Cele mai importante evenimente sportive ale anului 2012 au fost Jocurile Olimpice de vara, de la Londra, Campionatul European de fotbal, din Polonia si Ucraina, cele patru turnee de tenis de Grand Slam (US Open, Australian Open, Roland Garros, si Wimbledon) si Campionatul European de handbal feminin, din Serbia.

Noua medalii pentru Romania la Jocurile Olimpice

Cei mai buni luptatori ai Europei s-au intilnit intre 6 si 11 martie la Belgrad, Serbia, la Campionatul European de lupte. La aceasta competitie, tara noastra a obtinut trei medalii. Cvadrupla vicecampioana europeana la categoria 48 de kg, romanca Estera Dobre, s-a calificat pentru a cincea oara consecutiv in ultimul act al intrecerii continentale, cistigind medalia de argint. Estera Dobre a ratat insa aurul, fiind invinsa in finala de ucrainieanca Liudmila Baluska. Sportiva Ana Maria Paval a cistigat medalia de bronz, la categoria 55 de kilograme, iar Gheorghita Stefan a cucerit medalia de bronz in limitele categoriei 84 kg, la stilul liber, dupa ce l-a invins in meciul pentru locurile 3-5 pe turcul Serdar Boke.

In perioada 9-11 martie au avut loc cea de-a 14-a editie a Campionatului Mondial de atletism indoor, competitie ce a fost gazduita de Atakoy Athletics Arena din Istanbul. La feminin, atleta din Jamaica, Veronica Campbell Brown, ce detine titlul de campion la proba 60 m, s-a clasat pe locul intai cu timpul de 7.01. La saritura in lungime medalia de aur a fost cistigata de Brittney Reese din America, cu 7.23 m. La proba 800 m, kenyana Pamela Jelimo s-a clasat pe primul loc cu timpul de un minut 58 secunde 83 sutimi. In clasamentul pe tari SUA au fost in frunte cu 9 medalii de aur, 3 de argint si 5 de bronz. Romania a fost reprezentata de 13 sportivi.

Campionatele Europene de la Celiabinsk (Rusia), desfasurate in perioada 26-29 aprilie, au reprezintat ultima competitie de judo la care se puteau obtine biletele pentru Jocurile Olimpice de la Londra. Lotul Romaniei a fost format din sase fete si sase baieti, obiectivul principal fiind calificarea a inca unu sau doi judoka la Jocurile Olimpice de la Londra. La categoria 48 de kilograme feminin, Alina Dumitru a cistigat grupa A, dupa victorii in fata sportivelor Maryna Krot (Ucraina), Lisa Kearney (Irlanda) si Liudmila Bogdanova (Rusia). In semifinale, campioana olimpica s-a duelat cu Laetitia Payet (Franta), pe care a invins-o prin ippon, calificindu-se facil in finala. Ultima oponenta a fost belgiana Charline Van Snick, lupta fiind nedecisa dupa cele 5 minute regulamentare, astfel ca s-a intrat in prelungirile de inca 3 minute. Alina Dumitru a avut nevoie doar de 20 de secunde, pentru a reusi un ippon si a cuceri a opta medalie de aur din cariera. La 52 de kilograme feminin, Andreea Chitu a cistigat de asemenea grupa C, dupa succese obtinute in fata adversarelor Priscilla Gneto (Franta), Rosalba Forciniti (Italia) si Mareen Kraeh (Germania). In semifinale, Andreea Chitu s-a duelat cu iberica Ana Carrascosa, pe care a invins-o, asigurindu-si nu doar lupta pentru medalia de aur, ci si calificarea la Jocurile Olimpice. La 66 kg masculin, oradenii Dan Fasie si Szoke Laszlo au pierdut in al doilea tur la un sportiv din Rusia respectiv din Slovenia. La 73 masculin, oradenii Merge Adrian si Costel Danculea au pierdut in al doilea tur in fata unui grec respectiv in primul tur la un sloven. La 57 de kg feminin, Corina Caprioriu, medaliata cu bronz de anul trecut, a pierdut in al doilea tur in fata unei nemtoaice. Tot la 57 de kg, Loredana Ohai a pierdut in primul tur, tot la o nemtoaica. Daniel Brata, categoria 100 kg, a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra, dupa ce a fost invins in primul tur. Acesta avea nevoie de o clasare pe locul 5 la Celiabinsk, dar a fost intrecut prin ippon de belarusul Serghei Samoilovici. La categoria +100 kg, Vladut Simionescu a fost invins in optimi de georgianul Adam Okruasvili (ippon).

