Situația tensionată din Ucraina e amplificată de mișcările provocatoare ale Rusiei. După ce a trimis 15 000 de militari ruși în Crimeea, Federația Rusă și-a activizat Flota dislocată pe Marea Neagră. Președintele Putin și administrația de la Kremlin continuă să trimită mesaje controversate, catalogate inacceptabile de către liderii marilor puteri.

Frate, frate, dar în Ucraina intrăm cu pușca!

Sub cupola unei “nevoi de a-și proteja concetățenii”, Rusia agresează militar o țară pe care o numește soră ori de cîte ori are ocazia. Dacă urmărim comportamentul miliar al Rusiei de-a lungul istoriei, nici nu ar trebui să ne surprindă această intervenție flagrantă și impertinentă. Federația continuă să fie cîrmuită de Putin, care prin intermediul marionetei-Medvedev, reușește să rămînă la guvernare timp de 14 ani.

Și totuși, în anul 2014, se presupune că guvernanții sunt în stare să negocieze, astfel încît armele și flotele să fie utilizare doar în cazul unui atac terorist sau poate… extraterestru. Însă Putin respectă tradiția unei invazii de acum un secol, mascîndu-se după vedeniile unei protecții. Faptele din aceste zile devin neverosimile cînd realizăm că Rusia se află printre statele ce au semnat în 1994 Memorandumul de la Budapesta. Atunci, alături de SUA și Marea Britanie, cele trei puteri au semnat un acord prin care garantează integritatea și independența Ucrainei. Pentru Rusia este, însă valabil proverbul „nevoia nu respectă legea”, deoarece din dorința de a destabiliza și mai puternic Ucraina, Putin a decis că nu trebuie să respecte dreptul internațional.

Poporul rus și cel ucrainean au trăit împreună mai bine de 300 de ani, au luptat cot la cot pe parcursul a două războaie mondiale. Fie că-și doresc, fie că nu, legătura dintre aceste două comunități, dintre aceste două culturi milenare nu poate fi contestată. E inadmisibil ca această agresiune militară să derive într-un război care, cu siguranță, va ieși de sub control. Iar numărul victimelor va avea zeci de zerouri și durerea nu va avea margini. Nu ne rămîne decît să sperăm că teama unei izolări economice o va determina pe Rusia să facă un pas înapoi.

Ucraina de azi nu are lideri temperați, pregătiți să înfrunte o situație economică și politică devastatoare. Conducătorii EuroMaidanului sunt extremiști, revoluționari într-o vreme în care tratativele și ajutorul trebuie sa stea în capul mesei. Timoșenko împreună cu reprezentanții opoziției de pe EuroMaidan au în față un examen de capacitate cu o singură sarcină – de a-și reconstrui țara, treptat, cu pătrundere și discernămînt.

Sursă foto: http://businessinsider.com