Sase zile de arest l-au costat sase milioane de dolari pe seful FMI, Dominique Strauss Kahn. Eliberarea pe cautiune nu poate salva insa imaginea sifonata a unui om care, prin instituia pe care o conduce, se preta a fi impecabila. Masurile anticriza impuse unor tari care au avut si continua sa aiba nevoie de banii veniti de la o structura bancara care face parte din sistemul capitalist sunt declarate de multi austere. Un sistem care a fost agreat de unii, dar blamat de multi altii, mai ales in ultimii ani. Si cum orice instituie venita pe filiera americana are si defecte, in cazul Fondului Monetar International sincopa care a stricat, intr-o oarecare masura, imaginea a venit chiar de la cel care conducea „masinaria de facut bani din necazul altora” cum spunea un analist politic roman.

Revenind la ceea ce s-a intamplat in saptamana care tocmai se incheie, pretul platit pe eliberarea lui DSK este o nimica toata daca ne gandim ca de la instalarea sa in aceasta functie in data de 1 noiembrie 2007 (n.r cu un mandate pe cinci ani), diplomatul de origine franceza primea un salariu de 420.930 de dolari, la care se adauga suma de 73.350 de dolari „pentru intretinerea, in interesul FMI, a unui stil de viata adecvat functiei si necesitatilor de reprezentare ale Fondului”. Deci, cu salariul dumnealui pe un an de zile a scapat si de a treia acuzatie de viol, ultima fiind ceea mai mediatizata. Si cum orice necaz are si o parte buna, Strauss- Kahn va primi o plata compensatorie in valoare de 250.000 de dolari, dar pensia si platile conexe in urmatorii ani vor scadea. Asadar, putem spune ca directorul executiv al FMI a scapat ieftin daca ne gandim ca unii avocati americani afirmau ca risca 74 de ani de inchisoare.

Cu toate ca DSK a fost aparat de guvernul tarii sale de origine, Franta, conducerea FMI este constienta ca credibilitatea instituiei a fost avariata in urma acestui eveniment. Astfel, repezentantii fondului au anuntat ca vor sa instaleze un nou director executiv pana la sfarsitul lunii iunie. Dar cu aceasta decizie nu pot fi uitate cele intamplate recent, asa ca se preconizeaza ca cel care ii va lua locul lui Strauss- Kahn va fi un diplomat cu renume. Dintre numele preconizate, cele mai mare sanse le are ministrul francez de Finante, Christine Lagarde. Ar fi o buna mutare pentru FMI in desemnarea celui de-al XI-lea director din istorie al institutiei. O reprezentanta a genului feminin poate readuce fondul acolo unde isi are locul. Deocamdata, tarile isi pot desemna candidatii pana pe 10 iunie.

Oricine i-ar lua locul lui Dominique Strauss Kahn, masurile de austeritate impuse tarilor care au luat bani cu imprumut de la Fondul Monetar International nu vor disparea. Cine este seful acestei institutii americane este mai putin important decat viitorul, din punct de vedere economic.

Mihai Capraru