Cea de-a 29-a editie a Campionatelor Europene de gimnastica feminina din 2012 a avut loc la Bruxelles, in perioada 9-13 mai. Echipa Romaniei a strins un total de 12 medalii (4 de aur, 5 de argint si 3 de bronz), performanta care se ridica la cea din perioada Nadiei Comaneci. Echipa antrenata de Octavian Bellu si Mariana Bitang a devenit campioana europeana. Podiumul a fost completat de Rusia (locul 2) si Italia (locul 3). Dupa patru ani, echipa Romaniei, alcatuita din Diana Bulimar, Sandra Izbasa, Catalina Ponor, Larisa Iordache si Raluca Haidu, a urcat din nou pe prima pozitie a competitiei continentale. Catalina Ponor a cistigat aurul la birna si argint la sol, iar Larisa Iordache aurul la sol si argintul, in finala la birna. Performanta Catalinei Ponor este cu atit mai spectaculoasa cu cit urmeaza unei perioade de patru ani de pauza. Finala de la sarituri a fost cistigata de Sandra Izbasa, cu nota 14.883.

Campionatele Europene de scrima s-au desfasurat in perioada 15-20 iunie, la Legnano (Italia). Romania a fost reprezentata de o delegatie alcatuita din 12 sportivi si 4 antrenori. Sportiva Simona Gherman a cistigat medalia de aur in proba de spada, dupa ce a trecut de o alta romanca, Anca Maroiu, cu 15-6. In semifinale, Simona Gherman trecuse de rusoaica Liubov Sutova, 15-13, iar Anca Maroiu de germanca Monica Sozanska, tot 15-13. La sabie masculin, sportivul Tiberiu Dolcineanu a fost eliminat in sferturile de finala de rusul Alexei Iakimenko, scor 15-12, care a si cistigat titlul. In optimi, Alexei Iakimenko trecuse de un alt roman, Rares Dumitrescu, scor 15-11. Iakimenko a obtinut al treilea titlu european consecutiv, dupa ce a dispus in finala, ca si anul trecut, de francezul Bolade Apithy (15-12). Echipa masculina de sabie a Romaniei a obtinut medalia de argint, dupa ce a fost invinsa in finala de Rusia, scor 45-42, la fel ca echipa feminina, care a fost invinsa in finala tot de Rusia, scor 42-41.

