Parintele Ioan Vrajitoru, cu nume parca predestinat activitatii pe care o desfasoara de multi ani, vinde iluzii si speranta pe bani frumosi. Parintele este trecut de 60 de ani, scund, cu barba si cu burta cum ii sta bine unui duhovnic. S-a dus buhu peste dealuri si vai, in toata tara ca parintele Vrajitoru prezice viitorul, „deschide cartea” si dezleaga cununiile celor necasatoriti. Saptamanal, sute de credinciosi si curiosi de pretutindeni stau la rand la biserica din satul Liteni, judetul Suceava, unde preotul Vrajitoru slujeste de peste 30 de ani, pentru a afla ce le rezerva viitorul.

Minunea incepe cu un numar de ordine

Intr-o vineri dimineata, desi afara ploua cu galeata si era abia ora 8, zeci de oameni stateau deja la rand in fata altarului pentru a-si spune ofurile parintelui si pentru a afla raspunsuri. Maria, o tanara novice in ale obiceiurilor religioase priveste nedumerita la un grup de oameni care se agita in partea dreapta a bisericii, in jurul unui barbat de varsta medie. Indrazneste sa intrerupa din rugaciune o batranica, ce se rezema de o strana cu ochii ridicati spre icoane, si o intreba ce se intampla. Uimita si parca dezamagita ca tanara e atat de nestiutoare, batrana o intreaba daca vine pentru prima data. Fara a astepta sa ii raspunda o pune repede, pe Maria, la curent cu ce se intampla. „ Eu vin des la parinte, nici nu mai stiu de cate ori am fost pana acum, ca spune drept si adevarat, tot ce spune el asa e”. Maria intreaba ce spune parintele si de unde stie. Afla ca preotul are harul de a interpreta ce e scris in „Cartea Sfanta” pe care o deschide si iti spune ce vrei despre sanatate, dragoste, reusite la seviciu, probleme in familie. De la parintele Vrajitoru poti afla si daca sotul te insala, sau daca te vei casatori sau nu. Batranica Veta, ii dezleaga Mariei si misterul agitatie din jurul barbatului din dreapta bisericii. El da numerele de ordine, fara de care nu poti ajunge sa vorbesti cu parintele. Trebuie sa te grabesti sa iei numar ca se aglomereaza si va trebui sa stai la rand pana seara.

Vrei sa aflii daca partenerul te insala? Ai venit in locul potrivit

Toata ziua vin sute de oameni sa asculte ce le prezice parintele. Cu totii isi iau bilete de ordine si asteapta cuminti, cu capetele plecate, sa ajunga la usa altarului in spatele careia se afla speranta. Cum timpul trece greu si randul e lung, femeile isi fac confesiuni in soapta. Barbatii sunt mai tacuti si rezervati dar asculta cu urechile ciulite cum femeile isi spun oful cu patima si isi dau povete. Mai toate au parcurs drum lung pana la parinte, au plecat cu noaptea in cap din satele lor ca sa ajunga in zori la Liteni. Unele chiar vin de la sute de kilometri sa le descante parintele Vrajitoru, ca cine stie, poate, poate s-or marita. Multe spera ca parintele sa le faca sotii sa se inchine la Dumnezeu si nu la zeul Bahus. Cartea Sfanta a parintelui e mai ceva ca Oracolul de la Delphi pentru aceste femei. Cu capul plecat, in soapta, Angela recunoaste ca spera ca parintele sa deschida cartea si sa o lumineze. Vrea sa afle daca sotul o insala cu Lenuta din deal. Are ea o banuiala, dar sotul nu recunoaste nici in ruptul capului. E sigura ca parintele o sa-i spuna cum sta treaba, ca si matusa ei tot de la parintele Vrajitoru a aflat ca era inselata. Cu aceiasi dilema in suflet sunt multe din cele de la rand. Fiecare cu propria poveste si cu propriul domeniul in care se pricepe la dat sfaturi : consiliere matrimoniala, medicina naturista si leacuri mostenite din batrani, psihologia barbatului, tipologia femeii inselate cu vecina, complexul fetei batrane. Toate stau la rand pentru un strop de speranta.

