Criza financiara care a devenit aproape un tic in conversatie de trei ani incoace a lovit in tot ce a putut. Piata imobiliara, asa cum e obiceiul la orice cutremur economic, s-a clatinat si s-a asezat pe o parte, lasand preturile  la case si apartamente sa alunece pe versant.

In Iasi, apartamentele se dau greu. Nu le mai vinde nici braul vopsit, de pe vremea impuscatului, nici mobila minimalista, la pachet promotional.

Cumparatorii, doar in trecere

Lipsa echilibrului dintre cerere si oferta se simte in numarul tranzactiilor pe care agentii imobiliari le incheie. „Tranzactiile au scazut anul acesta cu 10, chiar 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut”, spune Simona Laza, consilier imobiliar la agentia Terra.

Primele afectate de criza cererii au fost casele si apartamentele construite inainte de anii ’80. Casele isi gasesc mai greu ofertanti si sumele de bani pe care se vand ii tine, in ciuda oricaror scaderi, la distanta pe iesenii care nu depasesc un salariu mediu net mai mare de 1300 de lei.

Cat priveste apartamentele, putini sunt cei dispusi sa investeasca in locuinte situate in imobile vechi, care necsita renovari suplimentare si care au, eventual, un risc seismic ridicat.

„Comparand cu boom-ul din 2008, cand un apartament cu patru camere renovat ajungea chiar la 130000 de euro, acum un astfel de apartament se gaseste chiar si la 60000 de euro”, spune Adrian Ursoniu, broker imobiliar la agentia Fortuna.

Daca mai exista curajosi care aleg sa isi cumpere apartamente in astfel de timpuri tulburi din punct de vedere financiar, terenurile nu mai au cautare. Costurile mari ale materialelor necesare pentru a cladi o casa pe cont propriu, de la zero, fragilitatea prognozelor privind valoarea terenurilor ii indeamna pe ieseni sa stea departe de tentatia de a se impropietari cu parcele. Ciprian Roman, administratorul agentiei imobiliare Casa Alba precizeaza ca sunt foarte putine cereri de terenuri si „in general se solicita terenuri cat mai aproape de oras, unde sa existe toate utiliatile: gaz, electricitate si apa curenta”.

Cum va place, dupa buget

Cand banii sunt putini si pretentiile scad. Apartamentele cu 3 si 4 camere sunt mai putin dorite, din cauza preturilor ridicate. Cumparatorii opteaza pentru garsoniere si apartamente cu doua camere, mai accesibile la pret. Cele din urma au si ele un avans semnificativ in fata garsonierelor pentru ca, asa cum precizeaza Simona Laza, „diferenta dintre o garsoniera si un apartament cu doua camere este mica, multi preferand sa isi un apartament mai putin spatios decat o garsoniera”.

Copoul si centrul orasului sunt zone care ii tenteaza pe ieseni, insa preturile piperate pentru a se muta in inima targului sunt motive intemeieate sa se reorienteze. Zonele preferate de cei care cauta locuinte sunt cele semicentrale: Podu Ros, Nicolina, Pacurari, Alexandru. Explicatia? Preturile avantajoase, prin comparatie si amplasarea, de preferat cat mai aproape de principalele linii de transport in comun. Alte criterii dupa care iesenii aleg un apartament sunt anul in care a fost contruita cladirea, amenajarile, utilitatile.

Nici nu e de mirare existenta acestor preferinte, cata vreme diferentele de pret sunt vizibile. Astfel, . daca in zone precum Tatarasi, Zimbru si Alexandru poti cumpara un apartament cu doua camere pentru sume cuprinse intre 30-40000 de euro, in zonele centrale si semicentrale, preturile sar de 50000 de euro si pot ajunge chiar si la 80000 de euro.

In cartierele Podu Ros, Tatarasi sau Nicolina garsonierele se vand la preturi cuprinse intre 20 si 30000 de euro, in timp ce in Copou si Centru acestea sunt mai greu de gasit.