A 30-a editie a Jocurilor Olimpice de vara s-a desfasurat la Londra, Marea Britanie, in perioada 27 iulie – 12 august a.c. Londra a devenit astfel primul oras din istoria moderna care a organizat Jocurile Olimpice de vara pentru a treia oara, dupa cele din 1908 si 1948. S-au calificat10 820 de sportivi, veniti din 204 tari, care au participat la 302 probe sportive, in cadrul a 26 de sporturi. Centrul probelor sportive a fost la Stadionul Olimpic, capacitatea acestuia fiind de 80.000 de locuri. Costurile construirii stadionului s-au ridicat la 486 milioane de lire sterline. Un total de aproximativ 4 700 de medalii au fost pregatite pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice si au fost create de catre Royal Mint. Medalia cintareste aproximativ 375-400 g, si este groasa de 7 mm, cu sportul si disciplina respectiva inscriptionate pe ea. Pe fata medaliei se afla Nike, zeita greaca a victoriei, iesind din Partenon. Partea opusa are inscriptionate logo-ul Jocurilor, fluviul Tamisa si o serie de linii ce simbolizeaza energia sportivilor. La aceasta editie a Olimpiadei, s-au doborit 31 de recorduri mondiale, cele mai multe fiind la disciplina natatie, noua, dintre care sase fiind obtinute de SUA. Lotul Romaniei la Jocurile Olimpice din 2012 a fost compus din 104 atleti care au concurat in 15 sporturi. Portdrapelul Romaniei de la ceremonia de deschidere a fost tenismenul profesionist Horia Tecau, iar la ceremonia de inchidere, portdrapelul a fost gimnasta Sandra Izbasa. Delegatia Romaniei de la Londra s-a intors acasa cu noua medalii, pozitia 27 in clasamentul final pe medalii. Doar Sandra Izbasa, in proba de gimnastica feminina – sarituri, si Alin Moldoveanu, la tir, pusca cu aer comprimat 10 metri, au izbutit sa cistige cea mai stralucitoare medalie. Catalina Ponor (gimnastica – sol), Roxana Cocos (haltere – 69 kilograme), Alina Dumitru (judo – 48 kilograme), Corina Caprioriu (judo – 57 kilograme) si echipa masculina de sabie au cistigat medalii de argint, in timp ce Razvan Martin (haltere – 69 kilograme) si echipa feminina de gimnastica au adus medaliile de bronz. Statele Unite ale Americii au fost cea mai buna tara de la Olimpiada de la Londra (104 medalii – 46 aur, 29 argint, 29 bronz), americanii fiind urmati in top de China (87 medalii – 38 aur, 27 argint, 22 bronz) si din Marea Britanie (65 medalii – 29 aur, 17 argint, 19 bronz). Un total de 85 de tari se mindresc cu cel putin o medalie cistigata la aceasta Olimpiada. Urmatoarea editie a Jocurilor Olimpice de vara va avea loc in 2016, in orasul brazilian Rio de Janeiro.

Canotajul romanesc si-a revenit dupa dezamagirea de la Jocurile Olimpice de la Londra, acolo unde nu a reusit sa obtina nici o medalie. La Campionatele Europene de canotaj academic de la Varese (Italia), desfasurate intre 14 si 16 septembrie, romanii au fost pe podium in cinci probe, bilantul fiind de doua medalii de aur, una de argint si doua de bronz. Echipajul masculin de patru rame fara cirmaci, format din Marius-Vasile Cozmiuc, George Palamariu, Cristi-Ilie Parghie si Florin Curuea, a cucerit medalia de argint. Sportivii romani au fost cronometrati cu timpul de cinci minute, 57 de secunde si 37 de sutimi. Prima pozitie a fost ocupata de Grecia (5:56.03), in timp ce pe locul trei s-a clasat Serbia (5:58.72). Echipajul feminin de dublu rame, format din Camelia Lupascu si Nicoleta Albu, a cucerit medalia de aur. Cele doua romance au fost cronometrate cu timpul de sapte minute, 14 secunde si 49 de sutimi. Pe locurile urmatoare s-au clasat Marea Britanie (7:18.65) si Croatia (7:18.91). Echipajul feminin de dublu visle, format din Maria Diana Bursuc si Adelina Cojocariu, a obtinut medalia de bronz, fiind cronometrate cu timpul de sapte minute, trei secunde si 67 de sutimi. Primele doua pozitii au fost ocupate de Belarus (6:58.94) si Italia (7:02.20). Echipajul feminin de patru visle, format din Ionela Zaharia, Ioana Craciun, Camelia Lupascu si Nicoleta Albu, a cucerit medalia de bronz. Sportivele noastre au fost cronometrate cu timpul de sase minute, 28 de secunde si 98 de sutimi. Proba a fost cistigata de Ucraina (6:26.44), pe locul secund clasindu-se Polonia (6:28.42). Echipajul feminin de 8+1 a cucerit medalia de aur. Roxana Cogianu, Viorica Susanu, Cristina Grigoras, Irina Dorneanu, Georgeta Andrunache, Andreea Boghian, Rodica Serban, Ioana Rotaru si Talida-Teodora Gidoiu au fost cronometrate cu timpul de sase minute, sase secunde si 94 de sutimi. Pe locurile urmatoare s-au clasat Italia (6:17.66) si Marea Britanie (6:18.31).

