In anul 2012, orasul Iasi si-a continuat procesul de „schimbare la fata”, ramanand in continuare un mare santier. Acest an a fost marcat si de intrarea in Cartea Recordurilor a Capitalei Moldovei.

Iasul, campion pe tara la numarul mediilor de 10 la Bacalaureat

Anul acesta, pentru 15 elevi din judetul Iasi, examenul maturitatii nu a fost o problema. Acestia au obtinut medii perfecte la bacalaureat, la nivel national fiind doar 67. Cei mai multi elevi au fost din judetul Iasi. 5 din cele 15 medii de 10 au fost obtinute de elevii de la Colegiul National Iasi si 5 de cei de la Colegiul National Costache Negruzzi. 2 medii de 10 au mai fost inregistrate la Colegiul National Mihail Sadoveanu din Pascani si cate una la Liceul Teoretic Emil Racovita, Colegiul National Mihai Eminescu si Liceul Teoretic Vasile Alecsandri. Elevii au fost premiati de primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, care le-a oferit diplomae, carti, albume si enciclopedii.

Centrul Iasului va fi destinat doar pietonilor

De anul viitor, central orasului va fi scos in totalitate din circuitul auto. Deja, o parte din bulevardul Stefan cel Mare a fost inchis definitiv circulatiei auto si a fost transformat in zona pietonala. Intreaga zona, din Piata Unirii pana la Palatul Culturii va fi supusa modernizarii, urmand sa se transforme intr-o zona pietonala tip piateta, cu pavaj din granit si insertii de marmura alba. Trotuarele vor fi eliminate prin desfiintarea bordurilor, iar stalpii de iluminat vor fi schimbati. Lucrarile sunt estimate la 2, 7 milioane de lei. Acest pietonal va pune in valoare monumentele aflata pe bulevardul Stefan cel Mare, monumente ca Palatul Roznovanu, Teatrul National, Teatrul National si Catedrala Mitropolitana.

Aeroportul a primit autorizatia pentru modernizare

Declarat de Cristian Adomnitei „proiectul de capatai al judetului”, modernizarea aerogarii iesene se va realiza in doua etape. Prima etapa reprezinta constructia unei piste noi de aterizare-decolare si a unei cai de acces catre actualul terminal de pasageri. Aceasta vizeaza si platforma de parcare-stationare aeronave , instalatia de balizaj si retelele exterioare. Valoarea estimata a lucrarilor pentru aceasta etapa este de aproximativ 185 de milioane de lei. Pentru cea de-a doua etapa, membrii Consiliului Judetean vor depune cerere de finantare europeana.
Aeroportul din Iasi este una din cele mai vechi aerogari acreditate din Romania.

Zona de agreement Ciric a prins contur

Multe din obiectivele investitiei europene de la Ciric sunt aproape de finalizare. Anul acesta debarcaderele din Ciric au devenit functionale si s-au finalizat o parte din piscine, pista de biciclisti, locurile de joaca si zona de picnic. Deasemenea instalatia pentru telescaun a fost montata pe dealurile de la Ciric. Proiectul de modernizare a bazei de agreement de la Ciric are o valoare de 46,6 milioane de lei. In cadrul acestei baze urmeaza sa fie amenajat un complez care sa contina piscine, locuri de plaja, pontoane, debarcadere, o zona de catarare si un teren de paintball.

Lucrarile pentru proiect au inceput in luma martie a anului 2011 si ar trebui finalizate in luna martie a anului viitor.

 Au inceput lucrarile de modernizare a raului Bahlui

Intr-un proces de modernizare a intrat si Bahluiul. 72,5 milioane de euro vor fi investiti in programul de lucrari de amenajare a raului Bahlui, contractual de finantare europeana fiind semnat in septembrie 2011. In primavara acestui an au inceput lucrarile pe albia centrala a Bahluiuluui. Pana acum albia raului a fost betonata. Pe tronsonul Podul de Piatra –Tudor Vladimirescu se vor amenaja alei pietonale si pentru biciclisti, iluminat public si ambiental. Se va face si o acumulare nepermanenta cu stavila pentru navigatia ambarcatiunilor de agreement. Coordonatorii proiectului spun ca lucrarile de amenajare a albiei vor fi terminate in vara anului viitor, iar zona de agreement va fi gata pana la inceperea anului universitar.

Reamenajarea raului Bahlui are ca pricipale scopuri prevenirea inundatiilor si construirea unei zone de turism si agreement in Iasi.

