Dacă Ajunul Anului Nou vine cu pregătiri pentru mese festive la unii, în comuna ieșeană Ruginoasa evenimentul aduce pregătiri de luptă în fiecare an. Ținutele festive sunt înlocuite aici de măști și bâte și antremente pentru cei mai tineri, ca să facă față luptei tradiționale dintre văleni și deleni.

„După așa o bătaie, un an de zile nu le mai arde de nimic”

Deși autoritățile locale sunt pregătite ca în fiecare an pentru cazuri extreme, localnicii țin să menționeze că tradiția nu este deloc periculoasă, ci mai degrabă are rol purificator: „Trebuie să intrăm în Anul Nou cu gânduri bune și mai liniștiți. Războiul dintre deleni și văleni asta face. După așa bătaie, un an de zile stau cuminți”, spune Alecu I., un vârstnic veteran al luptei dintre deleni și văleni. Cine câștigă organizează toate petrecerile din anul care vine. De asemenea, pe vremuri, tabăra câștigătoare avea dreptul să-și aleagă cele mai frumoase fete din sat în anul următor.

De câțiva ani, însă, jandarmeria încearcă să înnăbușe din fașă un conflict de proporții și să evite eventualele victime. Anul acesta a avut loc și o campanie de informare și prevenire, iar străzile comunei au fost împânzite încă de la primele ore ale dimineții cu jandarmi și polițiști. Sătenii sunt nemulțumiți, iar mascații protestează: „Anul trecut au făcut la fel, nu ne-au lăsat nici să ne apropiem unii de alții. E o tradiție mai veche decât ei și ar trebui să respecte asta”, povestește unul dintre ei.

Măsuri de precauție: bice în loc de bîte

Mascații ies în stradă înarmați cu bâtele tradiționale, puțin rotunjite la vârf și măștile care cântăresc aproape 10 kilograme. Linia de front este centrul comunei, însă n-a mai ajuns nimeni acolo căci jandarmeria i-a obligat să renunțe la bâte. Chiar și primarul i-a somat pe mascați ca anul acesta să înlocuiască bâtele cu bicele, pentru siguranță. Ei se conformează dar începe un adevărat război verbal îndreptat spre forțele de ordine care le strică de câțiva ani de zile tradiția străbună.

Cine a câștigat?

După o paradă demonstrativă și câteva tachinări cu bice, mascații se retrag la curtea primarului unde începe urătura cuvenită de ajun de revelion. În tot acest timp, pe margine, localnicii privesc spectacolul, iar alții au format un alai care însoțește peste tot gruparea de mascați. „Nici anu’ ăsta nu iese nimic”, exclamă de pe margine cu dezamăgire în glas un copil de 9-10 ani, venit să privească spectacolul. Aceeași privire decepționată în ochii tuturor participanților, în timp ce forțele de ordine pleacă trufașe căci anul acesta nu a fost nicio victimă. Motiv de dezamăgire pentru întreaga comună.

Astfel, lupta n-a mai avut loc, iar localnicii sunt puși într-o încurcătură: cine a câștigat? Unii doresc remiză, alții încă mai caută criterii de departajare. Anul trecut, deși nu a fost posibilă o luptă, au câștigat delenii pentru că s-au retras ultimii din calea jandarmilor.