Spania, regina Europei la fotbal

Formatia spaniola Atletico Madrid a cistigat Liga Europa pentru a doua oara in istorie, dupa ce a invins, cu scorul de 3-0 (2-0), o alta echipa din Spania, Athletic Bilbao. Golurile au fost marcate de Falcao ‘7, ’34 si Diego ’85. Atacantul formatiei Atletico Madrid, Radamel Falcao García Zarate, cu 12 goluri, din care doua inscrise in finala, a devenit golgheterul Ligii Europa pentru al doilea an consecutiv, dupa ce sezonul trecut a marcat de 17 ori pentru FC Porto in aceasta competitie. Bucurestiul a gazduit cel mai important eveniment sportiv din istoria Romaniei. Finala Europa League 2012 s-a desfasurat pe Arena Nationala din Capitala, iar spectacolul a fost total pe toata durata zilei.

Finala Ligii Campionilor 2012, dintre formatiile Bayern Munchen si Chelsea Londra, s-a disputat simbata, 19 mai a.c., de la ora 21.45, pe Allianz Arena din Munchen. Chelsea Londra a cistigat in premiera Liga Campionilor la fotbal, dupa ce a invins pe Bayern Munchen cu scorul de 4-3 la loviturile de departajare, scorul fiind egal, 1-1, dupa cele 90 de minute si apoi dupa 120 de minute de joc. Thomas Muller (’83) a deschis scorul pentru Bayern, dar Didier Drogba (’88) a trimis meciul in prelungiri. La loviturile de departajare, Ivica Olic si Bastian Schweinsteiger, respectiv Juan Mata au ratat, iar Didier Drogba a inscris lovitura decisiva. Pentru a ajunge in finala, Chelsea Londra a trecut de Barcelona, iar Bayern Munchen de Real Madrid, in semifinale.

Campionatul European de Fotbal UEFA 2012 a fost cel de-al paisprezecelea Campionat European pentru echipele nationale de fotbal. Polonia si Ucraina au fost tarile gazda ale turneului final, programat intre 8 iunie si 1 iulie, devenind cel de-al treilea Campionat European gazduit de doua tari, dupa cele din Belgia – Olanda, pentru Euro 2000, si Austria – Elvetia pentru Euro 2008. Orasele alese pentru gazduirea meciurilor sunt: Polonia: Gdansk, Poznan, Varsovia si Wroclaw; Ucraina: Dnipropetrovsk, Donetk, Kiev si Lvov. La tragerea la sorti a grupelor s-au creat patru grupe de cite patru echipe. Primele doua echipe din fiecare grupa avanseaza in sferturile de finala, in timp ce ultimele doua clasate sunt eliminate din turneu. Din grupa A au facut parte: Polonia, Cehia, Grecia, Rusia, si au mers in sferturi Cehia (6 puncte) si Grecia (4 puncte). Din grupa B au facut parte: Olanda, Danemarca, Portugalia, Germania, si au mers mai departe Germania (9 puncte) si Portugalia (6 puncte). Din grupa C au facut parte: Spania, Irlanda, Croatia, Italia, si au mers in sferturi Spania si Italia. Din ultima grupa au facut parte: Ucraina, Franta, Suedia, Anglia, si au mers mai departe Anglia si Franta. In sferturi Portugalia a trecut cu 1-0 de Cehia, Spania de Franta, scor 2-0, Germania de Grecia, scor 4-2 si Italia de Anglia, scor 4-2, dupa executarea loviturilor de departajare. In semifinale Spania s-a impus la penaly, scor 4-2, in fata Portugaliei, in timp ce Italia a depasit Germania cu 2-1. In marea finala, Spania a stralucit din nou. A distrus Italia cu scorul de 4-0, si a devenit prima nationala care reuseste sa-si pastreze titlul continental.