Dalkia va incalzi Iasul pentru urmatorii 20 de ani

In vara acestui an, serviciul public de alimentare a energiei termice din Iasi a fost concesionat pentru o perioada de 20 de ani firmei Dalkia. In sedinta de la Consiliul Local din luna iulie, proiectul de concesionare a trecut cu 20 de voturi pentru si 3 voturi impotriva. Firma franceza a preluat 670 de angajati de la CET, iar dintre acestia a dat afara 200.

In Iasi exista penste 40.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Al treilea institut de oncologie din tara a fost inaugurat la Iasi.

In luna noiembrie premierul Victor Ponta si Ministrul Sanatatii Raed Arafat au inaugurat Institutul Regional de Oncologie din Iasi. Cu ajutorul acestuia, bolnavii de cancer din zona Moldovei vor beneficia mai rapid de tratamentele necesare .Potrivit lui Raed Arafat, inaugurarea acestei institutii a reprezentat „o normalitate a sistemului de sanatate romanesc.”

Acesta inaugurare nu a fost lipsita de intepaturi politice, primarul Gheorge Nichita fiind aspru criticat de deputatul Cristina Dobre, vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, care i-a spus ca nu avea dreptul sa taie panglica de inaugurare pentru ca parlamentarii USL din Comisia de Sanatate au votat impotriva finantarii acestui proiect.

Nichita a ramas primarul Iasului

Gheorghe Nichita ramas primarul municipiului Iasi. Candidatul din partea USL a castigat un nou mandat, fiind votat in proportie de 63, 5 la suta de ieseni. Bucuros de rezultatul alegerilor, Nichita declara la acea vreme:”Este cel mai bun scor politic, scorul care legitimeaza primarul. Ne asteapta o perioada dificila, dar e prima data cand la Iasi avem un consiliu majoritar, cel al USL, si un primar cu incredere foarte mare. Le multumesc iesenilor care au avut incredere in mine si le promit ca acest scor ma va schimba deloc.”

Relu Fenechiu trimis in judecata de DNA

Directia Nationala Anticoruptie l-a trimis, in luna iunie, in judecata pe deputatul PNL Relu Fenechiu alaturi de trei fosti directori ai Sucursalei de Întretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu si ceilalti învinuti au fost acuzati de complicitate la abuz în serviciu în forma calificata si continuata (39 acte materiale) si complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, în forma continuata (7 acte materiale). DNA a trimis dosarul în judecata la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit procurorilor, firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumparat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare, pe care le-ar fi revandut societatii Electrica Moldova la suprapret.

Traseism in randul politicienilor ieseni

Mutarea politicienilor romani de la un partid la altul in functie de interesele personale si nu de convingerile lor doctrinaire nu mai surprinde pe nimeni. Nici politicieni ieseni nu se dezmint. Dupa de a fost exclus din PDL, Daniel Vasile Oajdea s-a inscris la inceputul anului in PPDD. Mihaela Popa decis sa treaca din PDL in PNL invocand „lipsa exercitiului democratic in partid”, iar Dan Carlan a demisionat din PDL din „motive personale” pentru a merge in PSD.

USL, castigatorul absolut la alegerile parlamentare

La alegerile parlamentare de anul acesta, Uniunea Social-Liberala a castigat toate cele 17 mandate. La Camera Deputatilor, USL a obtinut 63, 06 la suta din voturi, iar la Senat 66, 49 la suta. Judetul Iasi va fi reprezentat de 17 parlamentari USL, opt liberali si noua social democrati.

Inaugurarea Palas a dus Iasul in Cartea Recordurilor

Pe data de 2 iunie Iasul a intrat in Cartea Recordurilor pentru cele mai multe lampioane inaltate. Mii de oameni s-au adunat in fata Palatului Culturii pentru a marca deschiderea Palas, cel mai modern ansamblu urbanistic din Romania. 12.749 de lampioane au fost lansate , capitala Moldovei realizand un record mondial, care a fost omologat de Anna Orford, reprezentantul Guinness World Records.

CSMS Iasi a promovat in Liga I

La inceputul verii, CSMS Iasi promova in Liga I de pe primul loc. Dupa ce s-au impus in fata echipe Farul Constanta cu scorul de 4-2, fotbalistii ieseni au reusit sa faca fericit zece mii de suporteri veniti pe stadionul Emil Alexandrescu sa fie alaturi de echipa si pentru a sarbatori victoria care le-a adus promovarea.

Ana-Maria Onofrei

Vladimir Dochita