expoziția poate fi vizitată gratuit pînă pe 30 aprilie, în Galeriile Fundației Regale – Cupolă ale BCU Iaşi.

Foto și video: Ana IACUB