Săptamîna aceasta, pe internet a devenit viral un filmuleţ în care a fost surprinsă cearta dintre un controlor al Regiei Autonome de Transport Public Iaşi şi un călător dintr-un tramvai. În aceasta înregistrare se vede cum călătorul îl acuză pe controlor de faptul că face abuz de funcţia sa. (înregistrarea integrală: Controlul Iasi Abuzuri )

Contactaţi, oficialii de la Regia Autonomă de Transport Public Iaşi au declarat că deşi acest filmuleţ a devenit viral pe internet, călătorul, care susţine că a fost abuzat de către controlor, nu s-a prezentat la sediul RATP Iaşi pentru a depune plîngere împotriva angajatului regiei. „Noi am început o anchetă în ceea ce priveşte acest scandal viral pe internet. Însă problema este următoarea: noi ne-am sesizat pe baza filmuleţului. Cetăţeanul care a postat filmuleţul nu a depus nici o sesizare la regie, să povestească macar ce i s-a întîmplat. Din acest motiv, noi tindem să credem că de fapt scopul era altului, să se sustragă de la a composta biletul. Din declaraţiile controlorilor, călătorul avea biletul asupra sa. L-a compostat o singură dată şi apoi l-a introdus în buzunar. Fiind vorba de două persoane care circulau cu acelaşi bilet, probabil din cauza asta a invocat faptul că angajaţii noştri l-au bruscat”, a declarat ing. Adrian Mihai, purtătorul de cuvînt al Regiei Autonome de Transport Public.

Din imagini, nu se vede exact ceea ce călătorul susţinea: că i-a fost aruncat biletul pe geam şi că a fost bruscat de către controlori. Din această cauză şi a faptului că cetăţeanul implicat în scandal nu a fost la Regia Autonomă de Transport Public Iaşi să depună plîngere, oficialii nu pot dovedi dacă acesta are sau nu dreptate, iar controlorii nu pot fi sancţionaţi pînă la sfîrşitul anchetei.

Tot săptămîna aceasta, controlorii regiei s-au confruntat cu un alt episod în care opt cetăţeni de etnie rromă au fost prinși fără bilet de călătorie. Prinşi asupra faptului au vrut să se sustragă de la legitimare şi de la plata amenzii. Astfel, au intrat peste şofer şi au încercat să deschidă uşile unui autobuz. Dintre cei opt au reuşit să coboare doar cinci, iar cei trei rămaşi au fost duşi la secţia de poliţie unde au fost indentificaţi şi li s-a întocmit proces verbal pentru tulburarea liniştii publice.