Echipa braziliana Corinthians Paulista a cistigat pentru a doua oara Campionatul Mondial al cluburilor, dupa ce a invins in finala de la Yokohama (Japonia), cu scorul de 1-0 (0-0), formatia engleza Chelsea Londra. Unicul gol al partidei a fost inscris de Paolo Guerrero, in minutul 69. Pentru a ajunge in finala, brazilienii au trecut, tot cu 1-0, de gruparea egipteana Al Ahly, iar englezii de echipa mexicana Monterrey. Corinthians a mai cistigat Campionatul Mondial al cluburilor in anul 2000. Pentru prima data din 2006 turneul nu a fost cistigat de o echipa din Europa.

Roger Federer, la al 17-lea titlu de Grand Slam din cariera

Sirbul Novak Djokovic a cistigat, pentru al doilea an consecutiv, Openul Australiei la tenis, primul turneu de Mare Slem al anului, invingindu-l in finala, dupa cinci seturi, 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5), 7-5, pe spaniolul Rafael Nadal, al doilea favorit al competitiei gazduita de arena Melbourne Park. Aceasta a fost cea mai lunga finala din istoria turneelor de Grand Slam, cinci ore si 53 de minute, depasind duelul dintre Ivan Lendl si Mats Wilander, in 1988, la US Open, care a durat patru ore si 54 de minute. Jucatoarea bielorusa de tenis Victoria Azarenka a invins-o pe rusoaica Maria Sarapova, scor 6-3, 6-0, si a cistigat, pentru prima oara in cariera, turneul Australian Open. Horia Tecau a castigat la dublu mixt alaturi de americanca Bethanie Mattek-Sands. Ei i-au invins pe Elena Vesnina – Leander Paes (Rusia – India) cu 6-3, 5-7, 10-3. Astfel a devenit primul roman care se impune la Australian Open. Tecau a mai ajuns pina in semifinale la dublu alaturi de suedezul Robert Lindstedt, dar din pacate au pierdut din nou la fratii Bryan (6-4, 3-6, 6-7). La dublu masculin s-a impus perechea formata din Leander Paes – Radek Stepanek (India – Cehia). La feminin, romancele Irina Begu si Monica Niculescu au ajuns pina in sferturi, dar au pierdut in fata perechii Svetlana Kuznetsova – Vera Zvonareva (Rusia) cu 5-7, 3-6. Rusoaicele au si cistigat competitia.

Intre 28 mai si 10 iunie a avut loc, la Paris, ce de-a 111-a editie a Turneului de tenis de la Roland Garros. Rafael Nadal a cistigat finala turneului invingandu-l pe Novak Djokovici, in patru seturi, la capatul unui meci disputat pe parcursul a doua zile. In total, partida dintre cei doi a durat trei ore si 49 de minute. A fost a doua oara in istoria turneului cind finala nu s-a putut incheia duminica, dupa cea din 1973, dintre Ilie Nastase si Niki Pilici, care a avut loc martea. Spaniolul a cistigat a saptea sa coroana la Internationalele de Tenis ale Frantei si a devenit cel mai titrat jucator pe zgura pariziana, depasind un alt record mitic, al lui Bjorn Borg, care ridica de sase ori trofeul deasupra capului, in perioada 1974-1981. Finala feminina s-a disputat intre Sarra Errani din Italia si Maria Sharapova din Rusia.  Maria Sharapova si-a confirmat statutul de favorita a finalei si a invins cu 6-3, 6-2, italianca nereusind vreun moment sa ii puna probleme. Pentru Sharapova este primul titlu la Roland Garros. Cu acest trofeu, Sharapova se alatura celorlalte 10 jucatoare care au reusit sa cistige toate cele patru turnee de Grand Slam (US Open, Australian Open, Roland Garros si Wimbledon). Perechea Max Mirnai – Daniel Nestor (Belarus – Canada), cap de serie numarul 1, a cistigat proba de dublu din cadrul turneului celui de-al doilea Grand Slam al anului. Ei au invins in finala, cu scorul de 6-4, 6-4, dupa o ora si 35 de minute, cuplul american format din fratii Bob si Mike Bryan, cap de serie numarul 2. Sara Errani, finalista in proba de simplu, a cistigat turneul de dublu, alaturi de Roberta Vinci, dupa ce perechea italiana a trecut, cu scorul de 4-6, 6-4, 6-2, de cuplul rus Maria Kirilenko – Nadia Petrova.

