Dupa ploaie, apare soarele; insa dupa reabilitarea termica apare… cucubeul. Cuprinsi de gerurile iernilor ce au trecut, proprietarii de blocuri si-au izolat termic locuintele. Cum nu toti locatarii au gasit in buzunare fonduri pentru o asemenea investitie, fiecare si-a izolat de unul singur. Dupa haina pestrita de polistiren si var colorat, unele cladiri arata ca un joc de puzzle nedezlegat. Blocurile peticite parca au bube pansate pe ici colo cu cate un strat izolant, retezat fix unde se termina apartamentul. In aceste conditii, unele cartiere par rupte dintr-un curcubeu amorf, stramb. „Agresati” vizual de aspectul multicolor al blocurilor proaspat reabilitate, reporterii Cuzanet au concentrat culorile in materialul pe care il cititi mai departe.

Blocurile NU cumpara detergent pentru pete

De cand au auzit iesenii ca reabilitarea termica ii scuteste de jumate din cheltuielile pentru incalzire, a inceput sa picure cu pete colorate pe exteriorul gri al blocurilor. Certati cu vecinii si cu paleta generala de culori, fiecare si-a izolat apartamentul in nuanta preferata. Un pic de portocaliu, un pic de roz, un pic de albastru si de verde si gata! Izolatiile ciopartite geometric arata ca o salata exotica, in care nu mai stii ce sa adaugi sau ce sa scoti. Infingi furculita in culorile imprastiate si alegi ce ti sa pare ca e mai strident. Cam asa s-au orientat iesenii cand au ales sa se fereasca de inghet. Culorile calde, portocaliul si rozul poate nu incalzesc apartamentele, dar incalzesc inimile celor care vor plati mai putin la asociatie. Iar culorile reci se vor adapta la frigul iernii, pacalindu-l sa nu intre in case. Proprietarii sunt multumiti de investitiile facute. Chitanta facturii si-a redus dimensiunile. Centralele termice vor respira mai usurate, iar caloriferele vor fi mai laudate la iarna.

Iasul, pata de culoare [culturala] europeana

Unele mai ochioase ca altele, apartamentele nou reabilitate se infoaie opulent in fata acelora nemachiate inca. In coada paunului nu se gasesc atatea culori ca pe blocurile din Canta, Alexandru, Mircea, Nicolina, Pacurari si Tatarasi. Nici tigrul nu are pe blana atatea nuante de crem, galben si portocaliu. Explozie! Aceste zone parca sunt parti dintr-un vernisaj non-conformist, al vreunui Picasso intarziat. Insa nu numai cei care si-au „plantat” izolatii termice individual au ales cele mai exagerate culori posibile. Firmele care au executat lucrari de reabilitare la cate un bloc intreg au „degustat” aceeasi gama. Un bloc roz langa unul portocaliu, urmat de unul galben…si tot asa. Curcubeul se fondeaza pe baza unei explicatii: „Se vede dezinteresul proprietarilor de apartamente pentru interesul comun. E o boala a societatii. Fiecare face de capul lui. Nu ne referim numai la tehnici de reabilitare diferite, ci si la culori. Componenta sociala a arhitecturii este calcata in picioare de individualismul exacerbat care s-a imprimat in societatea noastra si care ne face sa nu mai avem nici un drept comun”, explica dr. arh. Ionel Corneliu Oancea.

Blocuri incalzite prin lege, racite de buget

Prin programul initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, 50% din costurile reabilitarii termice sunt suportate de stat, 30 % de bugetul local si doar 20 % de proprietarii de apartamente. Anul acesta vor fi alocate 360 de milioane de lei la nivel national pentru acest program. Fondurile alocate Municipiului Iasi pentru executia lucrarilor de anvelopare a locuintelor confrom OUG 18/2009 sunt de 3.219.480 de lei (credite de angajament), din care 530.000 de lei credite bugetare. De asemenea, municipiul Iasi va mai primi inca 1.470.000 de lei (credite bugetare). Deci, in 2009, se vor investi 4.689.480 de lei pentru reabilitatrea termica. Pana in prezent sunt depuse aproximativ 150 de dosare si inca 30 de cereri, potrivit sefului Serviciului Asociatii de Proprietari, Paraschiva Ursache. 34 de blocuri sunt in faza studiului de fezabilitate, iar municipalitatea a primit deja lista cu primele 13 blocuri care urmeaza a fi reabilitate in prima faza. Cheltuielile estimate arata ca pentru a efectua anveloparea termica la aceste 13 blocuri, municipalitatea ar avea nevoie de peste 11 milioane de lei. Suma depaseste cu mult banii din prevederea bugetara pe 2009. Deci lista se va ingusta. Anul trecut au fost reabilitate numai patru blocuri prin acest program.

