Deprecierea leului, pierderea locurilor de munca, cresterea dobanzilor, scaderea puterii de cumparare – sunt doar cateva dintre realitatile anului 2009. In timp ce unele tari au inceput sa se redreseze economic si sa inregistreze cresteri, sfarsitul lui 2009 anunta pentru Romania alte luni de criza, sperand intr-o crestere de 1% in 2010.

Vine, vine FMI

Luna ianuarie a debutat cu vizita in Romania unei delegatii a Fondului Monetar International(FMI) condusa de Jeffrey Franks, cu scopul de a evalua timp de doua saptamani situatia economica a tarii.In februarie, Curtea Internationala de Justitie a pronuntat hotararea in procesul Romania vs. Ucraina pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra, recunoscandu-se jurisdictia suverana si drepturile suverane ale Romaniei pe 79,34% din zona an disputa. Tot in februarie a avut loc sedinta de Guvern in cadrul careia s-a decis ca majorarile salariale ale demnitarilor vor fi inghetate pentru 2009. Parlamentul a adoptat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2009.Presedintele Traian Basescu a adresat in luna martie un mesaj cu privire la necesitatea Romaniei de a contracta un credit extern de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.Guvernul a aprobat in martie scrisoarea de intentie care a fost inaintata FMI-ului si Comisiei Europene, pentru contractarea unui imprumut extern.

Locul II in Europa la datorii catre FMI

In mai, presedintele Traian Basescu a anuntat faptul ca Executivul comunitar a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei. La rindul sau, premierul Emil Boc a anuntat ca imprumutul de la Comisia Europeana a fost validat, dupa ce, la 4 mai, a fost aprobat si acordul cu FMI.Presedintele Traian Basescu a participat in aceeasi luna, la Palatul Parlamentului, la sesiunea de deschidere a Forumului Economic a Uniunii Europene – Rusia.Tot in luna mai, Romania era pe locul II in Europa ca numar datoriilor fata de FMI, cu 12,95 miliarde euro, iar averea neta a romanilor a scazut cu si mai multe miliarde de euro din cauza micsorarii preturilor locuintelor si a cresterii costurilor pentru credite. Datoria externa a continuat sa creasca, ajungand la 138,8 miliarde la sfarsitul primelor sapte luni din an.

Cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din UE

Rata anuala a inflatiei (foto: grafic – sursa Financiarul) a coborat in octombrie la 4,3%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,44% fata de septembrie, ca urmare a scumpirii serviciilor si a majorarii preturilor la marfurile nealimentare, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS). Rata anuala a inflatiei s-a plasat in noiembrie in intervalul 4,3-4,5%, pe fondul presiunii din partea preturilor la tutun, dar Banca Nationala a Romaniei avand sanse sa se incadreze in intervalul tintei de inflatie la finalul acestui an, principalul risc fiind evolutia cursului de schimb.Evolutia economiei romanesti spre finele anului 2009 a reprezentat punctul maxim al recesiunii si ar putea duce la o scadere economica de 6,7% pe intreg anul 2009, somajul plasandu-se la 8%, dar inca exista riscuri pentru anul viitor legate de activitatea economica, sustin analistii ING. Produsul intern brut (PIB) pe trimestrul III a fost unul mai bun decat se astepta, rata trimestriala ajustata sezonier a incetinindu-se la -0,7% fata de -1,1% in perioada precedenta. „Acesta este un semn ca lucrurile se misca in directia cea buna si ca am putea vedea o crestere economica pozitiva in ultima parte a anului, asa cum ne-am asteptat din luna martie a acestui an”, se arata in analiza ING.

Unde s-a resimtit criza financiara

Bursa – Tranzactiile au fost suspendate la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Marfuri din Sibiu.

Bancile – Singura vulnerabilitate in acest sector poate fi data de aparitia unui sentiment de panica in randul populatiei, ceea ce ar putea duce la retrageri masive de numerar.

Cursul de schimb – Deprecierea leului atrage dupa sine scumpirea creditelor in valuta, ceea ce afecteaza o mare parte a populatiei. De asemenea, o depreciere puternica a leului ar putea provoca scumpiri in lant si crize pe pietele convergente.

Piata imobiliara – Din cauza blocajului aparut pe piata, zona imobiliara ar putea fi puternic afectata de o depreciere masiva a leului.

Politica BNR – Banca nationala a intervenit decisiv de fiecare data cand situatia parea scapata de sub control.

Actiunile politice – Campania electorala, poate adanci inflatia an Romania, prin promisiunile hazardate ale politicienilor si prin reactia in lant a sindicatelor.

Falimentul firmelor

In anul 2009, 71% dintre reprezentantii domeniului au indicat o reducere a vanzarilor. Cauzele care au afectat activitatea firmelor sunt, in opinia a 55,3% dintre reprezentantii firmelor – instabilitatea politica, iar pentru 44,3% – criza la nivel global. Potrivit unui studiu al Consiliului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, instabilitatea politica si criza economica au redus afacerile si profitul a peste 50% dintre firmele mici si mijlocii in acest an. La nivelul intregii tari, 112 893 de societati comerciale si-au suspendat activitatea (de 12,2 ori mai multe decat anul trecut), potrivit Oficiului National al Registrului Comertului. Deasemenea, dizolvarile voluntare au crescut cu 472,5%, iar iradierile voluntare cu 173%.(Text reeditat de Gianina Petruca)

Andreea Jugaru