Conform studiilor si statisticilor, cifrele arata ca Romania ocupa primele locuri in toate topurile sumbre din Europa. Din nefericire, tara este fruntasa in topurile negative, astfel fiind a treia consumatoare de alcool din Europa, tara cu cele mai multe divorturi (2010), dar si tara cu cea mai mare rata a avorturilor din Europa. Atat in topurile europene, cat si in topurile mondiale, Romania continua sa fie pe primele locuri in topurile negative si pe locurile finale in topurile pozitive. Astfel, imaginea romanilor si a Romaniei este afectata la nivel mondial.

Saracii Europei

Potrivit statisticilor, 17% din romani primesc ajutoare de la Uniunea Europeana. Cifrele arata ca 3,2 milioane de oameni au venituri mai mici de 400 de lei lunar, preponderent persoane cu handicapuri, someri si pensionari. In unele zone ale tarii, situatia este mai grava. De exemplu, in Mehedinti sau in Vaslui, 25% din populatie are nevoie de ajutoare de la UE.

Dupa japonezi, ne paste foametea

Potrivit unui studiu realizat de banca japoneza Nomura, Romania se afla pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor. Practic, ne aflam printer tarile cu cel mai mare risc de foamete. Pe primele locuri in acest top se afla Bangladesc, Maroc, Algeria, Nigeria si Liban.

„Romania s-ar putea confrunta cu cea mai mare criza alimentara de dupa 1990, daca nu se vor lua cat mai rapid masuri de natura fiscal pentru sectorul agricol si subventiile nu vor fi acordate la timp”, spune Ioan Niculae, patronul Interagro.

Cei mai multi angajati cu salarii mici

Conform unui raport efectuat de Eurostat, Romania se afla printer primele locuri in topul tarilor member ale UE cu cei mai multi angajati cu salarii mici. Mai mult de un sfert dintre romani traiesc din venituri modeste. Potrivit acestui raport, romanii cu venituri mici au castigat in 2012 numai 1,3 euro pe ora. Mai jos de atat s-au situate bulgarii care au obtinut doar 1 euro pe ora. In acest top, romanii sunt situati in urma unor state care aspira sa adere la UE precum Turcia (1,4 euro pe ora) sau Macedonia (1,7 euro pe ora). Tarile care au cei mai putini angajati cu salarii mici sunt Suedia, Finlanda si Franta.

Locul 12 in topul economiilor stagnate

Bazat pe ultimul raport al Bancii Mondiale (Global Economic Prospects), topul identifica 20 de zone cu cel mai lent ritm de dezvoltare pe urmatorii 3 ani (intre 2013 si 2015). In acest top Romania se afla pe locul 12, cu o crestere estimate a PIB-ului de 2,3% in urmatorii 3 ani. Desi pozitia Romaniei se explica in principal prin contagiunea cu problemele zonei euro, doar Bulgaria mai intra in acest top dintre vecini. Tari precum Polonia, Cehia, Ungaria au resurse interne pentru o crestere mai viguroasa.

Romania in topul coruptiei la nivel mondial

Transparency International a efectuat un raport asupra coruptiei in 2012. Indicele, stabilit pe baza unor date culese de catre 13 institutii international (Banca Mondiala, banci asiatice si africane, Forumul Economic Mondial s.a.) este cuprins intre zero pentru „cea mai corupta tara” si 100 pentru cea mai necorupta. Se pare ca Romania se afla pe locul 66 din 174 si are un scor de coruptie de 44. In acest top, locul 174 este impartit de 3 tari: Afghanistan, Coreea de Nord si Somalia (cu un indice de 8). Cele mai incoruptibile tari sunt Danemarca, Finlanda si Noua Zeelanda (cu un scor de coruptie de 90).

Si la educatie suntem codasi

Conform BBC, in acest clasament Romania ocupa locul 32, fiind situata dupa Bulgaria si Grecia. Pe primele locuri in acest top se afla Finlanda si Coreea de Sud. Topul, realizat de firma Pearson, analizeaza sistemele de educatie din 40 de tari dezvoltate sau in curs de dezvoltare si se bazeaza pe rezultatele obtinute de elevi la concursuri international si teste nationale intre anii 2006 si 2010.