Gratuitate pentru familiile nevoiase

Ca sa nu ramana fara izolatie in dreptul lor, cei cu venituri mici vor beneficia de gratuitate. Este vorba despre cei care au un venit lunar de maxim 500 de lei pe membru de familie. Mai exista si alte situatii in care familiile mai putin avute isi pot face izolatie termica gratuit: daca unul din membrii familiei este pensionar sau are certificat de handicap sau daca familia are in intretinere mai mult de cinci persoane. Insa pentru ca municipalitatea sa finateze costurile reabilitarii termice a blocului respectiv, trebuie ca cel putin 50 % dintre locatari sa posede aceste conditii. Aceasta hotarare a fost aprobata vineri, 30 mai, in sedinta Consiliului Local. Cei care au avut bani, nu au mai asteptat subventiile de la bugetul de stat si cel local si au angajat firme care sa le izoleze termic apartamentele. Unii, ca sa fie absolviti de partea lor de plata, le-au permis firmelor sa achizitioneze spatiul de deasupra blocului pentru a construi mansarde. „Reabilitarea termica nu este extrem de scumpa. In jur de 5-6 euro/m2. Un apartament la mansarda este cu 30-40% mai ieftin decat o locuinta noua. Daca o casa noua e cam 500-600 de euro/mp, o mansarda este sub 400 de euro/mp. Daca este intr-o zona buna, ea poate fi vanduta cu un pret mai bun”, a mai precizat arhitectul Oancea.

Reabilitarea impune conditii

Inventarierea blocurilor care pot fi reabilitate in Iasi nu a fost terminata, insa aproximativ 90 % , adica 4500 de tronsoane, ar trebui sa fie imbracate cu stratul izolant. Locuintele care vor fi anvelopate sunt construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990. Nu toate blocurile pot sustine o mansarda. Sunt constructii mai vechi care nu pot fi mansardate. „Daca expertiza nu da o imagine corecta asupra cladirii, anvelopa poate acoperi cladirile cu risc seismic”, a atentionat Mihai Chirica, directorul Directiei Tehnice de la Primarie. De asemenea, firmele care vor castiga licitatia trebuie sa garanteze durabilitatea lucrarii pe cinci ani. Cat despre culoare… „Atunci cand vorbim de regulile care ar trebui sa functioneze, administratia este cea care le impune si le verifica. Si in momentul de fata lucrul acesta nu se vede”, comenteaza arhitectul Ionel Corneliu Oancea. De ce? „Pentru ca nimeni nu a facut un studiu de culoare. Reabilitarea s-a facut fara a se tine cont de aspectul urban”, explica Mircea Grigorovici, reprezentantul teritorial in Iasi de la Registrul Urbanistilor din Romania.

O alta explicatie data de Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei, este ca „majoritatea nu au autorizatie”. Insa fotografia alaturata, a unui bloc roz din Clopotari, vorbeste de la sine. In imediata apropiere a acestui bloc, sunt inca doua: unul portocaliu si unul galben.

„Cate-un strop, pana n-o mai ramanea deloc”

De jos, blocurile peticite cu izolatii termice colorate par desene de copii. Nu ai cum sa te ratacesti pentru ca gasesti mereu ca punct de reper un bloc mai strident ca celelalte. Un ochi daltonist ar putea ar gasi iesirea, raportandu-se la „relieful „ divers: un bloc reabilitat numai la etajul trei, altul la patru si la doi,… si tot asa. Parca julite, constructiile asteapta si proprietarii ramasi in urma cu reabilitarea. Poate, poate vor petici cu o nuanta macar asemanatoare daca nu identica. Speram ca Primaria va face in 2009 anveloparea blocurilor cu o singura culoare, care sa nu usture privirea si care sa se abata de la legea curcubeului: rosu, oranj, galben, verde, albastru, violet…

Mihaela Uglea