Izolatia exterioara, centrala termica, parchetul si gresia sunt elemente care recomanda si vand un spatiu. In incercarea de a vinde, unii proprietari scot la vanzare apartamentele gata mobilate, cu mentiunea „gata sa fie locuit”. Mobilierul si amenajarile „de lux” sunt cele care adesea compenseaza vechimea cladirii sau spatiul de locuit redus.

Promisiuni pe 30 de ani, doar prin Prima Casa

Chiar in plina scadere a preturilor la case si apartamente, putini ieseni isi permit sa investeasca intr-o locuinta. Agentii imobiliari remarca, pe langa dezechilibrul dintre cerere si oferta, lipsa lichiditatilor pe piata, dar si existenta clientilor care se intereseaza de apartamente fara ca in final sa cumpere.

De vreme ce un salariu mediu net in Iasi nu depaseste 1300 de lei, nu e o surpriza ca oamenii nu se mai incumeta sa acceseze credite imobiliare pe o perioada mare de timp. Preturile apartamentelor si conditiile nefavorabile ale dobanzilor ii sperie pe ieseni, care prefera sa cumpere prin programul  Prima Casa. Agentii imobiliari recunosc succesul programului, mentionand ca aproximativ 70% din tranzactiile pe care le incheie sunt facilitate de Prima Casa. „Avand in vedere ca s-a dat startul la Prima Casa 3 si 4, iesenii au inceput sa cumpere apartamente. Surpriza e ca astfel a inceput sa apara cash-ul pe piata, spre deosebire de anii din urma, 2010 in special”, explica Adrian Ursoniu, broker imobiliar la agentia Fortuna.

Programul Prima Casa poate fi accesat de persoanele care la data aplicarii nu detin o locuinta. Cei care doresc sa isi cumpere un imobil pot contracta un credit bancar ipotecar de maxim 60000 de euro, pentru o perioada cuprinsa intre 10 si 30 de ani.  Creditele sunt garantate de stat, iar clientii au obligatia ca in primii 5 ani de la cumpararea casei sa nu o vanda. Beneficiarii trebuie sa acopere un avans de minim 5% din valoarea locuintei pe care vor sa o cumpere si nu trebuie sa uite ca valoarea creditului acordat de banca nu poate depasi 95% din intreaga valoare a locuintei.

Bancile incearca sa isi atraga clientii de partea lor prin „artificii” precum asistenta gratuita si inlaturarea comsioanelor de acordare si administrare. Rata dobanzii ajunge la BCR, de pilda, la Euribor 3M + 3,95%.

Viitorul suna bine sau nu?

In conditiile in care semnele unui trend ascendent nu se vad la orizont, parerile celor care isi castiga existenta din imobiliare sunt impartite. In timp ce unii cred ca va fi din ce mai rau, preturile continuand sa scada, la fel ca si tranzactiile, unii privesc ceva mai pozitiv. Ciprian Roman, adminstrator la agentia Casa Alba, crede ca „tranzactiile vor fi la acelasi nivel, iar preturile cel mai probabil vor stagna”.

Concurenta si criza cer, pentru ca un business imobiliar sa mearga, o promovare eficienta, dar si oferte promotionale. „Ne promovam pe toate canalele disponibile, discutam cu oamenii pentru a atrage recomandari”, spune Adrian Ursoniu, broker imobiliar la agentia Fortuna.

Comisionul practicat de agentiile imobiliare la momentul prezent este intre 3-8% din valoarea tranzactiei, insa se aplica si reduceri, insa se poate ajunge la comisioane de 2%+ TVA, in functie de modalitatea de plata si munca depusa de agent pentru a vinde un produs imobiliar.

In ciuda previziunilor rezervate, „Criza nu i-a speriat nici pe cei care muncesc in agentii, nici pe cei care conduc”, remarca Ursoniu.

Ramane de vazut daca iesenii vor fi la fel de relaxati in a-si cumpara o locuinta in anul viitor.

Georgiana Asiminii