La jumatatea clasamentului privind competitivitatea turismului

Romania a coborat in perioada 2011-2013 in acest top din cauza unor factori precum atitudinea romanilor fata de turisti, calitatea mediului natural, marketingul ineficient si calitatea deficitara a transporturilor si serviciilor de politie. In acest top, tara se afla pe locul 68 din 140 de tari avand o pozitie inferioara mediei generale. Prima pozitie a clasamentului privind competitivitatea in turism este ocupata de Elvetia, urmata de Germania, Austria si Marea Britanie, iar pe ultimele pozitii se afla Burundi, Ciad si Haiti.

Primii la „cele mai proaste drumuri”

Romania se afla pe locul 138 din 140 de tari, depasind doar Haiti si Republica Moldova. Inaintea Romaniei se situeaza Rusia, Ucraina, Guinea si Mongolia. Locul foarte slab ocupat de tara in privinta prioritizarii sectorului de turism si calatorii este explicat prin importanta redusa acordata de autoritari si a fondurilor alocate ca procentaj din buget. De asemenea, calitatea si reteaua de transport aerian lasa de dorit, in timp ce calitatea drumurilor, a porturilor si a infrastructurii de transport terestru este extrem de redusa in raport cu celelalte tari.

Romania – a doua cea mai poluanta tara din UE

Potrivit unui raport efectuat de Health and Environment Alliance (HEAL), Romania este a doua cea mai poluanta tara din UE in privinta centralelor pe carbuni. Tara noastra este depasita doar de Polonia in ceea ce priveste cantitatea de substante poluante eliberate in atmosfera de cosurile centralelor, fiind urmata de Germania. Dintre cele mai poluante 20 de central pe carbune din UE 5 se afla in Romania (Turceni, Rovinari, Droberta Turnu Severin, Isalnita si Mintia). Impreuna, centralele din Romania, Polonia si Germania sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din impactul total al acestor instalatii asupra sanatatii umane.

In topul statelor europene cu risc de dezastre naturale

Institutul pentru Mediu si Securitate Umana din cadrul ONU a lansat un Raport Mondial al Riscurilor, realizand un clasament al statelor cu risc de dezastre naturale. Romania ocupa locul 82 din 173 in clasamentul realizat de institute, unde locul 1 prezinta cel mai mare risc. Se pare ca tara are o capacitate redusa de gestionare a dezastrelor naturale precum si de adaptare in urma lor.

Pe locul 1 in topul mortalitatii infantile

Tara noastra ocupa primul loc din Europa in topul cazurilor de mortalitate infantile. Medicii spun ca vinovate sunt mamele care in lipsa unei educatii sanitare nu se prezinta la niciun control pe toata durata sarcinii, iar de cele mai multe ori, cand ajung la spital este prea tarziu. Statisticile arata ca in 2009 aproape 20% dintre femeile sub 30 de ani din tara au nascut fara sa fi ajuns vreodata la o consultatie.

Pe primul loc in topul tarilor europene cu cele mai multe avorturi

Statisticile arata ca in Romania se fac intre 100.000 si 130.000 de intreruperi de sarcina anual. Un studiu recent al Institutului dePolitici Publice arata ca Romania este pe locul 1 la intreruperi de sarcina, in tara facandu-se zilnic, la cerere, aproximativ 400 de avorturi. Socant este ca potrivit aceluiasi studio, 46% dintre romance nu se tem de o sarcina nedorita.

Conducem la capitolul obezitate

In urma statisticilor effectuate de Insitutul de Endocrinologie „C.I.Parhon” din Bucuresti, Romania se afla pe locul 3 in Europa cu 50% din populatie supraponderala si 25% obeza. Se pare ca tara a urcat in acest top, deoarece in 2003 se afla pe locul 23 in privinta procentului de persoane supraponderale si obeze. Specialistii pun ascensiunea nefericita a tarii pe seama trecerii primei „generatii fast-food” de dupa ’90 in randul adultilor. Studiile arata ca 30% dintre romance sunt supraponderale si ca 20% dintre barbati au o greutate peste normal.

Romania in topul tarilor cu cele mai multe operatii estetice

Un raport citat de Business Insider arata ca in anul 2011, peste 15 milioane de operatii estetice au fost facute in intreaga lume. Romania se afla pe locul 25 in acest top. In anul 2011, in tara s-au efectuat peste 53.000 de procedure nechirurgicale, dintre care peste 43.000 de operatii estetice. Cele mai solicitate la noi in tara sunt injectiile cu botox si implanturile mamare. Pe locul 1 in acest top se afla Statele Unite, urmata de Brazilia si China.

Lorena Lungu