Andy Murray a cistigat cea de-a 112-a editie a US Open (27 august – 10 septembrie), primul sau titlu de Grand Slam, dupa ce l-a invins in finala pe detinatorul titlului, sirbul Novak Djokovic, cu 7-6 (12/10), 7-5, 2-6, 3-6, 6-2. Scotianul a devenit primul sportiv ce reuseste sa cistige in acelasi an titlul la Jocurile Olimpice si la US Open. Totodata, cu 4 ore si 54 de minute de joc, meciul a egalat recordul celei mai lungi finale a US Open, care data de la finala dintre Ivan Lendl, antrenorul de acum al lui Andy Murray, si Mats Wilander, din 1988.

Roger Federer a cistigat pentru a saptea oara Internationalele de Tenis ale Marii Britanii si al 17-lea titlu de Grand Slam din cariera. In turneul de la Wimbledon, elvetianul l-a invins in finala pe britanicul Andy Murray, scor 4-6, 7-5, 6-3, 6-4 si a egalat astfel recordul de numar de trofee obtinute la Wimbledon si pe cel de saptamini petrecute pe primul loc in clasamentul mondial (286), detinute de americanul Pete Sampras. Este primul trofeu important al lui Federer dupa cel cistigat in 2010, la Australian Open.

Campioana acestei editii de Cupa Davis a fost decisa in perioada 16-18 noiembrie, la Praga. Cehia si Spania au obtinut biletele pentru finala Cupei Davis din acest an. In semifinale, Spania a invins cu 3-1 SUA, la Gijon, David Ferrer a adus punctul decisiv, invingindu-l cu scorul de 6-7, 6-3, 6-4, 6-2 pe John Isner. Cehiei, care a invins cu 3-1, la Buenos Aires, formatia Argentinei. Victoria a fost adusa de Tomas Berdych, care l-a invins cu 6-3, 6-3, 6-4 pe Berlocq, inlocuitorul de ultim moment al lui Juan Martin del Potro, care s-a accidentat si nu a putut juca. Echipa Cehiei a cistigat pentru prima data in istorie Cupa Davis, impunindu-se cu scorul de 3-2 in finala cu Spania, dupa ce punctul decisiv a fost obtinut de Radek Stepanek, scor 6-4, 7-6 (7/0), 3-6, 6-3, cu Nicolas Almagro. Echipa Cehiei a jucat si in 2009 finala Cupei Davis, tot cu Spania, insa atunci a fost invinsa cu scorul general de 5-0, la Barcelona. Spania a cistigat competitia de cinci ori.