Dulapiorul cu rugaciuni deschide calea catre parinte

Dascalul bisericii, un barbat inalt cu ochi de vultur, se indreapta catre Maria si cu o voce poruncitoare ii spune sa isi acopere capul si ii indica o strana unde poate gasi un batic daca nu are unul personal. Ideea de a purta un batic pe care l-au mai purtat cine stie cate persoane necunoscute nu ii surade tinerei, dar altfel nu poate ramane in biserica si ar rata intalnirea cu vestitul parinte Vrajitoru. Isi vara mana sub teancul de batice agatate de o strana, alege unul, il scutura si isi acopera capul. Dupa cateva minute de stat la rand ajunge in fata barbatului responsabil cu numerele de ordine care ii inmaneaza un biletel mic cu numarul 49 si o intreba „De care?”. Nedumerita ii răspunde tot printr-o intrebare „Ce anume?”. Intelegand ca e acolo pentru prima oara, barbatul o lamureste in graba: „Despre ce vreti sa il intrebati pe parinte? Despre dragoste , familie, sanatate, examene …? Trebuie sa cumparati biletele cu rugaciuni despre ce vreti sa aflati. Fara rugaciuni nu puteti merge la parinte.” Barbatul ii arata cu privirea de unde poate alege rugaciunile. Intr-un dulapior alb suspendat pe perete, biletele care deschid calea catre intalnirea cu preotul Vrajitoru, stau grupate pe categorii: familie, sanatate, serviciu, examene, pasaport, bunăstare… „ Pasaport ?”, intreaba Maria mirata. Barbatul o priveste cu ochii larg deschisi si ii spune ca parintele da sfaturi si despre calatorii in strainatate. Dupa lamuririle primite, Maria isi alege cate un biletel din categoriile serviciu si examene contra sumei de 1 RON fiecare.

Formatiunile fiind indeplinite, tanara se asaza la rand si asteapta cu curiozitate sa il cunoasca pe parinte. Timpul trece greu, discutiile continua in soapta. Parerile sunt impartite. Barbati si femei de toate varstele isi dau cu parerea despre harul parintelui. Unii sustin ca tot ce le-a prezis parintele s-a intamplat intocmai, altii spun ca parintele nu prea a nimerit-o in cazul lor, dar poate de data asta o sa fie cu noroc. „Prima data cand am venit la parinte, acum trei ani, m-a întrebat de ce nu m-am maritat cu Costel. Am ramas uimita pentru ca pe fostul meu prieten cu care trebuia sa ma marit il chema Costel. Mi-a zis sa nu imi fac griji ca peste doua puncte o sa ma marit. Si asa a fost”, povesteste Violeta, o tanara care acum sta la rand cu sotul ei pentru a le prezice parintele viitorul. Maria intreaba ce inseamna „doua puncte”, dar nici Violeta nu stie exact. Poate insemna doua saptamani, doua luni sau poate doi ani. Violeta nu isi mai aduce aminte la cat timp dupa ce i-a prezis parintele si-a intalnit sotul, acum e fericita ca l-a uitat pe Costel si ca nu a ramas nemaritata.

Marian, un tanar de 32 de ani, spune ca nimic din ce i-a spus parintele nu s-a adeverit, pana acum. Totusi, nu si-a pierdut increderea si azi asteapta sa ii spuna parintele daca se mai impaca, cu fosta lui iubita, care e plecata in Italia.

Har sau inselatorie?

Ce le spune parintele cu nume predestinat oamenilor de acestia revin de nenumarate ori? Cei din jur spun ca parintele, vorbaret din fire, e discret cand vine vorba despre harul lui si despre „Cartea Sfanta”. Functionarii bisericii evita sa spuna altceva decat ca parintele e inzestrat cu har de la Dumnezeu. Satenii din Liteni sunt impartiti. Unii cred cu desavarsire in spusele preotului si se mandresc cu el pentru ca „e un preot bun si un om harnic”. Altii cred ca toata treaba cu deschisul cartii e o inselatorie a parintelui de a face bani, astfel explicandu-se bunastarea financiara a preotului. Conform satenilor din Liteni, parintele detine o firma de maxi-taxi, iar fiul sau este patronul discotecii din localitate. Parintele nu percepe o taxa fixa pentru serviciile de ghicit, fiecare lasa cat vrea. Femeile de la rand soptesc discret ca trebuie sa lasi macar 10 lei, altele spun ca e prea putin si ca normal e sa lasi cate 10 lei pentru fiecare biletel cu rugaciuni tematice pe care i-l duci. Har sau inselatorie? Parerile sunt impartite.

