In anul 2009, Romania s-a clasat pe locul 71 in lume, din 180 de tari, privind coruptia, potrivit indexului Transparency International. Pe fondul crizei politice toti mai multi romani ss-au vazut nevoiti sa plece in strainatete, unde au comis numeroase infractiuni. Un alt aspect care a afectat imaginea tarii noastre in lume, in acest an, a fost lupta pentru putere si pentru alegerile prezidentiale, si instabilitatea politica cauzata de demiterea guvernului Boc.

„Lovitura” lui Basescu din campanie a facut inconjurul lumii

Presa internationala comenteaza filmul in care apare Traian Basescu lovind un copil, remarcand ca dezvaluirea lui intervine in campania electorala dinaintea celui de-al doilea tur al prezidentialelor din Romania. „Presedintele Romaniei, aflat in campanie pentru un nou mandat, a negat ca ar fi lovit un baietel de zece ani in cursul unui miting electoral desfasurat in 2004″, noteaza Associated Press. Potrivit Deutsche Welle, imaginile prezentate in campania dinaintea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidential ridica o serie de semne de intrebare „de ordin tehnic, moral, politic si penal”. Mai periculoase decat discreditarea evidenta a presedintelui sunt implicatiile penale, morale si politice ale acestei „foarte probabile tentative de manipulare”, subliniaza Deutsche Welle.

La un pas de faliment

Romania se numara intre cele sase „tari slabe” din Uniunea Europeana care ar putea intra in incapacitate de plata, considera profesorul de economie Kenneth Saul Rogoff, de la Universitatea Harvard din SUA, conform unui articol aparut in presa nationala la inceputul lunii decembrie. Bulgaria, Grecia, Irlanda, Letonia si Bulgaria sunt celelalte state europene pline de datorii, a caror rambursare nu se va putea face fara reducerea cheltuielilor publice si taxe mai mari. In incercarea de a explica riscurile la adresa economiei mondiale, dupa ce emiratul Dubai si-a amanat cu sase luni plata datoriilor scadente in decembrie 2009, Rogoff a prezentat un scenariu pesimist, in care si unele din tarile UE ar fi nevoite sa ceara „pasuire” din partea creditorilor. Independent de estimarea lui Rogoff, si CNN Money a considerat Romania, Grecia si Letonia drept tari „care au dureri de cap” in privinta rambursarii datoriilor, in paralel cu televiziunea economica americana CNBC, ce a nominalizat aceleasi sase state amintite de economistul de la Harvard, incluzand Romania, alaturi de Bulgaria si Ungaria in randul statelor cu „economii mici”.

Locul 10 in clasamentul mondial al fraudelor online

Primul strain condamnat in Statele Unite pentru infractiuni informatice este un roman, a informat presa americana in luna aprilie. Acesta a fost condamnat la patru ani de inchisoare dupa ce a furat datele personale a mii de americani. Hackerii romani se afla la pozitia 10 in top intocmit de agentii FBI, dupa criteriul tarii de provenienta a celor care comit infractiuni din sfera criminalitatii informatice. In atentia internationala au mai fost si ”žVladutz„, cautat de Secret Service ÅŸi capturat de SRI, un ieÅŸean care a intrat in baza de date a Pentagonului, un aradean care a accesat ilegal serverele NASA ÅŸi olimpicul la matematica arestat in Italia pentru fraude de 200 de mii de euro, recrutat apoi ca politist ”žonline„.

Demiterea cabinetului Boc comentata de agentiile straine

Agentiile de presa internationale au comentat demiterea Cabinetului Boc din luna octombrie a acestui an. Jurnalistii agentiei France Presse au subliniat faptul ca a fost pentru prima data dupa 1990 cand un guvern al Romaniei este demis din cauza unei motiuni de cenzura, cu mai putin de o luna si jumatate inaintea alegerilor prezidentiale. Reuters noteaza ca demiterea Cabinetului Emil Boc sporeste sansele instabilitatii politice in Romania, amenintand acordul incheiat cu Fondul Monetar International(FMI). Potrivit analistilor Reuters, aceasta situatie ar putea crea dificultati in incercarea de respectare a conditiilor pentru primirea imprumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI, si ar putea aparea intarzieri in pregatirea bugetului pentru 2010.

Peste o suta de victime in atacul terorist de la Belfast

Aproximativ 100 de romani si-au petrecut noaptea pe 17 iunie intr-o biserica din sudul Belfastului, Irlanda de Nord, dupa ce au fost tinta unui atac terorist rasist, in care o banda de atacatori a spart geamurile locuintelor si a scandat sloganuri naziste. 20 de familii de romani, majoritatea de etnie rroma, au fost evacuate sub escorta politiei, dupa ce si-au petrecut cateva nopti in adaposturi provizorii. Doua sute de localnici s-au adunat in fata primariei din Belfast pentru a-si arata solidaritatea fata de romani.