Muntenegru, noua campioana Europeana la handbal feminin

In perioada 1-15 ianuarie s-a desfasurat cea de-a 33-a editie a Raliului Dakar. Cel mai dificil rally-raid din lume a avut loc pentru al patrulea an consecutiv in America de Sud (Argentina, Chile si Peru). Ocupantul primului loc la clasa Auto a fost pilotul echipei X-Raid, care a alergat cu un MINI Countryman Monster Energy X-Ride: Stephane Peterhansel. Acesta a reusit a zecea victorie la Raliul Dakar. La clasa Moto pe primul loc s-a plasat pilotul francez Cyril Despres, cu un KTM 450CC, iar la clasa Quad pe locul I s-a situat Alejandro Patronelli, calare pe Yamaha Raptor 700. La startul competitiei s-au prezentat si doi concurenti romani: Emanuel Gyenes si Marcel Butuza, la clasa Moto. Emanuel Gyenes a participat la Dakar 2012 cu un KTM 450RR si a terminat cursa pe locul 17, iar Marcel Butuza s-a plasat pe locul 44 in clasamentul general, dar s-a aflat pe podium la clasa Maraton. Ambii au facut parte din echipa Vectra Racing.

Campionatele Europene de patinaj artistic de la Sheffield (Anglia), disputate in perioada 23-29 ianuarie, s-au incheiat cu mai multe rezultate surpriza. Patinatoarea Carolina Kostner (Italia) si-a recucerit coroana europeana pierduta anul trecut si a intrat pentru a patra oara in posesia titlului, si a demonstrat ca este printesa incontestabila a ghetii. Finlandeza Kiira Korpi a obtinut medalia de argint, raminind din nou in umbra sportivei din Cizma. In concursul masculin, Evgheni Plusenko, revenit in competitii dupa o pauza de doi ani, a dovedit ca este cel mai valoros reprezentant in proba in care evolueaza, si a cucerit pentru a saptea oara in cariera titlul continental. In proba de dans, cei mai buni balerinii ai ghetii s-au dovedit a fi francezii Nathalie Pechalat – Fabian Bourzat, care si-au conservat titlul obtinut anul trecut. Perechile din Rusia au profitat de faptul ca campionili europeni en-titre, Aliona Savchenko – Robin Szolkowy (Germania) au abandonat competitia si au invadat podiumul: 1. Tatiana Volosozhar – Maxim Trankov (Rusia) 2. Vera Bazarova – Yuri Larionov (Rusia) 3. Knesia Stolbova Fedor Klimov (Rusia).

Duminica, 5 februarie a.c., a avut loc cea de-a 46-a finala Super Bowl. Finala campionatului profesionist de fotbal american a avut loc pe arena din Indianapolis, in fata a 70.000 de spectatori si le-a avut ca protagoniste pe New England Patriots si New York Giants. Newyorkezii si-au adjudecat victoria gratie unui „touchdown” reusit de Ahmad Bradshaw cind mai erau 57 de secunde de joc. Zoltan Mesko a devenit primul jucator de fotbal american originar din Romania care a jucat intr-un Super Bowl. Veniturile la un astfel de meci sint enorme. Doar pentru 30 de secunde de publicitate se platesc 3,5 milioane de dolari, iar in timpul acestui meci au fost vindute pachete pentru 70 de spoturi.

