În publicaţia americană „The New York Times”  (www.nztimes.com) jurnaliştii vorbesc despre promisiunea separatiştilor din estul Ucrainei de a acţiona în teritori doar pe bază de vot. Deşi această posibilitate este îndoielnică, Ucraina consideră această acţiune ca fiind ilegală,votul reprezentînd un alt pretext cu care Rusia doreşte să apuce un alt teritoriu străin, la fel cum s-a întîmplat în Crimeea. Ucrainienii consideră de asemenea şi că separatiştii vor continua să acţioneze armat şi în zilele următoare, indiferent de rezultate. „Acest lucru este o fraudă politică” a menţionat șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Andriy Parubiy. Însă cu toate acestea, se consideră că rezolvarea crizei din Ucraina va depinde doar de deciziile Kremlinului şi ale Occidentului. Pe lîngă teritoriu, preşedintele rus, Vladimir Putin supraveghează atent şi viitoarele alegeri prezidenţiale programate pe 25 mai.

 

În varianta online a publicaţiei britanice „The Independent” (www.independent.co.uk) se vorbeşte despre un plan de „dezarmare” a Rusiei din perspectiva aprovizionării cu gaze şi petrol a Ucrainei. Liderii G7 urmează să semneze lunea viitoare „planul de urgenţă” care va ajuta Ucraina în cazul unei restricţionări. De asemenea, miniştrii de energie ai G7, au fost de acord să elaboreze un plan pentru ca în viitor să fie eliminată dependenţa statelor europene de petrolul şi gazul rusesc pentru a se preveni securitatea energetică. În prezent, Rusia furnizează în jur de 30% din gazul consumat în Europa şi peste 50% în Ucraina. Conform propunerilor, se vor construi mai multe terminale noi de gaze naturale lichefiate în Europa, iar America va ridica restricţiile privind exportul de gaze de şist. De asemenea se va lua în calcul şi creşterea numărului de rute de aprovizionare din Africa de Nord. „Nici o ţară nu ar trebui să depindă de un singur furnizor, iar energia nu ar trebui să fie folosită ca mijloc de constrîngere politică sau ca o ameninţare asupra securităţii” a menţionat Ed Davey, secretarul american în domeniului Schimbărilor Energetice şi Climatice.

 

În publicaţia britanică „The Guardian” (www.theguardian.co)  apare un articol care anunţă că peste 50% din tinerii cu vîrste de peste 14-15 ani şi chiar mai mici de atît sînt dependenţi de internet. Studiul informează de asemenea că mai mult de un sfert dintre aceştia preferă să-şi ia la culcare un laptop, un telefon sau o tabletă pe care să-l folosească pînă tîrziu în noapte. Conform raportului, utilizarea acestora se limitează doar la reţelele de socializare, vizionarea de clipuri sau filme. Vîrsta de vîrf a sentimentelor de dependenţă a fost cea de 10 ani, copiii manifestînd o atracţie faţă de reţelele de socializare Facebook, Twitter şi Snapchat. „Internetul este primul lucru pe care îl accesez dimineaţa şi ulimul, seara”, a menţionat un băiat de 10 ani.Conform publicaţiei, sondajul a fost efecutat pentru a pentru a se observa rata de utilizare a tabletelor, acestea urmînd a creşte în număr strict pentur scopuri educative. Cercetătorii dezbat intens problema dependenţei de internet semnul lor de întrebare situîndu-se pe decizia de a o clasa în rîndul dependenţelor oficiale.