Parintele a intrerupt sesiunea de „ghicit” si a iesit din altar. Barbati si femei de diferite varste intrerup orice discutie, rup randurile si se asaza in genunchi in fata altarului. Parintele incepe slujba de Sfantul Maslu, pentru a dezlega cununiile, dupa cum susotesc femeile din jur. Cei fara noroc in dragoste stau cu capetele plecate si spera ca rugaciunile parintelui ii vor ajuta sa isi gaseasca jumatatile. Apoi toti enoriasii ingenunchiaza, iar parintele se roaga pentru indepartarea raului si a farmecelor. Isi stropeste credinciosii cu aghiazma in timp ce acestia isi intind gaturile sa ajunga parintele si la ei si sa le atinga capetele cu o cruce. Clinchete de clopotei se aud de zor din soneria unui telofon mobil. Nimeni in jur nu pare mirat cand insusi parintele Vrajitoru isi scoate nestingherit telefonul din buzunarul sutanei, raspunde, ingana cateva cuvinte neintelese si apoi inchide. Slujba continua, dascalul cu ochi de vultur canta ragusit, toti cei prezenti stau cu capetele plecate,se inchina, nimeni nu pare a avea nici o reactie. Pe tot parcursul slujbei acelasi sunet de clopotel razbate nestingherit, tocmai din altar, de nenumarate ori. Nimeni nu pare deranjat de aceasta situatie. Femeile spun ca parintele e foarte cunoscut si respectat si multa lume il suna sa ii ceara sfatul. Clinchete de clopetei se aud din nou din altar, dascalul continua sa cante pe nas si lumea se inchina.

„Stai linistita, te mariti!”

Din cand in cand cate o femeie pioasa cere sa se faca liniste in biserica, nu din evlavie, ci pentru ca susotelile celor din jur o impiedica sa auda ce le prezice parintele in usa altarului, celor ce au stat la rand in fata ei. In jurul orei 14, Maria reuseste in sfarsit sa ajunga la intrarea in altar, fata in fata cu parintele. Acesta o priveste cu o privire plictisita si ii cere foitele cu rugaciunile tematice. Isi mangaie barba carunta si o asigura ca totul va fi bine la serviciu, iar la examene nu va avea probleme, cu conditia sa tina post cateva zile. Parintele ia de pe coltul mesei o carte mica, cu coperti invelite in plastic alb si o deschide. Cand Maria astepta cu un zambet in coltul gurii deznodamantul dat de faimoasa carte, acelasi bine-cunoscut, de acum, sunet de clopotel se face auzit din buzunarul sutanei. Parintele raspunde linistit. Tanara incearca sa desluseasca scrisul marunt cu rosu si negru din cartea ramasa deschisa : „Evanghelia dupa Luca” si titlurile unor capitole: „Joi”, „Vineri”, „Simbata” Parintele o observa ca trage cu ochiul in carte si o muta in coltul opus al mesei. In difuzorul telefonului se aude o voce de femeie disperata, care il roaga pe parinte sa spuna rugaciuni pentru fiul ei plecat in Canada, sa il ajute sa isi gaseasca un loc de munca. Parintele da consultatii si prin telefon, chiar din altar. Acesta noteaza ceva indescifrabil pe o foaie, dupa care o asigura pe femeie ca va face rugaciunile si daca il suna „mai pe seara ii da mai multe detalii”. Inchide telefonul si revine la Maria. Fara a mai acorda atentie cartii, parintele Vrăjitoru o asigura ca se va casatori si ca va fi fericita. Din linistea care urmeaza lasa de inteles ca sedinta de ghicit s-a terminat. Maria lasa pe masa cei 10 lei, suma minima permisa de bunul simt, dupa cum i-au spus, mai inainte, partenerele de discutie si se retrage. Somera nu ramane, restante nu va avea si o sa se si marite. Ce altceva si-ar mai putea dori?

Zeci de persoane au ramas in continuare la rand. Multi dintre ei nu sunt aici pentru prima oara si cu siguranta aceasta vizita nu va fi nici ultima. Data viitoare vor veni insotiti si de o nepoata fara noroc in dragoste, de o vecina al carei sot e alcoolic, de o cumnata inselata de sot, de un fiu parasit de sotie. Acestia sunt clientii parintelui Ion Vrajitoru. Cu harul de a face mii de oameni sa creada in el ca in insusi Dumnezeu, parintele Vrajitoru vinde iluzii pe bani frumosi fara ca nimeni sa fie deranjat ca la Liteni nici macar speranta nu e gratis. Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si ai Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor nu intervin si nu doresc sa comenteze activitatea parintelui Vrajitoru.

Raluca Tronaru