Prezidentialele in presa internationala

Potrivit ziarului Le Figaro, castigatorul alegerilor din Romania va mosteni o instabilitate politica dublata de o recesiune care a obligat Bucurestiul sa ceara ajutorul FMI.. Desi in cursa au fost inscrisi 12 candidati, ziarul francez apreciaza ca lupta se va da intre presedintele in functie, Traian Basescu, si liderul Partidului Social-Democrat, Mircea Geoana, dupa o campanie caracterizata „printr-o rafala de lovituri sub centura, promisiuni populiste si o absenta totala a proiectelor politice”. Euronews considera ca Romania inca mai are de aplicat multe reforme importante la 20 de ani dupa caderea comunismului si ramane una dintre cele mai sarace tari membre UE. Ziaristii Agentiei France Presse scriu ca alegerile prezidentiale din Romania reprezinta „un scrutin crucial pentru o tara cazuta in recesiune si minata de o criza politica acuta de la caderea Guvernului, la jumatatea lunii octombrie”.

Alungati de pe santierele din Anglia

Mii de romani au fost concediati in anul 2009 de pe santierele londoneze, majoritatea companiilor de constructii aflandu-se intr-o incapacitate de plata fara precedent. In conditiile devalorizarii lirei sterline in comparatie cu euro, „America Europei”, asa cum au botezat romanii Anglia, se afla in dificultatea de a-si ingriji proprii cetateni, fapt ce a dus intoarcerea in tarile de origine a zeci de mii de straini. Un studiu referitor la cum intoarcerea romanilor in tara, intocmit de o echipa din Romania si SUA, sustine ca cei care au decis sa paraseasca Romania apreciaza valorile democratice universale si sunt deschisi la conceptul de „concurenta”. Studiul despre comportamentul romanilor reveniti din migratie in tara natala subliniaza si faptul ca cei cu atitudini rasiste, antidemocratice, antisemite pastreaza aceste caracteristici, la ele adaugandu-se si esecul de a nu-si fi imbunatatit situatia financiara in „tara de adoptie”.

Record la vot al romanilor din straintate

Biroul Electoral Central a indicat un numar record de voturi din partea romanilor din diaspora. Peste 130.000 de romani s-au prezentat la urne pe 6 decembrie, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Prezenta cea mai mare la vot a fost la sectiile de vot din Republica Moldova (Chisinau), Franta (Paris), Italia (Torino, Milano si Roma) si Spania (Saragoza), unde sunt si cele mai importante comunitati de romani. La scrutinul din acest an numarul voturilor romanilor stabiliti in strainatate este dublu fata de cel al prezidentialele din 2004. Rezultatele alegerilor arata o schimbare a comportamentului alegatorilor. In comparatie cu alegerile prezidentiale anterioare, participarea la turul al doilea a fost, atat in 2000, cat si in 2004, mai redusa comparativ cu turul intai. Votul in strainatate s-a desfasurat, in total, pe durata a 35 de ore, in 294 de sectii de vot, organizate in 92 de tari pe intreg globul pamantesc. Raportat la fusul orar din Romania, procesul electoral din strainatate a inceput sambata seara, la ora 20.00, in Noua Zeelanda si s-a incheiat luni, 7 decembrie, pe coasta de vest a SUA.

Furturi, trafic de droguri in Australia

De la furt de identitate si furt din buzunare pana la trafic de droguri si de arme, acestea sunt infractiunile comise in anul 2009 de romanii ajunsi in Australia. Grupuri de romani si bulgari care folosesc vize turistice pentru a ajunge in Australia comit acolo fraude de milioane de dolari. Membrii unora dintre aceste retele se ocupa cu sustragerea datelor bancare ale australienilor prin intermediul Internetului, dar sunt specializati si in furturi din magazine si din buzunare. In regiunea Victoria, grupurile de crima organizata formate din romani obliga persoane nevinovate sa primeasca droguri prin posta. Potrivit cotidianului australian The Telegraph, romanii infractori fraudeaza de decenii companiile de asigurari si ca cei care se afla in sudul Australiei s-au specializat in importarea, vanzarea si traficul de arme.

Contributie simbolica la fondul pentru clima

Dupa presiuni intense din partea presedintiei suedeze a Uniunii Europene pentru ca fiecare stat membru sa aiba o contributie la acest fond, Romania a anuntat, la inceputul lunii decembrie ca va contribui cu o suma „simbolica” la fondul pentru clima anuntat de Uniunea Europeana(UE). EUobserver si The Independent speculeaza o suma de 5.000 de lire sterline pe an din parte Romaniei, ceea ce ar echivala cu aproximativ 5.500 de euro.. Astfel, tara noastra va avea cea mai mica contributie din intreaga UE, fondul total adunat de la cele 27 de state europene ajungand la 7,2 miliarde de euro, bani ce UE a anuntat ca ii va acorda in urmatorii trei ani drept ajutor tarilor sarace ca sa combata efectele schimbarilor climatice.

(Text reeditat de Gianina Petruca)

Giorgiana Zurba