In intervalul 27 februarie – 11 martie la Ruhpolding, Germania, au avut loc Campionatele Mondiale de Biatlon. La eveniment au participat 416 sportivi, din 45 de tari. 27 echipe au luat startul in proba de stafeta mixta, printre ele si echipa Romaniei. Desi sosita a doua, Norvegia a beneficiat de o contestatie primind o bonificatie pentru reevaluarea unei ratari in poligon care de fapt nu a avut loc dar a fost penalizata cu o tura, castigind inaintea Sloveniei, o mare surpriza si a Germaniei. Laurentiu Vamanu, ultimul schimb al stafetei romane, a trecut linia de sosire pe pozitia a 20-a, dar echipa Coreei a fost descalificata si astfel Romania a ocupat locul 19. Cu patru trageri, cite doua in pozitia culcat si in picioare, cursa de urmarire ofera multe posibilitati de rasturnare a ierarhiilor, fiecare ratare din cele 20 de focuri insemnind 150 metri suplimentari adica 20-25 secunde. In cursa barbatilor cistigator a fost francezul Martin Fourcade, urmat de Carl Johan Bergman (Elvetia) si Anton Sipulin (Rusia). Sportivul roman Stefan Gavrila si-a pastrat locul avut dupa proba de sprint, 53. La femei s-a impus Daria Domratceva (Belarus), urmata de Magdalena Neuner (Germania) si Olga Viluhina (Rusia). Cea mai dificila proba a biatlonului a fost intrecerea individuala de 20 km a barbatilor. Dincolo de lungimea traseului, cele patru reprize de tragere la fiecare patru kilometri prilejuiesc la fiecare ratare o penalizare: un minut adaugat la timpul efectiv de alergare, doua-trei ratari insemnind practic compromiterea oricaror sanse de succes. La start s-au aliniat 139 de concurenti. Favoritul probei, dublul campion Martin Fourcade, nu s-a clasat nici macar in primii zece, titlul revenindu-i slevenului Jakov Fak, podiumul fiind completat de Simon Fourcade (Franta) si Jaroslav Soukup (Cehia). Roman Stefan Gavrila a avut patru ratari la pozitia in picioare si s-a clasat pe locul 83, iar Laurentiu Vamanu, cu 7 ratari, a fost descalificat si nu a incheiat cursa. La competitia feminina s-a impus norvegianca Tora Berger. 29 de natiuni au participat la stafeta masculina de 4×7,5 kilometri. Detinatioarea titlului, Norvegia, a reusit sa-si apere trofeul in fata Frantei (locul doi) si a Germaniei (locul trei). Martin Fourcade a devenit pentru a treia oara campion mondial, in ultima zi de concurs, dupa patru reprize de tragere a cite cinci focuri la fiecare trei kilometri si apoi o ultima tura.

Cea de-a 99-a editie a Turului Frantei s-a desfasurat in acest an intre 30 iunie si 22 iulie. Bradley Wiggins (Sky) a semnat prima victorie britanica in Turul Frantei. Coechipierul si compatriotul sau, campionul mondial Mark Cavendish, a cistigat sprintul celei de-a 20-a si ultima etapa, devansandu-l pe slovacul Peter Sagan. In clasamentul final, Bradley Wiggins l-a devansat pe colegul sau Chris Froome si pe italianul Vincenzo Nibali. De trei ori campion olimpic la urmarire, britanicul a cistigat sase medalii de aur la Campionatele mondiale pe pista. In Turul Frantei, cea mai buna clasare a sa pina in prezent a fost un loc 4 obtinut in 2009.

Serbia a fost gazda Campionatului European de handbal feminin din luna decembrie a acestui an. Nationala de handbal feminin a Romaniei a evoluat in grupa D, cu echipele Muntenegrului, Rusiei si Islandei, potrivit tragerii la sorti si s-a calificat de pe locul trei in grupa principala, dupa ce a reusit sa obtina o victorie, cu Islanda (22-19) si un egal, cu Rusia (21-21). In grupa principala a obtinut un singur succes, cu Spania, si s-a clasat pe locul 5, motiv pentru care nu a mers in faza finala a competitiei. In meciul pentru locurile 5-6, Danemarca a trecut de Rusia cu scorul de 32–30, iar in finala mica Ungaria a infrint Serbia cu 41 la 38, dupa prelungiri (33-33 in timpul regulamentar). Reprezentativa statului Muntenegru a oprit hegemonia Norvegiei in handbalul feminin european si a obtinut titlul continental in finala de la Belgrad dupa patru reprize suplimentare, dupa ce la capatul celor 60 de minute scorul a fost egal, 24-24. Prima serie de cite doua reprize de prelungiri s-a terminat si ea la egalitate, 28-28, insa cea de-a doua serie a facut diferenta, scor final 34-31. Cele doua echipe s-au mai intilnit in acest an in finala olimpica de la Londra, unde Norvegia s-a impus, scor 26-23.